Krievijai naidīgi scenāriji un kodoluzbrukuma izspēlēšana: NATO mācības rada bažas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava un Minska ir noraizējušās par NATO aktivitāti pie savām robežām un Ziemeļatlantijas alianses militāro mācību sagatavošanu ar Krievijai naidīgiem scenārijiem un kodoluzbrukumu izspēlēšanu.

RĪGA, 28. februāris — Sputnik. NATO mācības ir provokatīvas, gaidāmie manevri notiks uz Krievijai naidīgu scenāriju bāzes, paziņoja Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs. Savukārt Baltkrievija norāda, ka tās rīcībā esošie dati liecina par preventīva kodoluzbrukuma iekļaušanu NATO mācību scenārijā, vēsta RIA Novosti.

Krievijas BS Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs tikās ar savu kolēģi no Francijas Fransuā Lekuantru. Viņš pauda bažas par NATO militārās aktivitātes pastiprināšanos pie KF rietumu robežām.

Флаг НАТО - Sputnik Latvija
Avots KF Aizsardzības ministrijā paziņoja par reakciju uz mācībām Defender Europe

"Tuvākajā laikā ieplānotās mācības rit uz Krievijai naidīgu scenāriju pamata, tie paredz uzbrukuma operāciju izspēlēšanu," teica Gerasimovs.

Viņš norādīja, ka, ņemot vērā KF un NATO dialoga trūkumu militārpersonu līmenī, tamlīdzīgi pasākumi nepārprotami ir provokatīvi. Pie tam viņš atzīmēja, ka starp Krievijas un Francijas bruņotajiem spēkiem pastāv operatīvo sakaru kanāls.

Savukārt Baltkrievijas vēstnieks Armēnijā Igors Nazaruks norādīja, ka republikai ir dati par to, ka NATO bijuši militāro mācību scenāriji, kas paredzēja preventīvu kodoluzbrukumu Baltkrievijai.

"Mēs zinām, ka bija militāro mācību scenāriji, kurās tika veikts preventīvs trieciens ar kodollādiņiem pa Baltkrievijas Republiku, lai arī mēs esam pasludinājuši, ka esam valsts bez kodolieročiem, esam likvidējuši visu veidu stratēģiskos kodolieročus, ieskaitot šahtu un citu starta objektu demontāžu," teica vēstnieks diskusijā, kas bija veltīta Kolektīvās drošības līguma organizācijas lomai Kaukāza reģiona drošībā.

Nazaruks pavēstīja, ka Minsku satrauc NATO aktīvās mācības Krievijas un Baltkrievijas tiešā tuvumā.

Звезда на Спасской башне Московского Кремля. - Sputnik Latvija
"Vēlas iebiedēt Eiropu": Maskavā reaģēja uz amerikāņu "kodola triecienu" Krievijai

"Mēs redzam noteiktu spēku izvēršanu, mes redzam, kā, vispirms aizbildinoties ar tā saucamajiem Irānas kodoldraudiem, pēc tam – ar citiem izdomātiem ieganstiem, tiek dislocēti PRA elementi, uzstādītas iekārtas, kas pielādētas ar vidēja darbības rādiusa taktiskajiem kodolieročiem," akcentēja Nazaruks.

Baltkrievijas diplomats atzīmēja, ka Varšavas līguma organizācijas sabrukuma laikā tika izvests PSRS bruņojums, taču nebija izlemts jautājums par Ziemeļatlantijas alianses tālāko likteni. "Tagad, kad NATO nekas nedraud, tā nevis ierobežo aktivitāti, bet gan, gluži pretēji, to paplašina. Tas rada bažas," teica vēstnieks.

Iepriekš Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško jau pastāstīja, ka Krievija ierosinājusi NATO vienoties par militāro mācību līmeņa samazināšanu Baltijas un Melnās jūras reģionos līdz pat to izbeigšanai. Taču alianse pat nav sniegusi nekādus komentārus par šo iniciatīvu. "To mēs nesaprotam, jo tā pati alianse taču runā par deeskalācijas nozīmi," akcentēja Gruško.

Viņš piebilda, ka alianses lēmums iesaldēt darbu Krievijas un NATO Padomes ietvaros padarījis abu pušu darbību nepārskatāmāku, un tas neveicina militāro incidentu novēršanas mērķa sasniegšanu.

Ziņu lente
0