ASV pastāvīgais pārstāvis EDSO: Krievija neapdraud Baltijas valstis

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаги у штаб-квартиры ОБСЕ в Вене
Флаги у штаб-квартиры ОБСЕ в Вене - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija nerada draudus Baltijas valstīm, savukārt NATO mācības pie KF robežām neapdraud Krievijas tautu, paziņoja ASV pastāvīgais pārstāvis EDSO.

RĪGA, 3. marts – Sputnik. Draudu Baltijas valstīm no Krievijas puses šobrīd nepastāv, paziņoja ASV pastāvīgais pārstāvis EDSO Džeimss Gilmors brīfingā ASV Valsts departamentā.

Par tikšanās ieganstu kļuva globālā vēstnieku konference. Ievadrunā Gilmors atgādināja par turpinošos konfliktu Ukrainā un uzsvēra, ka, kā jau iepriekš paziņoja valsts sekretārs Maiks Pompeo, ASV neatzīst Krimu kā Krievijas daļu.

Pēc viņa sacītā, ASV cer, ka Krievijas pozīcija attiecībā uz Krimu mainīsies, un neatzīs reģionu par Krievijas daļu, tāpat kā savulaik neatzina Baltijas valstu iekļaušanu PSRS sastāvā.

"Mēs nekad nepiekritām viedoklim, ka Baltijas valstis bija Padomju Savienības daļa. Tās iekaroja ar spēku. Mēs nekad nepiekritām, ka tās bija sociālistiskas republikas un tiesiska Krievijas (PSRS – red.) daļa," paziņoja Gilmors.

Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Igaunijas prezidente atteicās no Krimas šampanieša 50 gadu jubilejā

"Tieši tāpat mēs aizstāvēsim šo piedāvājumu, kamēr (situācija) nemainīsies. Ir jāmaina pieeja pret Krievijas ārpolitiku. Tas vēl nav noticis, taču reiz notiks, un Savienotās Valstis pieturēsies pie mūsu principiem un pie Nobeiguma akta (Helsinku vienošanās – red.) principiem," piebilda diplomāts.

Žurnālistu jautājumi lielākoties skara Krieviju, Krimu un ASV sankcijas pret Krieviju, lai gan pēdējo jautājumu Gilmoram uzdeva par diviem šodien satraucošākajiem tematiem – situāciju uz Turcijas un Grieķijas robežas un koronavīrusu. Baltijas valstis tika minētas vēl vienu reizi: viens no žurnālistiem citēja nenosaukta Baltijas valstu pārstāvja vārdus, kurš šonedēļ atrodas ASV, par "Krievijas agresijas" varbūtību. Gilmors atbildēja, ka neuzskata par reālu KF draudus Baltijas valstīm.

"Baltijas valstis vērā ņemamā ziņā ir daļa no tā, ko šobrīd sauc par rietumu sabiedrību, un mēs nedomājam, ka tām patlaban pastāv kaut kādi draudi," paziņoja viņš.

Tāpat Gilmors atgādināja, ka Lietuva, Latvija un Igaunija ir NATO dalībvalstis un piedalās militārajās mācībās, kas "neapdraud Krievijas tautu".

Ziņu lente
0