Latvijas aizsardzības ministrs gribēja palielīties un sameloja par koronavīrusa analīzēm

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMМинистр обороны Латвии Артис Пабрикс
Министр обороны Латвии Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Artim Pabrikam ļoti gribējās parādīt Latvijas sasniegumus cīņā ar koronavīrusu par brīvības ieguvumu, taču iznāca neglīti. Viņa teikto pārpublicēja arī NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centra "StratCom" vadītājs, kura pienākumos ir arī cīņa ar melu ziņām.

RĪGA, 7. marts — Sputnik. Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas spēj diagnosticēt jauno koronavīrusu COVID-19 laboratorijā. To gandrīz vienlaikus pastāstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule.

Portāls lsm.lv konstatēja, ka šie paziņojumi neatbilst īstenībai.

Citāti

"Tiem, kuri visu laiku sūdzas par Latviju un negrib/nespēj novērtēt visu to labo, ko brīvība mums devusi, tiem būs nepatīkami zināt arī tādu sīkumu, ka Latvija pagaidām ir vienīgā Baltijā, kas spēj šo vīrusu laboratoriski identificēt," rakstīja ministrs Twitter tīklā 27. februārī un pievienoja saiti uz veselības ministres Ilzes Viņķeles profilu.

Батарейная крепость в Таллине, построенная по приказу российского императора Николая I - Sputnik Latvija
Igaunijā jau pieci inficētie ar koronavīrusu, četri atlidoja caur Rīgu

Aizsardzības ministra tvīts saņēma 185 laikus, 25 lietotāji to pārpublicēja, viņu vidū arī Jānis Sārts, NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centra "StratCom" vadītājs. "StratCom" cita starpā izstrādā arī pretpasākumus spēkiem, kuri mēģina pārvērst sliktas kvalitātes informāciju par ieroci.

Dienu pirms Pabrika, 26. februārī, līdzīgi izteicās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule: "Ne Igaunijā, ne Lietuvā šādu iespēju nav. Paraugus sūta uz citām valstīm."

LSM.lv žurnālisti vērsās Igaunijas un Lietuvas iestādēs, lai pārbaudītu informāciju.

Kaimiņu atbildes

"Igaunija spēj konstatēt koronavīrusu Veselības departamenta laboratorijā jau kopš 31. janvāra. Turklāt darba grupa nonāca pie secinājuma, ka testēšanas iespējas jāpiedāvā vēl trīs iestādēs – Tartu Universitātes klīnikā, Austrumviru centrālajā slimnīcā un Pērnavas slimnīcā," pastāstīja  Igaunijas Sociālo lietu ministrijas padomniece sabiedrisko sakaru jautājumos Anna Tislere.

"Lietuvas references laboratorija spēj diagnosticēt SARS-CoV-2 ("Covid-19"), mēs to darām paši kopš februāra sākuma, tam mums ir viss nepieciešamais aprīkojums. Tagad veicam apmēram  30 "Covid-19" analīžu dienā," pavēstīja Lietuvas Nacionālās sabiedriskās veselības laboratorijas preses sekretāre Simona Kalvelīte.

Mēs tādi neesam vienīgie

References laboratoriju sistēma strādā centralizēti Eiropas līmenī, un Latvija šajā ziņā nav unikāla, informēja Rīgas Austrumu slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece. 

Пассажиры на регистрации в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Ar lidmašīnu no Bergamo uz Rīgu atlidoja nevis viens cilvēks ar koronavīrusu, bet divi

"Visās ES valstīs, tostarp Latvijā ir tā dēvētās references laboratorijas, kuras taisa tādas analīzes. Vīrusa pirmie paraugi testu veikšanai vispirms tiek izsūtīti visām Eiropas references laboratorijām, tāpēc ES arī izveidoja šo sistēmu. Tādēļ nevar teikt, ka pie mums ir vienīgā tāda laboratorija Baltijā," atzīmēja Namniece.

Viņa paskaidroja, ka analīzes Infektoloģijas centrā tiek veiktas bez maksas sešu stundu laikā, bet, piemēram, privātā "E. Gulbja laboratorija", kas piedāvā šos testus par maksu, sniedz rezultātus trīs dienu laikā.

"Bet mēs to darām bez maksas tikai tad, ja sakrīt uzreiz divi faktori. Pirmais – ir elpceļu infekcija: temperatūra, klepus, apgrūtināta elpošana. Otrais – cilvēks vai nu atgriezies no teritorijām, kurās izplatīta saslimšana, vai arī bijis medicīnas iestādē, kur ārstēti ar šo slimību saslimušie," paskaidroja Namniece.

Ko atbildēja Arta Pabrika padomnieks

Aizsardzības ministra padomnieks sabiedrisko sakaru jautājumos Emīls Dobrājs pavēstīja, ka laboratorijām Lietuvā un Igaunijā bijušas grūtības ar diagnosticēšanu pat pēc 31. janvāra, taču nevarēja nosaukt konkrētus šīs informācijas avotus.

''Ministrs 27. februārī tika akcentējis tieši Latvijas atbildīgo institūciju un dienestu gatavību operatīvi reaģēt un rīkoties atbilstoši starptautiskajām rekomendācijām.

Tāpat vēlos norādīt, ka publiski izskanējusī informācija liecina, ka Pasaules Veselības organizācija 2020. gada 31. janvārī visām Eiropas reģiona (tīkla) valstu references laboratorijām tika piešķīrusi diagnostiskos testus, taču, lai uzsāktu testēšanu, bija nepieciešami ne tikai reaģenti, bet arī tā saucamais kvalitātes kontroles materiāls, kas apliecinātu procesa atbilstību un tā pareizību. Pēc Igaunijas un Lietuvas atbildīgo amatpersonu izteikumiem publiskajā telpā secināms, ka šo valstu laboratorijām sākotnēji bija nepieciešams ilgāks laiks, jo reaģentus nācās sūtīt arī uz tuvākajām kaimiņvalstīm," skaidroja Dobrājs.

Иностранная туристка в защитной маске на Красной площади в Москве - Sputnik Latvija
Koronavīruss nobiedējis Latvijas tūristus – cilvēki sākuši mazāk ceļot

Šo ziņu avotu Dobrāja kungs nevarēja nosaukt, turklāt neatbildēja uz jautājumu, vai tiešām Pabrika izteikumu dienā – 27. februārī – Lietuva un Igaunija sūtīja analīžu paraugus uz ārzemēm, kā apgalvoja aizsardzības ministrs.

Atgādināsim, ka astoņi no desmit koronavīrusa pacientiem Igaunijā ieradušies Rīgā ar reisu no Bergamo, pēc tam devās uz Tallinu. Latvijā šajā laikā dagnosticēts tikai viens saslimšanas gadījums, turklāt atkārtota analīze vīrusu COVID-19 nekonstatēja. Saslimušie Igaunijas pilsoņi zināmu laiku pavadīja Rīgā, daži pat izbraukāja pusi valsts, tomēr jauni koronavīrusa pacienti Latvijā nav konstatēti.

Ziņu lente
0