Rīgā 16. martā noritēs divas akcijas latviešu SS leģiona piemiņai, viena – pret

© Sputnik / Sergey MelkonovШествие легионеров в Риге 16 марта 2019
Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
16. martā Rīgā notiks divi latviešu SS legiona piemiņas pasākumi, viens – pret. Visus pasākumus saskaņojusi Rīgas dome.

RĪGA, 10. marts - Sputnik. Rīgas domē iesniegti trīs pieteikumi pasākumiem 16. martā, leģionāru piemiņas dienā, vēsta rus.tvnet.lv.

Андрей Пагор на акции антифашистов против шествия легионеров в Риге - Sputnik Latvija
Maza uzvara Rīgā: antinacistiem saskaņoja mītiņu pret SS leģionāru gājienu

Vienu no pasākumiem organizē nacionālistiskā biedrība "Daugavas Vanagi Latvijā". Biedrība plāno gājienu, kas no pl.11:00 līdz 13:00 ies no Jāņa baznīcas līdz Brīvības piemineklim, pie kura gājiena dalībnieki noliks ziedus. Organizatori plāno, ka gājienā piedalīsies aptuveni 100 cilvēki.

Pieteikumu pasākumam 16. marta iesniegusi arī Latvijas Antifašistiskā komiteja. Agrākajos gados organizācija pulcējās pie Brīvības pieminekļa, bet šogad plāno organizēt piketu pie Pētera baznīcas no pl. 10:00 līdz 12:00. Pasākums būs veltīts "Waffen SS" upuru piemiņai, un plānots, ka tajā piedalīsies 100 cilvēki.

No pl. 7:00 līdz 11:00 Brīvības laukumā sapulci plāno biedrība "Nacionālo karavīru atbalstam", lai atgādinātu par latviešu leģiona cīņām 1944. gada 16. martā. Plānots, ka pasākumā piedalīsies 30 cilvēki.

Latvijā katru gadu Rīgā 16. martā tiek rīkots latviešu Waffen SS leģiona dalībnieku un to piekritēju gājiens.

Nacistiskās Vācijas vadība nodibināja latviešu SS leģionu Otrā pasaules kara laikā okupētās Latvijas teritorijā no divām grenadieru divīzijām. Heinriha Himlera pavēle no 1943. gada 24. marta definēja: "latviešu leģions" ir vispārējs nosaukums latviešiem, kuri dien visos Waffen SS latviešu militārajos formējumos, ieskaitot policijas bataljonus.

Nirnbergas procesā – tiesā pār galvenajiem nacistiskajiem kara noziedzniekiem SS līdz ar SD, gestapo un nacionālsociālistisko vācu partiju tika atzīta par noziedzīgu organizāciju. Tāpat par noziegumu pret cilvēci tika atzīta koncentrācijas nometņu izveide, ko citu starpā veidoja arī SS spēki.

Министр обороны Латвии Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
Latvijas aizsardzības ministrs nosauca SS leģionārus par latviešu tautas un valsts lepnumu

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, aizvadītājā gadā oktobrī, oficiāli piedaloties svinīgajos pasākumos Morē, kur pirms 75 gadiem 19. latviešu SS divīzija nedēļu aizsargājās pret Sarkanās armijas vienībām ceļā uz Rīgu, paziņoja, ka latviešu SS leģionāri ir latviešu tautas un valsts lepnums, un aicināja godāt un "neļaut nevienam viņu piemiņu nonievāt".

Maskava vairākkārt saukusi Rīgā notiekošos gājienus par godu latviešu leģionam par cīņā pret fašismu kritušo piemiņas zaimošanu. KF ĀM atzīmēja, ka varasiestāžu nolaidības dēļ Latvijā notiek atklāta neonacisma atdzimšana, pieaug rusofobija un antisemītisms.

Ziņu lente
0