Veselības ministrija: alkohola tirdzniecība Internetā novedīs Latviju postā

© pixabayСтопка водки
Стопка водки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nesen izstrādātie Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumi padarīs alkoholu viegli pieejamu, to skaitā arī nepilngadīgajiem, uzskata Latvijas Veselības ministrija.

RĪGA, 24. februāris – Sputnik. Veselības ministrija izteicās pret Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumiem, kurus izstrādāja Ekonomikas ministrija, raksta "MK Latvija". Grozījumi paredz atļaut alkoholiskās produkcijas tirdzniecību Internetā, šobrīd šāda tirdzniecība ir aizliegta.

Пиво в бокалах, архивное фото - Sputnik Latvija
Finanšu ministrija pakāpeniski palielinās alkohola akcīzi

Latvijas Alkohola nozares asociācijas piedāvājuma izskatīšana par iespēju tirgot produkciju Internetā notika 6. februārī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās un reģionālās politikas komisijā. Piedāvājums tika atbalstīts. Saeimas komisija un Ekonomikas ministrijas pārstāvji piedāvāja izstrādāt attiecīgu jautājuma regulēšanas kārtību.

Pēc Ekonomikas ministrijas pārstāvju paziņojuma, patlaban dažas kompānijas apiet likumu un nelegāli pārdod alkoholisko produkciju Internetā, kas rada negodīgu konkurenci tiem, kas ievēro likumu. Tādēļ šis jautājums ir jāsakārto un jāatceļ ierobežojums alkoholisko dzērienu pārdošanai Internetā privātpersonām, uzskata ministrijā.

Likumprojektā paredzēts, ka, neskaitot alkoholisko dzērienu pārdošanu nelielas vairumtirdzniecības vietās, tos varēs pasūtīt ar piegādi uz mājām ar kurjeru.

Savukārt Veselības ministrija pauž raizes, ka šādas piegādes slikti ietekmēs iedzīvotāju veselību, jo nodrošinās vieglu alkoholiskās produkcijas pieejamību, to skaitā nepilngadīgajiem.

Taču Ekonomikas ministrijā apgalvo, ka gatavotajā likumprojektā iekļauta dubultā vecuma pārbaude – iegādes brīdī un piegādes brīdī.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) aicina amatpersonas ātrāk paaugstināt akcīzes nodokļus alkoholam.

Красное вино к мясу, белое – к рыбе. — А водка с пивом? — К неприятностям - Sputnik Latvija
No 1. janvāra Latvijas lielpilsētās atcēla sodu par atvērtu alkohola pudeli

Organizācijas priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece toreiz uzsvēra, ka pakāpeniska akcīzes palielināšana stiprajam alkoholam vai tā saglabāšana esošajā līmenī neatbilst sabiedrības veselības ilgtermiņa interesēm.

Viņa atzīmēja, ka alkohols ir viens no galvenajiem nāves un invaliditātes iemesliem pasaulē. Saskaņā ar ES un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) datiem, vīrieši Latvijā vidēji patērē visvairāk alkohola visu ES valstu iedzīvotāju vidū. Saskaņā ar PVO datiem, Latvijā ir visaugstākie mirstības rādītāji Eiropā, kas saistīta ar alkohola lietošanu. Šī iemesla dēļ katru gadu nomirst gandrīz 450 cilvēki.

Ziņu lente
0