ASV un "Taliban" parakstījuši miera līgumu

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasГлава политического совета движения "Талибан" (террористическая организация, запрещенная на территории России) в Катаре Шер Мохаммед Аббас Станакзай на втором заседании Московского формата консультаций по Афганистану.
Глава политического совета движения Талибан  (террористическая организация, запрещенная на территории России) в Катаре Шер Мохаммед Аббас Станакзай на втором заседании Московского формата консультаций по Афганистану. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dokumentu parakstījis Savienoto Valstu īpašais pārstāvis Afganistānā un delegācijas vadītājs pārrunās Zalmajs Halilzads un talibu politiskais līderis mulla Abduls Gani Baradars.

RĪGA, 29. februāris — Sputnik. ASV un Afganistānas kustība "Taliban" parakstījuši miera līgumu, kas paredz amerikāņu spēku izvešanu no Afganistānas un valsts iekšējā dialoga sākumu, vēsta RIA Novosti.

Dokumentu Katarā parakstījis Savienoto Valstu īpašais pārstāvis Afganistānā un delegācijas vadītājs pārrunās Zalmajs Halilzads un talibu politiskais līderis mulla Abduls Gani Baradars. Ceremonijā piedalījās vairāk nekā 30 valstu pārstāvji.

Зачем США выращивали монстра? - Sputnik Latvija
Video
Kāpēc ASV uzaudzināja monstru: ben Ladena labākais draugs

"Šī vienošanās bija iespējama, pateicoties milzīgam darbam, ar to mēs apstiprinām, ka Afganistāna nekad vairs nebūs teroristu bāze," ceremonijā klātesošajiem paziņoja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

Vienošanās paredz, ka ASV samazinās bruņoto spēku kontingentu Afganistānā no 12 līdz 8,6 tūkstošiem cilvēku 135 dienu laikā. Pēc tam, ja "Taliban" atturēsies no vardarbības, ASV turpinās izvests savus un NATO spēkus 14 mēnešu laikā. Par to "Taliban" ir jāatsakās izmantot Afganistānas teritoriju uzbrukumiem ASV un citām valstīm.

Bez tam puses vienojušās par "pastāvīgu un visaptverošu pamieru". Tiešās pārrunas starp "Taliban" un Afganistānas valdību ritēs valsts iekšējā dialoga ietvaros. Tāpat "Taliban" sāks sadarbību ar ANO Drošības padomi, lai organizācijas locekļi tiktu izslēgti no sankciju saraksta. To plānots paveikt līdz maija beigām.

Ziņu lente
0