Polija uzaicinās KF novērot Amerikas karaspēku pārvešanu

© Sputnik / Sergey MelkonovТактический раскрас экипажа американского танка M1 Abrams
Тактический раскрас экипажа американского танка M1 Abrams - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija nosūtīs Krievijai ielūgumu līdz 1. aprīlim – 1,5 mēnešus pirms plānotās mācību novērošanas, kad to dalībniekus skaits pārsniegs 13 tūkstošus cilvēku.

RĪGA, 6. marts – Sputnik. Polija uzaicinās Krievijas novērotājus vērot līdzi militārajām mācībām "Defender Europe 2020", kuru ietvaros notiks vērienīga ASV karspēku pārvešana Eiropā, vēsta RIA Novosti.

Mācības sākās pagājušajā nedēļā, Polijā jau ir ieradušies pirmie amerikāņu kareivji. Ielūgumi vērot manevrus tiks nosūtīti Krievijai un citām EDSO valstīm līdz 1. aprīlim, ne vēlāk kā 42 dienas pirms plānotās mācību novērošanas, kad to dalībnieku skaits pārsniegs 13 tūkstošus cilvēku – apmērs, kad, saskaņā ar esošajiem EDSO līgumiem, rīkotājs apņemas sniegt iespēju novērot mācības trešajām valstīm.

Латвийские солдаты готовятся к параду в Риге в День независимости Латвии - Sputnik Latvija
Pirmie Eiropas Savienībā: Latvija ieņēma pirmo vietu ES militāro izdevumu ziņā

"EDSO valstīm, tostarp arī Krievijai, tiks piedāvāts novērot daļu no "Defender Europe 2020" mācībām, kuras notiks Polijā," teikts paziņojumā.

Iepriekš ASV BS komandiera vietnieks Eiropā ģenerālis Endrju Rolings paziņoja, ka novērotāju aicināšanas funkciju izpildīs valstis, kas piedalās mācībā, lai gan formāli manevri pieteikti tieši kā amerikāņu, nevis NATO mācības.

Iepriekš vēstīts, ka laikā no 2020. gada februāra līdz aprīlim Savienotās Valstis uz laiku nogādās Eiropā 20 tūkstošus karavīru līdz ar tehniku dalībai manevros "Eiropas aizstāvis 2020" (Defender Europe) un vairākās citās mācībās: "Ātrā atbilde" (Quick response), "Asmens trieciens" (Saber Strike), "Sabiedroto gars" (Allied spirit), "Dinamiskā fronte" (Dynamic front). Tā būs lielākā Savienoto Valstu karaspēka dislokācija Eiropā pēdējo 25 gadu laikā, informēja brigādes ģenerālis Šons Bārnabijs.

Pēc mācībām amerikāņu karavīri atgriezīsies dislokācijas vietās ASV.

Нашивка на форме военнослужащего батальона НАТО - Sputnik Latvija
Pirmie amerikāņu karavīri šķērsojuši Polijas robežu: tuvojas "Defender"

Pie tam ģenerālis, atbildot uz jautājumu par minēto mācību saikni ar Krievijas radītajiem draudiem, uzsvēra, ka mācības nav vērstas pret kādu konkrētu valsti, to mērķis esot uzlabot mijiedarbību un loģistiku dažādos līmeņos, un mācību mērķis būšot "stratēģiskā gatavība". Tiks novērtētas arī sabiedroto spējas Eiropā nepieciešamības gadījumā nodrošināt loģistiku, konstatēja ģenerālis.

Mācībās "Defender Europe" piedalīsies aptuveni 37 tūkstoši karavīru no dažādām valstīm. ASV bruņotie spēki plāno izmantot mācībās 13 tūkstošus tehnikas vienību.

Maskava un Minska paziņo, ka NATO un ASV mācībām ir provokatīvs raksturs un tās tiek rīkotas uz pret Krieviju vērstiem scenārijiem. Pēc KF ĀM vadītāja Sergeja Lavrova sacītā, vērienīgie "Defender Europe 2020" manevri norāda uz to, ka alianses plānos neietilpst deeskalācijas pasākumu stiprināšana ar KF. Turklāt ministrs uzsvēra, ka Maskava nesaskata nekādas problēmas Baltijas jūras reģionā, kas prasītu militāru risinājumu.

Pēc viņa sacītā, NATO izraisa nopietnu uztraukumu Maskavā, tādēļ Krievija ir spiesta reaģēt uz "Defender Europe 2020". Taču reaģēsim tādā veidā, lai tas nerada nevajadzīgus riskus," atzīmēja Lavrovs.

Ziņu lente
0