Politika

Maskavai nekas nav jāpierāda Baltijas valstīm: žurnālists atbildēja par Uzvaras parādi

© из личного архива Юрия СветоваЖурналист Юрий Светов
Журналист Юрий Светов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva neuztver vēstures mācības: pirms atmest Otrā pasaules kara iznākumu, Viļņai nāktos atcerēties, kā pēc kara beigām mainījās republikas teritorija.

RĪGA, 7. marts – Sputnik. Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs aicināja kolēģus no Eiropas valstīm ignorēt Uzvaras 75.gadadienai veltītos svinīgos pasākumus Maskavā. "Krievija mīl simbolus. Maija parāde Maskavā – tās nav tikai Otrā pasaules kara uzvaras svinēšana. Tā paredzēta, lai atzīmētu Krievijas tagadējās militārās politikas uzvaras," ministra teikto citēja Sputnik Lietuva.

Ar Lielās Uzvaras 75.gadadienas svinībām Krievija nevienam neko nepierāda – tā ir cieņa cilvēkiem, kuri krituši cīņā ar fašistiskajiem iebrucējiem, atzīmēja politologs un žurnālists Jurijs Svetovs.

"Uzvaras parāde Maskavā – tā ir Krievijas valsts darīšana, piemiņa šīs valsts cilvēkiem. Uzvaras parāde netiek organizēta, lai kādam kaut ko pierādītu un parādītu," teica Svetovs.

Politologs pauda uzskatu, ka Lietuvas valdība nesmeļas mācību vēsturē.

"Saskaņā ar Otrā pasaules kara rezultātiem Lietuvas teritorija būtiski paplašinājās – tā atguva zemes, ko vēsturiski uzskatīja par savējām. Taču Polijā vēl joprojām ir cilvēki, kuri uzskata, ka Polijai jāatgūst šīs zemes. Kad Lietuva ignorē Otrā pasaules  kara rezultātus, vajadzētu padomāt, kādas sekas tas var nest," atgādināja Svetovs.

Pilnīgi iespējams, ka Latvija, Igaunija un Polija sekos Lietuvas piemēram, piebilda eksperts.

Акция Бессмертный полк и празднование Дня Победы на Украине - Sputnik Latvija
Nodevēji – tā Krievijā novērtēja Kijevas ieceri "piedot" un nesvinēt Uzvaras dienu

Ar Krievijas prezidenta dekrētu 2020.gads Krievijā pasludināts par Atmiņas un slavas gadu – ar mērķi saglabāt vēsturisko atmiņu un atzīmētu Uzvaras 1941.-1945.gada Lielajā Tēvijas karā 75.gadadienu. Vladimirs Putins atzīmēja, ka maijā Krievija pienācīgi atzīmēs Uzvaras pār fašismu 75.gadadienu.

2020.gada 9.maijā Sarkanajā laukumā Maskavā notiks svinīgā parāde. Galvenajā tribinē, saskaņā ar tradīciju, būs Krievijas augstākās amatpersonas un godaviesi, arī ārvalstu līderi. Prezidenta palīgs Jurijs Ušakovs atklāja, ka vēlmi piedalīties svinībās apstiprinājuši 17 valstu vadītāji.

Kopš 2019.gada 10.aprīļa Uzvaras parkā Maskavā tiek organizēti salūti par godu PSRS un Eiropas pilsētu atbrīvošanai no fašistiskajie iebrucējiem. Piemēram, 13.jūlijā notika salūts par godu Viļņas, 22.septembrī – Tallinas, 13. oktobrī – Rīgas atbrīvošanai.

Baltijas valstis izteica Krievijai protestu par piemiņas salūtiem. Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova norādīja, ka Baltijas valstu izlēciens atspoguļo Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdību absurdo un zaimojošo viedokli par Otrā pasaules kara rezultātiem.

Светов: Москва проводит Парад Победы не за тем, чтобы доказать что-то Прибалтике
Ziņu lente
0