Lietuvas deputāts pārmet ES nevēlēšanos finansēt Baltijas drošību

© REUTERS / INTS KALNINSВысадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года
Высадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konservators atzīmēja, ka ASV ieguldījušas milzīgu naudu reģiona drošības pasākumos, bet ES tamlīdzīgām iniciatīvām atvēlējusi tikai "nulli eiro".

RĪGA, 28. februāris - Sputnik. Lietuvas partijas "Tēvijas savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti" (TS-LKD) loceklis Laurīns Kasčūns uzskata, ka Eiropas Savienība pārak maz iegulda Baltijas valstu drošībā. Savu viedokli viņš paudis Facebook.

Konservators atgādināja, ka ļoti populāra kļuvusi nostādne par to, ka "Eiropai jāuzņemas lielāka atbildība par savu drošību". Taču, atšķirībā no ASV, ES vadība nepiešķir naudu ar drošību saistītām iniciatīvām.

Cita starpā Kasčūns pieminēja "militāro šengenu" – militārās mobilitātes iniciatīvu, kas paātrinās militārās tehnikas pārvietošanos ES teritorijā.

"Kad es dzirdu idejas par Eiropas armiju, es pārsvarā izslēdzu skaņu, taču dažiem ES aizsardzības risinājumiem var būt liela nozīme gan ERS un NATO mijiedarbības nostiprināšanā, gan mūsu reģiona drošības nostiprināšanā. (..) Šeit es ieslēgšu pauzi, lai pajautātu: vai jūs zināt, cik miljardi eiro atvēlēti šai iniciatīvai ("militārajai šengenai" – red.) ES ilggadējo finansiālo rāmju pēdējā versijā. Pagaidām – 0,00," rasta Kasčūns.

Konservators uzsvēra, ka vēl viens populārs uzskats par to, ka "ASV aiziet no Eiropas", ir nepatiess. Kā pierādījumu Kasčūns atgādināja finansējumu, kas paredzēts amerikāņu spēku un tehnikas dislokācijas nodrošināšanai, mācībām un militārās infrastruktūras uzlabošanas programmām.

Евродепутат от Литвы Раса Юкнявичене, архивное фото - Sputnik Latvija
EP deputāte no Lietuvas atzinīgi vērtēja ASV "kodoluzbrukuma mācības" pret Krieviju

"Pēdējo piecu gadu laikā tikai Lietuva vien saņēmusi aptuveni 280 miljonus dolāru no dažādām ASV programmām. Jā, dārgie, 28 miljoni dolāru militārajai infrastruktūrai uzņēmējvalsts iespēju nostiprināšanai. Vai kāds par to ir rakstījis?" vaicāja politiķis.

Viņš atgādināja aŗī to, ka pavasarī Lietuvā tiks izvērsti ASV sauszemes spēki ar smago tehniku. "Tātad, ja arī šodien kāds aizies no Eiropas, tā varētu būt pati ES, nevis ASV," secināja Kasčūns.

Iepriekš Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pauda pārliecību, ka ASV spēku dislokācija Baltijas reģionā ir "spēcīgs faktors Krievijas savaldīšanai." Viņaprāt, bez NATO Lietuva nebūtu tikusi galā ar austrumu kaimiņu. Baltijas politiķi pastāvīgi izmanto mītu par augošajiem "Krievijas draudiem", lai panāktu finansējumu no ES, ASV un NATO.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Minhenes" iznākums: dažkārt pacietība izsīkst pēkšņi un negaidīti

Tāpat Lietuva, Latvija un Igaunija tiecas izvietot savā teritorijā pēc iespējas lielāku skaitu rietumu alianses karavīru un tehniku, kā arī iegādājas bruņojumu. Maskava jau vairākkārt norādījusi, ka neplāno nekādus uzbrukumus, un atzīmēja, ka drīzāk jau bažas rada NATO darbības, jo alianses spēki nenogursroši aktivizējas pie Krievijas robežām.

Arī Krievijas Ārlietu ministrija iepriekš uzsvēra, ka alianse izmanto Rietumu histēriju, lai paplašinātu bruņojumu un kontingentu, lai arī pati netic "Krievijas uzbrukuma" iespējai. Virkne ekspertu uzskata, ka Lietuva izdomā pasakas par "briesmīgo Krieviju", lai iebiedētu savus iedzīvotājus.

Ziņu lente
0