Latvijā reģistrēts pirmais koronavīrusa inficēšanās gadījums: detaļas

© AFP 2023 / Kim Won JinДезинфекция трамвая против распространения коронавируса в Пхеньяне
Дезинфекция трамвая против распространения коронавируса в Пхеньяне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīdziniece un viņas bērns atrodas speciālistu uzraudzībā galvaspilsētas Infektoloģijas centrā.

RĪGA, 3. marts – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Latvijā reģistrēts pirmais koronavīrusa gadījums: sieviete ar bēru ieradās ar lidmašīnu no Milānas Rīgā ar pārsēšanos Minhenē 29. februārī.

Врач проводит осмотр пациента, зараженного коронавирусом - Sputnik Latvija
Pensijas, lidojumi, pasts un piegādes: koronavīruss jau ietekmējis Latvijas ekonomiku

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Risku un profilakses analīzes departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs paskaidroja, ka koronavīrusa gadījums atklāts sievietei no Latvijas, Rīgas iedzīvotājai, kura ar bērnu ieradās ar reisu BT226 no Milānas caur Minheni Rīgā 29. februārī, plkst. 17:55.

Kopumā uz lidmašīnas klāja atradās 145 pasažieri. Slimību profilakses un kontroles centram ir viņu saraksts. Aizdomās turamo skaitā ir vēl astoņi Latvijas iedzīvotāji, ar viņiem šobrīd sazinās neatliekamās medicīniskās palīdzības darbinieki, lai pastāstītu par turpmāko rīcību. Visiem, kas lidoja ar šo reisu, SPKC departamenta vadītājs ieteica pabūt mājas karantīnā 14 dienas un uzmanīgi sekot līdzi veselības stāvoklim.

Pēc Perevoščikova sacītā, lidojuma laikā sievietei neparādījās saslimšanas simptomi. Patlaban sieviete kopā ar bērnu ārstēšanās un karantīnas nolūkā ir ievietota Infektoloģijas centrā. Pārējie ģimenes locekļi atrodas mājas karantīnā.

Perevoščikova paziņojums stipri iedragāja optimistisko noti, ar kuru vakar noslēdzās Krīzes vadības padomes sēde saistībā ar koronavīrusu. Sēdi vadīja valdības vadītājs Krišjānis Kariņš. Sēdes beigās viņš īpaši atzīmēja, ka Latvijā nav neviena saslimušā ar koronavīrusu un ka pārbaudes tiek veiktas katru dienu. Ir bijuši dažādi aizdomīgi gadījumi, taču pārbaudes gaitā neapstiprinājās neviens no tiem. Kariņš pauda cieņu un pateicību darbiniekiem, kuri katru dienu strādā ar šādiem pacientiem.

Preses brīfingā premjers deva dažus padomus, kas saistīti ar drošību. Pēc viņa sacītā, ir svarīgi ievērot noteikumu – ja rodas aizdomas, tad nav jāiet pie ārsta vai jābrauc uz slimnīcu, bet gan vienkārši jāzvana uz 113. Atbrauks mediķi, veiks visus nepieciešamos izmeklējumus. Kamēr nebūs saņemti analīžu rezultāti, ir jāpaliek mājās. Tāpat premjers ieteica neaizmirst mazgāt rokas ar ziepēm pie katra ērta gadījuma.

Нью-Йоркская фондовая биржа - Sputnik Latvija
Viedoklis
Panikas režīms: koronavīruss sagāzis biržas ASV

Veselības ministre Ilze Viņķele aicināja mediķus vai pansionātu darbiniekus, kā arī pedagogus, kuri pabijuši ārzemēs, neiziet darbā, kamēr nebūs pagājušas divas nedēļas. Pēc viņas teiktā, ja darba devējs būs pretimnākošs, cilvēkiem dos iespēju strādāt attālināti, ja nē, nāksies paņemt slimības lapu pie ģimenes ārsta. Attiecīgi brīdinājumi, pēc ministres sacītā, ir izsūtīti visiem skolu, medicīnas iestāžu un sociālo dienestu darbiniekiem.

Latvijai nenācās ilgi lepoties ar savu ekskluzīvo stāvokli Baltijas valstu vidū. Pagājušās nedēļas beigās pa vienam koronavīrusa gadījumam tika reģistrēts Lietuvā (piektdien no rīta) un Igaunijā. Latvijā kopš 28. februāra ieviesti īpaši drošības pasākumi attiecībā pret personām, kas ierodas no Itālijas, Rumānijas, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas. Vakar Eiropas valstu sarakstam, kur tika reģistrēts koronavīruss, neskaitot Latviju, pievienojās Luksemburga un Portugāle.

Ziņu lente
0