Sēdiet mājās un esiet gatavi: valdība apsprieda koronavīrusu

© REUTERS / Carlos Garcia RawlinsДевушка в пустом торговом центре в Пекине
Девушка в пустом торговом центре в Пекине  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīruss neizbēgami parādīsies arī Latvijā, taču iedzīvotāju, mediķu un ierēdņu uzdevums ir aizkavēt šo brīdi uz pēc iespējas ilgāku laiku.

RĪGA, 26. februāris – Sputnik. Ņemot vērā koronavīrusa izplatīšanās riskus, atbildīgie dienesti atrodas augstā gatavības līmenī, paziņoja premjerministrs Krišjānis Kariņš pēc valdības krīzes padomes sēdes, raksta Tvnet.

Viņš atgādināja, ka Latvijā joprojām nav reģistrēts neviens koronavīrusa inficēšanās gadījums.

Duty Free в аэропорту Каунаса, архивное фото - Sputnik Latvija
Lietuvā no Itālijas atlidojušos pasažierus sagaidīja strēlnieku divīzija

Veselības ministre Ilze Viņķele pastāstīja, ka gadījumā, ja Latvijā izplatīsies koronavīruss, slimnīcas spēs pieņemt līdz 100 pacientiem. Ja saslimušo skaits būs lielāks, notiks slimnīcu darba reorganizācija, piemēram, uzņemšanas nodaļās.

Rīgas lidostas pārstāvis Edgars Vilcāns atzīmēja, ka lidosta rīkojas atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) norādījumiem.

"Mēs izvietojām informāciju ar ieteikumiem gan tiem pasažieriem, kas izlido, gan tiem, kas atgriežas Latvijā. Ņemot vērā pēdējo dienu notikumu attīstību, mēs saņēmām jaunākās SPKC rekomendācijas. Tika mainīts skarto reģionu definējums. Ja iepriekš tā bija Ķīna, tad šobrīd tā ir Ķīna, Dienvidkoreja, atsevišķi Itālijas reģioni un Irāna. Nekādas papildus darbības no lidostas puses SPKC skatījumā pašreiz nav nepieciešams veikt," paskaidroja Vilcāns.

Lidostā ir izvietota atsevišķa stāvvieta lidmašīnām, kurās var būt inficēts pasažieris. Ja būs nepieciešamība izmērīt temperatūru pasažieriem, to darīs nevis lidostas darbinieki, bet gan pieaicinātie mediķi.

Veselības ministrijā paziņoja, ka ceļotājiem, kas atgriezušies no Ķīnas, Dienvidkorejas, Irānas un Itālijas Lombardijas un Veneto reģioniem, kur nesen notika koronavīrusa uzliesmojums, ir uzmanīgi jāseko līdzi savai veselībai. Bet ja braucienā pabijuši bērni, vēlams 14 dienu laikā pēc atgriešanās neapmeklēt skolu vai bērnudārzu, turklāt ārsts izrakstīs vecākiem valsts apmaksātu slimības lapu.

Jo mazāk Latvijas iedzīvotāji apmeklēs koronavīrusa skartās teritorijas, jo labāk būs Latvijai, paziņoja Latvijas Radio Veselības ministrijas galvenais infektoloģijas speciālists Ugo Dumpis.

Pēc viņa sacītā, Latvija ir gatava vīrusa ierobežošanas pasākumiem, taču ir jāsaprot, ka neviena valsts nevar būt gatava itin visām situācijām, par ko liecina ātra vīrusa izplatīšanās Itālijā. Tādēļ var visnotaļ pārliecināti runāt par to, ka vīruss parādīsies arī Latvijā, jautājums tikai kad tieši. Patlaban iedzīvotāju, mediķu un ierēdņu uzdevums ir atstumt šo brīdi uz pēc iespējas vēlāku laiku.

Люди в спецодежде на борту круизного лайнера Diamond Princes, помещенного в карантин у японского порта Йокогама - Sputnik Latvija
Tūkstoti tūristu izolēja Tenerifes viesnīcā koronavīrusa dēļ

Dumpis atzīmēja, ka pilnībā apturēt cilvēku pārvietošanos nav iespējams, taču viņiem ir jāsaprot, ka apmeklēt vīrusa skartos reģionus, piemēram, Itālijas ziemeļus, ir riskants pasākums. Sevišķi jāraizējas ir vecāka gadagājuma cilvēkiem ar jau esošām citām slimībām.

Tai pat laikā infektologs atgādināja, ka COVID-19 nav nāvējoša slimība, un pasaule ir saskārusies ar daudz bīstamākām infekcijām.

Pēc Dumpja domām, vasarā vīrusa izplatīšanās varētu samazināties, kā tas notiek ar citām infekcijām, taču pagaidām neviens mediķis nevar to apgalvot ar pilnu pārliecību, jo vīruss ir jauns un neizpētīts.

Ar COVID-19 inficēto skaits kontinentālajā Ķīnā jau ir pārsniedzis 78 tūkstošus cilvēku, miruši 2 715, izārstējušies gandrīz 30 tūkstoši. Inficēšanās gadījumu skaits ārpus Ķīnas, saskaņā ar PVO datiem, pārsniedzis divus tūkstošus cilvēku, miruši 23. Inficēšanās gadījumi ir apstiprināti Spānijas kontinentālajā daļā, Alžīrijā, uz karantīnu slēgtas viesnīcas Tenerifes salā un Insbrukā, Austrijā. Atcelts pasaules čempionāts šorttrekā, kam bija jānotiek Seulā (Dienvidkorejā) no 13. līdz 15. martam.

Ziņu lente
0