Pieprasīti visā pasaulē: kādu profesiju apgūt, lai noderētu dzīvē

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasСтуденты
Студенты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Februārī aizritējusī Ēnu dienas akcija parādīja, kādas profesijas vislabāk patīk jauniešiem Latvijā. Taču valsī un Eiropā vajadzīgi pavisam citi speciālisti.

RĪGA, 2. marts - Sputnik. Profesija jāizvēlas pēc patikas, taču gribētos, lai tā nestu ne tikai iekšēju gandarījumu, bet arī materiālos labumus. Tāpēc kopā ar jauniešiem, kuri pārdomā dzīvi, mēģināsim noskaidrot, kādus speciālistus šodien gaida Latvija, raksta Bb.lv.

Богиня Кали рядом с другими образами Богини - Лакшми и Сарасвати - Sputnik Latvija
Apgrābsta sievietes, staigā utaini: Latvijas studentus šokē kopmītņu kaimiņi no Indijas

Februārī visā valstī notika tā saucamā Ēnu dienu. Izrādījās, ka jauniešus šogad visvairāk interesē medicīna – tā apsteigusi agrāk populārās humanitārās un sociālās zinātnes.

Šogad vecāko klašu audzēkņu vidū pieprasītākā ir programmētāja (441 pieteikums), pilota (331), fizioterapeita (243), stjuartes (226), ugunsdzēsēja (220), arhitekta (193), televīzijas un radio raidījumu vadītāja (176), feldšera (173), ārsta (160) un ķirurga (156) profesijas.

Bezmaksas studijas

Savukārt Eiropā un, protams, arī Latvijā ļoti nepieciešami speciālisti ar vidējo profesionālo izglītību. Jauniešiem, kuri absolvē vidusskolu, vajadzētu padomāt par īstermiņa studijām koledžā vai mācību centrā, kas jau pēc pāris gadiem nodrošinās teicamu, pieprasītu specialitāti.

Piemēram, Latvijas un Vācijas mācību centrs piedāvā dažādas pieprasītas profesijas: datortīklu tehniķis, programmēšanas tehniķis, multivides dizaina speciālists, loģistikas speciālists, elektrotehniķis, elektronikas tehniķis, banku speciālists. Visos šajos virzienos mācību centra starptautiskie partneri nacionālās atbalsta programmas "Integrācija caur kvalifikāciju" (IQ) ietvaros garantē absolventiem prakses vietu un darbu Vācijā.

Почта Латвии - Sputnik Latvija
Saņem mazāk nekā "minimālo": kādas profesijas Latvijā nav godā

Savukārt absolventiem viesnīcu servisa speciālista un restorānu servisa speciālista arodos praksi un darbu Vācijā nodrošina Viesnīcu un restorānu asociācija (DEHOGA Sachsen).

"Studijas pie mums ir par maksu, taču nesen pie mums vērsās mūsu pasūtītājs un partneris, Leipcigas lidosta, ar piedāvājumu apmaksāt mūsu studentiem ne tikai profesionālo izglītību un praksi, bet arī vācu valodas kursus, - pastāstīja mācību centra direktors Aleksandrs Uļjaņenko. – Protams, bezmaksas studijām gaidāms liels skaits interesentu un atestātu konkurss. Turklāt mūsu absolventiem pēc tam tiks pārbaudīta veselība Vācijā, jo darbs prasa labu fizisko sagatavotību. Turklāt 2 studiju gadu laikā mēs nodrošinām studentiem vācu valodu labā B1 līmenī, lai arī darbam Vācijā pietiek ar līmeni A2, un, saskaņā ar likumu, darba devējam visiem spēkiem jāveicina visu darbinieku zināšanu līmeņa un vācu valodas prasmes celšana."

Ko gaida?

"Make it in Germany" – Vācija aicina ārvalstu speciālistus. Portālā ar tādu pašu nosaukumu iespējams pārbaudīt savas iespējas iekārtoties darbā, apskatīt vakances, sameklēt informāciju par valodas prasībām. Vācijas ekonomikā trūkst kadru, tai neiztikt bez darba migrantiem no citām valstīm. 2020. gada martā spēkā stāsies jaunais migrācijas likums, kam jāatvieglo ārvalstu speciālistu iekārtošanās darbā.

Darba tirgus pētījumu institūts vēsta, ka 2019. gada trešajā ceturksnī Vācijā bija 1,36 milj. vakanču.

Англия - Sputnik Latvija
Rīdzinieka pieredze: kā ar "padomju" profesiju Anglijā saņemt 3 tūkstošus eiro

Lai arī nav iespējams runāt par vispārēju kadru trūkumu, vērojamas grūtības atsevišķās nozarēs. Trūkst speciālistu MINT (matemātika, informātika, dabas zinātnes un tehnika) jomā, amatniecībā, celtniecībā, medicīnā, slimnieku un sirmgalvju aprūpē, viesnīcu un restorānu biznesā. Vajadzīgi programmētāji, PN izstrādātāji, fizioterapeiti, santehniķi, kravas automašīnu vadītāji.

Speciālistiem ar augstāko izglītību ir vienkāršāk atrast darbu Vācijā – viņiem nav ierobežojumu. Galvenais – augstskolai jābūt atzītai Vācijā.

Līdz ar jauno likumu visiem – bez ierobežojumiem – parādījusies iespēja iekārtoties darbā. Vairs nenāksies iziet Federālās darba aģentūras prioritātes pārbaudes. Turklāt uz pusgadu ierasties Vācijā ar mērķi sameklēt darbu varēs speciālisti ne tikai augstāko, bet arī profesionālo izglītību.

Ziņu lente
0