Eksperts nosaucis racionālāko ceļu naftas piegādēm uz Baltkrieviju

© SputnikИгорь Юшков
Игорь Юшков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Racionālākais alternatīvais ceļš naftas piegādēm uz Baltkrieviju nebūt neved caur Klaipēdu pa dzelzceļu, uzskata Nacionālās enerģētiskās drošības fonda vadošais analītiķis Igors Juškovs.

RĪGA, 10. marts – Sputnik. Baltkrievijas naftas kompānija "Belņeftehim", Lietuvas un Latvijas transporta kompānijas un ostas plāno veidot darba grupu jautājumā par naftas piegādēm Baltkrievijā. Koncerna preses sekretārs Aleksndrs Tiščenko informēja, ka tiks izstrādāts plāns, lai sūknētu izejvielu pa cauruļvadu uz naftas pārstrādes rūpnīcu Novopolockā. Šai iniciatīvai ir potenciāls, taču to būs grūti īstenot, uzskata Nacionālās enerģētiskās drošības fonda vadošais analītiķis Igors Juškovs.

Вентспилс. - Sputnik Latvija
Latvijā novērtēja, cik izmaksās naftas cauruļvads uz Baltkrieviju

"Novopolockas NPR visracionālāk būtu kā Krievijas "Družba" alternatīvu izmantot tā paša "Družba" ziemeļu atzarojumu, kas netiek izmantots ilgus gadus. Agrāk nafta pa to no Krievijas tika sūknēta tranzītā cauri Baltkrievijai uz Ventspils ostu Latvijā. Pēc tam Krievija uzbūvēja divus naftas cauruļvadus pa savu teritoriju, un šis cauruļvads ilgi stāvēja dīkā. Ja baltkrievi patiešām vēlas saņemt daļu naftas no ziemeļiem, viņi var palaist cauruļvadu no Ventspils reversā uz Novopolocku," sprieda Sputnik Baltkrievija sarunbiedrs.

Taču šai shēmai ir vairākas grūtības, viņš piezīmēja. Runa ir ne tikai par to, ka "Družba" ziemeļu atzarojums sen nav izmantots, vēl nāksies novērtēt tā tehnisko stāvokli un veikt modernizāciju.

"Otrs jautājums ir strīds tiesā, kas vēl joprojām nav slēgts, starp Baltkrieviju no vienas puses un Krievijas un Latvijas kopuzņēmumu – no otras. Kad cauruļvada darbība tika apturēta, naftu no tās izsūknēja. Tagad nav atrisināts strīds, kam piederēja tā saucamā tehnoloģiskā nafta. Šis jautājums vēl joprojām nav slēgts," atgādināja eksperts.

Naftas jautājums

Pērnā gada nogalē Baltkrievija nenoslēdza līgumus par naftas piegādēm ar Krieviju, un no 1. janvāra naftas piegādes Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām tika apturēta. Abu valsts NPR – Mazirjas un "Naftan" slodze tika samazināta līdz tehnoloģiskajam minimumam.

Рижский свободный порт - Sputnik Latvija
Matīss: Rīgas osta pieprasījusi baltkrieviem tādu cenu, ka tagad audzē teritorijā nezāles

Janvārī Baltkrievija strādāja pie jauniem naftas piegādes līgumiem. Izdevās vienoties ar naftas kompānijām, kas veido grupas "Safmar" perimetru. "Safmar" plānoja janvārī un februārī piegādāt Baltkrievijai 750 tūkstošus tonnu naftas.

Par Norvēģijas naftas pārkraušanu un transportēšanu Baltkrievija pārmaksā aptuveni 20 dolārus par tonnu. Uz NPR Novopolockā izejviela tika piegādāta pa dzelzceļu. Visa naftas apjoma piegāde ilga divas nedēļas.

"Naftan" pilnai slodzei nepieciešami aptuveni 9 milj. tonnu gadā – apmēram 25 tūkst. tonnu dienā. Mazirjas NPR pārstrādā apmēram 10 milj. tonnu gadā. NPR produkcijas lielākā daļa – gaišie naftas produkti, pārsvarā automašīnu degviela – tiek eksportēta. Februāra otrajā pusē valsts NPR strādāja tikai uz pusi jaudas.

Alternatīvu nav?

Baltkrievijas naftas pieprasījumu nespēj segt ne Azerbaidžāna, ne Kazahstāna, ne citas partnervalstis. Turklāt tai jebkurā gadījumā nāksies piegādātās izejvielas "atšķaidīt" ar Krievijas naftu, jo Baltkrievijas NPR ir pielāgotas Urals markas naftai. Pie tam alternatīvo piegādātāju cenas vienmēr pārsniedz Krievijas izejvielu cenas, ieskaitot loģistiku – dažkārt pat ir divreiz dārgākas.

Установка предварительной обработки нефти  - Sputnik Latvija
Lukašenko gatavs ņemt kredītu ASV bēdīgi slavenajam cauruļvadam no Baltijas

Pērn Baltkrievija pirka naftu Krievijā vidēji par 364 dolāriem par tonnu – republika maksāja par izejvielu tikai 83% no pasaules naftas cenām.

Februāra otrajā pusē jautājums par naftas piegādēm vēl joprojām nebija izlemts, taču Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko vēstīja par "negaidītu piedāvājumu" no Krievijas kolēģa Vladimira Putina puses. Prezidents informēja, ka valdība novērtēs piedāvājumu un pieņems lēmumu.

Ziņu lente
0