Bloomberg: Rijāda palielinās naftas ieguves apjomus pēc OPEC neveiksmīgās apspriedes

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saūda Arābijas ieceri palielināt naftas ieguvi eksperti uzskata par centieniem ietekmēt Krieviju un citas valstis, lai piespiestu tās atgriezties pie sarunām.

RĪGA, 9. marts — Sputnik. Saūda Arābija plāno aprīlī palielināt naftas ieguvi līdz desmit miljoniem barelu diennaktī, lai piespiestu Krieviju un citas valstis atsākt pārrunas ar OPEC dalībvalstīm, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Bloomberg.

Aģentūras informācijas avoti ziņo, ka Rijāda varētu vēl vairāk palielināt naftas ieguvi – līdz 12 milj. barelu diennaktī. Salīdzinājumā ar rādītājiem martā – 9,7 milj. dienā – tamlīdzīgs pieaugums novestu tirgu līdz haosam, ņemot vērā koronavīrusa epidēmiju, kas negatīvi ietekmējusi pieprasījumu.

Директор Института США и Канады Российской академии наук (РАН) Валерий Гарбузов - Sputnik Latvija
Sliktāk, nekā tirdzniecības kari: eksperts novērtēja koronavīrusa ietekmi uz ekonomiku

Tamlīdzīgu ieguves palielināšanu Bloomberg uzskata par mēģinājumu maksimāli ietekmēt Krieviju un citas valstis, lai piespiestu tās atgriezties pie sarunām.

Piektdien Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks informēja ka OPEC+ darījums pārtrauks darbību no 1.aprīļa, jo Maskava nav pieņēmusi karteļa piedāvājumu papildus ierobežot naftas ieguvi koronavīrusa izplatības dēļ.

OPEC un vairāku organizācijā neiekļautu valstu (OPEC+) darījums par naftas ieguves samazināšanu darbojas no 2017. gada sākuma. Tas vairākkārt pagarināts, noteikumi mainīti. Piemēram, līdz 2019. gada beigām vienošanās paredzēja ieguves ierobežošanu par 1,2 milj. barelu diennaktī salīdzinājumā ar 2018. gada oktobra līmeni, bet 2020. gada pirmajā ceturksnī alianse samazināja ieguvi par 1,7 milj. barelu.

Koronavīrusa izplatīšanās pasaulē

2019. gada 31. decembrī Ķīnas varasiestādes informēja PVO par nezināmas pneimonijas uzliesmojumu Uhaņā, Hubejas provincē (valsts centrālā daļa).

Speciālisti noteica slimības ierosinātāju – tas ir koronavīruss 2019-nCoV. PVO atzina uzliesmojumu par starptautiskas nozīmes ārkārtas situāciju un piešķīra saslimšanai oficiālu nosaukumu – COVID-19.

Patlaban apstiprināto koronavīrusa inficēšanās gadījumu skaits kontinentālajā Ķīnā pārsniedzis 80,6 tūkstošus no tiem 3070 pacienti miruši, vairāk nekā 55,4 tūkstoši ir atveseļojušies un ir izrakstīti no slimnīcām. Visā pasaulē apstiprināto koronavīrusa gadījumu skaits pārsniedzis simt tūkstošus.

Ziņu lente
0