Eksperts nosaucis militārās rūpniecības galveno tendenci

© AFP 2023 / AFP PHOTO / US Air ForceЗапуск сверхзвуковой баллистической ракеты армии США
Запуск сверхзвуковой баллистической ракеты армии США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrija nesaskata problēmas ASV veiktajos hiperskaņas ieroču izmēģinājumos. Politologs, militārais eksperts, Stratēģiskās konjunktūras centra direktors Ivans Konovalovs pauda savu viedokli šajā jautājumā.

RĪGA, 10. marts – Sputnik. Maskava neuzskata par problemātisku ASV ieceri izmēģināt hiperskaņas ieročus, paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas Bruņojuma neizplatīšanas un kontroles lietu departamenta direktors Vladimirs Jermakovs.

Запуск ракеты Trident II D-5 с подлодки USS West Virginia - Sputnik Latvija
Viedoklis
Trieciens no dzīlēm. Ar ko Krievijai draud ASV hiperskaņas ieroči

"ASV jau vairākus gadu desmitus izstrādā hiperskaņas ieročus. Protams, kad parādījās vērtējums, ka Krievija šajā jomā ir nopietni izrāvusies uz priekšu, ASV sāka paātrināt procesus. Tas ir normāli, šeit nevajadzētu rasties nekādām īpašām problēmām," norādīja Jermakovs.

Iepriekš ASV Aizsardzības ministrijas direktora vietnieks hiperskaņas izstrādājumu jomā Maiks Vaits informēja, ka 2020. gada vidū Vašingtona plāno veikt hiperskaņas bruņojuma pārtvērēja lauka izmēģinājumus. Viņš atklāja, ka Pentagons no izstrādes jau pārgājis pie prototipu izgatavošanas, bet nākamā stadija būs darbojošos bruņojuma sistēmu iepirkums.

Politologs, militārais eksperts, Stratēģiskās konjunktūras centra direktors Ivans Konovalovs sarunā ar radio Sputnik pastāstīja, kāpēc ASV plāni nerada grūtības Krievijai.

"Šis process vienkārši ir neapturams – vadošajām valstīm ir tiesības strādāt pie tā tipa bruņojuma un tām kauju sistēmām, ko tās uzskata par prioritārām savām aizsardzības spējām. Patlaban galvenā tendence ir hiperskaņas ieroči. Ar to nodarbojas visi, kam ir finansiālās un tehniskās iespējas. Pirmkārt, Krievija, kas visus tālu apsteigusi, amerikāņi to nolēmuši panākt, tāpat šajā virzienā strādā Ķīna un citas valstis. To nav iespējams apturēt. Vienīgais, ko iespējams darīt, ir radīt labākas sistēmas, lai potenciālais pretinieks vienmēr būtu atpalicēja lomā. Tieši ar to mēs nodarbojamies," konstatēja Ivans Konovalovs.

2018. gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins savā uzrunā Federālajai sapulcei iepazīstināja ar hiperskaņas ieročiem – kompleksiem "Avangard" un "Kinžal". Vēlāk kļuva zināms par hiperskaņas spārnotās raķetes "Cirkon" izstrādi. Paralēli Krievijas karavīri strādā pie vairākiem desmitiem hiperskaņas projektu.

Savukārt ASV prezidents Donalds Tramps stāstīja, ka ASV rīcībā ir liels skaits "superātru raķešu", lai arī iepriekš runa bija tikai par hiperskaņas bruņojuma izstrādāšanas posmu.

Ziņu lente
0