Goda lieta: Latvija neiekļuva pelēkajā valstu sarakstā. Taču - par kādu cenu?

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг Латвии
Флаг Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai nenonāktu pelēkajā valstu sarakstā, Latvija pieņēma finanšu sektora reformēšanas programmu, taču tagad bankas ir uz izdzīvošanas robežas un baidās izsniegt kredītus.

RĪGA, 25. februāris – Sputnik. Ar sastingušu sirdi Latvijas varasiestādes gaidīja Naudas atmazgāšanas apkarošanas finanšu pasākumu izstrādes grupas (Financial Action Task Force, FATF) lēmumu attiecībā uz Latvijas iekļaušanu tā dēvētajā pelēkajā valstu sarakstā. Paveicās – starptautiskie eksperti apžēloja LR. Latvija bez jebkādiem iebildumiem izpildīja visu, kas tai tika prasīts, raksta Bb.lv.

Купюры евро в конверте - Sputnik Latvija
Cīņa ar ēnu: Latvija piešķirs ceturtdaļmiljonu eiro ēnu ekonomikas apkarošanai

Lēmums par to, ka Latvijai nav nepieciešamības ieviest pastiprinātu uzraudzību (iekļaut pelēkajā sarakstā), tika pieņemts Parīzē FATF plenārsēdē. Organizācija nonāca pie secinājuma, ka Latvija ir izveidojusi spēcīgu un stabilu naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas apkarošanas sistēmu.

Latvija kļuva par pirmo valsti, ko uzraudzīja Eiropas Padomes Naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas apkarošanas pasākumu novērtēšanas komisija "Moneyval" un kura izpildīja visas 40 FATF rekomendācijas. "Moneyval" ir FATF asociētais loceklis.

Baisais saraksts

Iekļaušana FATF pelēkajā sarakstā neparedz nekādas sankcijas. Tas ir tikai un vienīgi signāls starptautiskajai finanšu sistēmai par to, ka transakcijām ar šo valsti ir paaugstināts risks. Problēmas var parādīties lielākoties bankām. Tostarp, kā raksta britu izdevums The Economist, pēdējā FATF pelēkajā sarakstā 2018. gadā tika iekļauta Pakistāna, taču kaut kādu manāmu ietekmi uz šo valsti tas neradīja.

Šobrīd FATF pelēkajā sarakstā ir Bahamu salas, Botsvāna, Gana, Zimbabve, Islande, Jemena, Kambodža, Mongolija, Panama, Pakistāna, Sīrija, Trinidada un Tobago. FATF melnajā sarakstā ir tikai divas valstis: Ziemeļkoreja un Irāna.

Finanšu ministrijā paziņoja, ka finanšu sektora caurspīdīgai, stabilai un drošai darbībai Latvijā tika izstrādāti un pieņemti grozījumi Finanšu un kapitāla tirgus likumā un Kredītiestāžu likumā, kuri paredz finanšu sektora "kapitālremontu".

Cik izmaksāja spēle?

Šī ir viena no ambiciozākajām finanšu sektora reformēšanas programmām Eiropā, piebilda ministrijā. Likumu grozījumi nostiprināja uz riskiem balstīto pieeju uzraudzības un kontroles iestāžu darbā, kā arī palielināja visu uzraugošo iestāžu resursus. Tiek izmantotas speciālas risku identifikācijas matricas, palielināts pārbaužu skaits klātienē.

Бизнесмены - Sputnik Latvija
Austrijas bankas dod pat latviešu menedžerus: tranzīts un tirdzniecība maina darba vietu

Tostarp bankām aizliedza strādāt ar "čaulu kompānijām", ieviesta skaidras naudas deklarēšana uz valsts robežas.

"Papildu resursi un efektīvāka uzraudzība ļāva uzlabot likuma subjektu atbilstību, viņu izpratnes līmeni par riskiem un preventīvo pasākumu piemērošanas efektivitāti," atzīmēja Finanšu ministrijā.

Par ko Finanšu ministrijā nerunā, tad par to, ka visi šie pasākumi iznīcināja nerezidentu biznesu Latvijas finanšu sektoram, nostādīja uz izdzīvošanas robežas virkni banku, iebiedēja bankas tik tālu, ka tās pārstāja izsniegt kredītus iedzīvotājiem un biznesam, kā arī mazāko aizdomu gadījumā slēdz kontus ne pie kā nevainīgiem uzņēmumiem un privātpersonām. Vai šī spēlē bija to sveču vērta?

Ziņu lente
0