Politika

Kariņu sarūgtināja Nemiro mēģinājums atcelt OIK

© Sputnik / Sergey MelkonovПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ar savas partijas KPV LV palīdzību sagatavoja Elektroenerģijas likuma grozījumus, apejot valdību.

RĪGA, 4. marts – Sputnik. Premjerministrs Krišjānis Kariņš pastāstīja par to, ka viņu sarūgtinājusi ekonomikas ministra Ralfa Nemiro un viņa partijas KPV LV pēdējā rīcība. Par to viņš paziņoja Latvijas Televīzijas ēterā.

Frakcija KPV LV 27. februārī iesniedza Elektroenerģijas likuma grozījumus Saeimā, kas paredz obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu. Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro paziņoja Saeimas tribīnē, ka likumprojekts par OIK atcelšanu ir sagatavots.

Kariņš norādīja, ka šajā gadījumā Nemiro rīkojās, apejot valdību.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш  - Sputnik Latvija
Politika
Kariņš: Ģirģens dezinformē sabiedrību, taču es ar viņu tikšu galā

Tāpat premjers atzīmēja, ka nesaprot ministra un viņa kolēģu rīcību šajā jautājumā, jo savulaik tieši Nemiro valdības sēdēs stāstīja par riskiem, kas radīsies OIK atcelšanas rezultātā, sakot, ka Latvija riskē pazaudēt līdz pat miljardam eiro.

"Taču tagad pēc Saeimas OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas ziņojuma, apejot valdību, parlamenta dienaskārtībā izskatīšanai tiek iesniegti "KPV LV" un Zaļo un zemnieku savienības grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā. Esmu sarūgtināts, ka ministrs valdībai pēc parlamentārās izmeklēšanas komisijas ziņojuma, neiesniedza savu vērtējumu un redzējumu, kā OIK jautājumu risināt," paziņoja premjers.

Uz jautājumu, vai tas nav pamats atstādināšanai no amata, Kariņš atbildēja, ka viņš noteikti sapratīs, kurā brīdī un kādā situācijā tas ir jādara.

"Kad izdomāšu atlaist ministrus, tad to darīšu. Redzēsim, kā šis jautājums attīstīsies tālāk," paziņoja Kariņš.

Atzīmēsim, ka iepriekš Kariņš iejaucās Nemiro konfliktā ar tieslietu ministru Jāni Bordānu un nostājās ekonomikas ministra pusē, publiski aizsūtot Tieslietu ministrijas vadītāju pildīt "mājasdarbus". Taču tas notika pirms tam, kad tika iesniegti Elektroenerģijas likuma grozījumi.

Savukārt konflikts starp ministriem arī sākotnēji ir saistīts ar OIK – Nemiro atstādināja no amata Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Ēriku Eglīti par atteikšanos sniegt informāciju Saeimas OIK lietu komisijai. Atbildes kārtā Eglītis paziņoja, ka viņa atstādināšana ir saistīta ar nevēlēšanos iecelt "Latvenergo" padomē ministra padomdevēju Pāvelu Rebenoku, ko it kā centās panākt Nemiro. Savukārt Rebenoks sniedza interviju, kurā apsūdzēja Bordānu saiknē ar oligarhiem, tostarp ar uzņēmēju Pēteri Ragaušu, kurš lobē SDG termināļa būvniecību Skultes ostā un vēlētos ietekmēt "Latvenergo" politiku. Un visbeidzot, šonedēļ medijos publicēja Bordāna un Ragauša savstarpējo foto kādā Rīgas restorānā.

Ziņu lente
0