Mēnešu strīdi, viens atlaists un 400 tūkstoši budžetā: kā Daugavpils nopirka tramvajus KF

© Sputnik / Sergey MelkonovНовые трамваи City Star совместного производства Тверского вагоностроительного завода и ПК "Транспортные системы" в Даугавпилсе
Новые трамваи City Star совместного производства Тверского вагоностроительного завода и ПК Транспортные системы в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sākotnējie tramvaju iepirkuma darījuma vērtējumi nebija pozitīvi, taču pateicoties pilsētas domes iejaukšanās procesā izdevās pierādīt ieinteresētajām valsts iestādēm, ka darījums ir caurspīdīgs un leģitīms, tas nepārkāpj nekādas Eiropas sankcijas, paziņoja Elksniņš.

RĪGA, 5. marts – Sputnik. Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš apstiprināja, ka Krievijas tramvaju piegādātājam – Lietuvas kompānijai "Railvec" – piemēroja 400 tūkstošu eiro naudas sodu par piegādes termiņu pārkāpšanu. Turklāt šī iemesla dēļ amatu zaudēja viens no pašvaldības uzņēmuma "Daugavpils satiksme" valdes locekļiem, vēsta Tvnet.lv.

Pēc Elksniņa sacītā, tramvaju iepirkuma projekts Daugavpilij bijis smags un ievilkās dēļ tā, ka tā īstenošanai tika izmantots Eiropas finansējums, par ko ir jāatskaitās.

Новые трамваи City Star совместного производства Тверского вагоностроительного завода и ПК Транспортные системы в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Latvijas satiksmes ministrs izbrauca ar Krievijā ražoto tramvaju un atzīmēja to ar "patīk"

"Daudz gudrības apgūt finansējumu, izrakstot rēķinus, nav jābūt. Lielākai gudrībai jābūt, lai nepieļautu iespējamo korupciju, zaudējumus nākotnē, ja tiek secināts, ka līdzekļi nav izmantoti lietderīgi," sacīja Elksniņš.

Viņš paskaidroja, ka pirmais tramvajs tika piegādāts jau pērnā gada vasarā, un bija nepieciešami vairāk nekā septiņi mēneši pieņemšanas procedūrai, dokumentācijas, tehniskās specifikācijas atbilstībai Eiropas standartiem pārbaudei, piegādātāju, to patiesā labuma guvēju pārbaudei, valsts drošības risku novērtēšanai. Elksniņš piebilda, ka sākotnējie tramvaju iepirkuma darījuma vērtējumi nebija pozitīvi, taču pateicoties pilsētas domes iejaukšanās procesā izdevās pierādīt ieinteresētajām valsts iestādēm, ka darījums ir caurspīdīgs un leģitīms, tas nepārkāpj nekādas Eiropas sankcijas.

Pieņemšanas gaitā noskaidrojās, ka piegādātājs pārkāpis līguma nosacījumus, par to arī tika sodīts ar naudas sodu, pastāstīja Daugavpils mērs.

"Līguma kopējā summa ir 4 093 600 eiro. "Daugavpils satiksme" ietur garantijas maksu 5% apmērā gadījumam, ja tramvaji sāks lūzt. Līgums paredz arī sankcijas 10% apmērā, piemēram, par termiņa neievērošanu. Arī šī summa ir ieturēta, maksājot par katru tramvaju. Šis ir viens no iemesliem iepriekšējā "Daugavpils satiksmes" valdes locekļa atbrīvošanai, jo viņš un viņa padotībā esošie darbinieki traktēja līgumu citādi, uzskatot, ka tramvaji ir piegādāti laikus. Mēs par tādu šo situāciju neuzskatījām. Un arī turpmākajās pārbaudēs Centrālā finanšu un līguma aģentūra konstatēja, ka nav pamata nepiemērot līguma sodu. Šī nauda, pāri par 400 tūkstošiem eiro, paliks un to varēs izmantot citām aktivitātēm," sacīja Elksniņš.

Новые трамваи City Star совместного производства Тверского вагоностроительного завода и ПК Транспортные системы в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Krievijas tramvaju piegādātājam Daugavpilī piespriests sods - 400 tūkstoši eiro

Atgādināsim, Daugavpils iegādājās jaunos četrasu tramvajus City Star, ko ražo Tveras vagonbūves rūpnīca sadarbīā ar kompāniju "Transportnije sistemi". Iepirkumā piedalījās divas kompānijas: Lietuvas "Railvec", kas piedāvāja Tveras vagonbūves rūpnīcas produkciju par 511 tūkstošiem eiro gabalā, un SIA "Virtus SV", kas piedāvāja rūpnīcā "Belkommunmaš" (Baltkrievija) ražotos tramvajus par 260 tūkstošiem eiro gabalā. Iepirkuma līgums tika noslēgts ar "Railvec".

Ar "Railvec" noslēgtais līgums paredz, ka Krievijas uzņēmumam "Transportnije sistemi" bija jānodrošina 85% iepirkuma summas apgūšana, bet pārējos 15% - 614 040 eiro vajadzēja "apgūt" vidutājam no Lietuvas, nodrošinot piegādi, muitas procedūras un garantijas noteikumu izpildi.

31.janvārī pirmie četri tramvaji jau sāka darbu Daugavpilī.

Ziņots, ka diviem no atlikušajiem tramvajiem piegādātājs vēl gatavo nepieciešamo dokumentāciju, piemēram, tā vēl jāpārtulko latviešu valodā. Abi pārējie tramvaji vēl nav "izsaiņoti" – tie ir jāizmēģina.

Daugavpils lēmums iegādāties tramvajus Krievijā radīja nopietnu satraukumu valdībā: piemēram, Drošības policija pirms gada paziņoja, ka neiebilst pret iepirkumu, lai arī uzskata, ka, iespējams, nākotnē tas varētu negatīvi ietekmēt Latvijas reputāciju, jo tramvaju iegādē iesaistīti Eiropas līdzekļi. Tiesa, policija nevarēja aizliegt uzņēmumam tramvaju iegādi.

Arī bijušais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis pauda neizpratni par Daugavpils izraudzīto sadarbības partneri. Arī citi ierēdņi un politiķi ar aizdomām vērtēja tramvaju iegādi, jo Tveras rūpnīcas produkcijas asortimentā ir arī lielgabali.

Новые трамваи City Star совместного производства Тверского вагоностроительного завода и ПК Транспортные системы в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Nav tulkojuma latviešu valodā: Daugavpilī nelaiž ārā no depo četrus Krievijas tramvajus

2019.gada jūnija beigās Daugavpils dome noslēdza tramvaju piegādātāja "Transportnije sistemi" pārbaudi – tika noskaidrots, vai ražotājs nav iekļauts sankciju sarakstā, lai nezaudētu pieejamo Eiropas finansējumu. Galu galā darījumam tika dota atļauja.

"Daugavpils satiksme" īsteno Kohēzijas fonda projektu "Videi draudzīga sabiedriskā transporta attīstība Daugavpils pilsētā". Uzņēmuma speciālisti paskaidroja, ka jaunie tramvaji pilsētai ir ļoti nepieciešami, jo vecie jau iziet no ierindas, bet izdevumi remontam aug ar katru gadu. 2016.gadā tramvaju remontam tika atvēlēti 28 tūkstoši eiro, 2017.gadā – 49 tūkstoši eiro. Turklāt jauno tramvaju ekspluatācija ļaus samazināt elektroenerģijas patēriņu.

Ziņu lente
0