Padomju laika mājokļus varētu atbrīvot no NĪN. Reģioni ir neapmierināti

CC0 / pxhere / Жилой дом в Риге
Жилой дом в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā izskanējis ierosinājums neiekasēt nodokli primārajam mājoklim ar kadastra vērtību līdz 100 000 eiro.

RĪGA, 10. marts - Sputnik. Valdības struktūrās savu ceļu sācis likumprojekts par nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim ar kadastra vērtību līdz 100 tūkstošiem eiro, vēsta Bb.lv. Daudzi par gaidāmo jaunievedumu priecājas, taču ne reģionos, kur valda bažas, ka mazināsies ienākumi valsts budžetā.

Входная дверь в квартире многоэтажного жилого дома - Sputnik Latvija
Velns slēpjas detaļās: kādiem dzīvokļiem atcels nekustamā īpašuma nodokli

Tieslietu ministrijas iniciētie grozījumi paredz, ka primārajiem mājokļiem ar kadastrālo vērtību līdz 100 000 eiro NĪN no 2022. gada 1. janvāra nebūs jāmaksā. Ja kadastra vērtība šo slieksni pārsniegs, konkrētā dzīvojamā platība tiks aplikta ar nodokli ar koeficientu 0,2.

TM minēja konkrētu piemēru NĪN aprēķinam saskaņā ar jauno shēmu. Piemēram, dzīvokļa kadastrālā vērtība ir 150 tūkstoši eiro. No tās jāatņem neapliekamais minimums – 100 tūkstoši, bet saņemtie 50 tūkstoši jāpareizina ar koeficientu 0,2. Tātad NĪN 0,002 apmērā tiek iekasēts no 10 tūkstošiem eiro. Rezultātā par dzīvokli būs jāmaksā 20 eiro gadā. Tas ir daudz mazāk, nekā lielākā daļa iedzīvotāju maksā tagad, pat neskatoties uz atlaidēm, kas tiek piešķirtas, piemēram, ģimenēm ar bērniem.

Nekustamo īpašumu cenas liecina, ka vienas un divu istabu dzīvokļi padomju laika mājās nevar būt dārgāki par 100 tūkstošiem eiro, pat ne Rīgas centrā. Tātad tūkstošiem ģimeņu nenāksies maksāt NĪN, un pats nodoklis triju un četru istabu padomju laika dzīvokļu īpašniekiem būs simbolisks, jo to kadastra vērtība vien nenozīmīgi pārsniegs noteikto slieksni.

Крыши старого города в Риге в Латвии - Sputnik Latvija
Latvijā varētu pieaugt NĪN: politiķi grūž iedzīvotājus parādu bedrē

TM iesaka noteikt neapliekamo minimum arī zemei 10 tūkstošu eiro apmērā. Ja iecirknis maksā dārgāk, kā, piemēram, Rīgā, par atlikušo daļu nāksies maksāt nodokli. TM minēja piemēru: ja zemes kadastra vērtība ir 8 tūkstoši eiro, nodoklis nav jāmaksā. Ja tā sasniedz 40 tūkstošus, no 40 tūkstošiem jāatņem 10 tūkstoši (neapliekamais minimums) un jāpareizina ar koeficientu 0,2. Iegūtos 6 tūkstošus reizinām ar nodokli 0,015 apmērā. NĪN sastāda 90 eiro.

Reģioni ir neapmierināti

Nodokļu aprēķina jaunā sistēma satrauc reģionālo varu. Piemēram, Liepājas mērs Jānis Vilnītis norādīja, ka, atceļot NĪN vienīgajam mājoklim, pašvaldības ārpus Rīgas būs zaudētājos, vēsta Latvijas radio. Viņš uzsvēra, ka nodoklim ir būtiska nozīme pašvaldības budžeta veidošanā, jo tā ieņēmumu apmērs sasniedz vairākus miljonus eiro.

"Šī ir kārtējā ideja no Rīgas. Laikam tā mūsu Saeimas ievēlēšanas sistēma ir reāls spogulis tam, ka šobrīd rīdzinieki neredz reģionus un nesaprot to, ka Rīgas gadījumā varbūt tas strādātu, bet reģionu gadījumā tas ir otrs lielākais ienākumu avots pašvaldībām. Pašvaldībām no iedzīvotāju ienākuma nodokļa un nekustamā īpašumā nodokļa ir jāuztur visa pašvaldības infrastruktūra un nauda vēl nepieciešama attīstībai," uzsvēra Liepājas mērs.

Бумажный кораблик из банкноты евро - Sputnik Latvija
Laukos maksāt nenāksies: Tieslietu ministrija iesaka mainīt NĪN

Liepājas domes priekšsēdētājs pastāstīja, ka vidēji pilsētas budžets no NĪN ieņem vairāk nekā četrus miljonus eiro. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa apmērs ik gadu Liepājā sasniedz 30 miljonus eiro.

Tiesa, aptaujātie iedzīvotāji priecājās par iespēju nemaksāt NĪN. Vilnītis piekrita, ka šīs izmaiņas būs patīkamas iedzīvotājiem, taču akcentēja, ka nekustamo īpašumu nodokli nav iespējams apiet.

"Varētu runāt par zināmu populisma devu saistībā ar šo ideju. Jāsaprot, ka iedzīvotājiem ir jāpiedalās pilsētas infrastruktūras veidošanā. (..) Nekustamā īpašuma nodoklis ir visprecīzākais nodoklis, ko nevar apiet. Citur pastāv ēnu ekonomika," sacīja Vilnītis.

Ziņu lente
0