Latvija apsteidza Lietuvu un Igauniju valstu reitingā ar ātrāko Internetu

© Unsplash / Kevin GrieveДевушка с ноутбуком
Девушка с ноутбуком - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valstu reitingā ar ātrāko Internetu Latvijas rādītāji pēdējo divu gadu laikā ir manāmi samazinājušies.

RĪGA, 24. februāris – Sputnik. Taivāna, Singapūra, Džērsija (sala Lamanša šaurumā), kā arī Dānija un Zviedrija iekļuva valstu pieciniekā ar ātrāko Internetu, raksta Mixnews.lv ar atsauci uz kompānijas "WebsiteToolTester" pārskatu.

Стопка водки - Sputnik Latvija
Veselības ministrija: alkohola tirdzniecība Internetā novedīs Latviju postā

Savukārt Latvija reitingā ierindojās piecpadsmitajā vietā. Tāpat līderu divdesmitniekā iekļuva Japāna, Luksemburga, Nīderlande, Šveice, Norvēģija, Andora, Spānija, Beļģija, ASV, Jaunzēlande, Igaunija, Honkonga, Ungārija un Lietuva.

Par galvenajiem kritērijiem reitinga sastādīšanā kļuva vidējais failu ielādes ātrums. Latvijā šis rādītājs paaugstinājies līdz 32,74 megabitiem sekundē. Piemēram, vidēji faila ielādei, kura izmērs sastāda 5 gigabaitus, Latvijas iedzīvotājs tērē 20 minūtes 52 sekundes, savukārt Taivānā šī pati procedūra aizņems vien 8 minūtes 2 sekundes.

Saskaņā ar šāda veida pētījuma rezultātiem 2019. gadā Latvija bija 13. vietā pasaulē, savukārt 2018. gadā – 6. vietā.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka Valsts policija  uztraukusies par dažādu šifrējošo izspiedējvīrusu (ransomware) uzbrukumiem. Vīrusi šifrē datorā esošos failus un cieto disku, liedz lietotājiem turpmāku datora lietošanu, kā arī piekļuvi informācijai.

2019. gada nogalē notika uzbrukumus vienā no Latvijas izglītības iestādēm. Tā rezultātā tika traucēta serveru un datoru darbība. Uzbrukumu laikā tika nošifrēta serveros, atsevišķos cietajos diskos un datoros saglabātā informācija.

Tiek ziņots, ka tamlīdzīgi vīrusi pēdējo divu gadu laikā valstī biežāk skāruši mazos un vidējos uzņēmumus. Pārsvarā izplatās dharma saimes šifrējošie vīrusi. To izplatīšana visbiežāk notiek, izmantojot Microsoft RDP (MS Remote Desktop Protocol attālināto pieeju) no publiskā interneta, ko aizsargā pārāk vāja parole.

Открытие магазина IKEA в Риге - Sputnik Latvija
IKEA palaidusi Latvijā jau 2018. gadā solīto Internetveikalu

Ņemot vērā vīrusu periodisko izplatību, Valsts policija iesaka iedzīvotājiem paturēt prātā standarta drošības pasākumus. Pirmkārt, nevajadzētu aizmirst datoru informācijas rezerves kopijas, glabāt tās atsevišķi no sistēmas, kā arī regulāri tās pārbaudīt.

Ieteicams paaugstināt arī attālinātās piekļuves drošību datorsistēmā un neatvērt nepazīstamu sūtītāju ziņas elektroniskajā pastā, kā arī izvēlēties pārbaudītu antivīrusa programmu un regulāri to atjaunot.

Ja tomēr gadījies kļūt par ļaundaru upuri, Valsts policija un CERT.LV iesaka nekādā gadījumā nemaksāt ļaundariem pieprasīto izpirkumu, jo tas tikai veicina jaunu vīrusu parādīšanos, turklāt nebūt negarantē zaudēto failu atgūšanu. Tā vietā ieteicams par notikušo ziņot Valsts policijai vai CERT.LV, kas ieteiks, kā rīkoties tālāk.

Ziņu lente
0