Grētas Tūnbergas māte pastāstīja par meitas grūto bērnību

© REUTERS/Andrej IvanovГрета Тунберг
Грета Тунберг - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
11 gadu vecumā Grēta bija gandrīz mēma un bija ar mieru apēst tikai saujiņu rīsu, avokado un njoki.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. Grētas Tūnbergas māte, operdziedātāja Malēna Ērnmane savā jaunajā grāmatā pastāstīja par meitas bērnību un aprakstīja grūtības, ar ko zviedru ekoaktīviste bija spiesta saskarties pirms savas klimatiskās kustības, vēsta izdevums Guardian. Tas publicējis fragmentus no grāmatas "Mūsu māja liesmo: krīze ģimenē un uz planētas".

Грета Тунберг - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sargiet dabu, velns parāvis! Līdz kam var novest Tūnberga

Grāmatā Ērnmane apraksta problēmas, ar ko meitene saskārusies kopš bērnības: "Viņa pakāpeniski pagaisa, atkāpās kaut kādā tumsā. Viņa vairs nespēlēja klavieres. Nesmējās. Nerunāja. Un neēda."

11 gadu vecumā Grēta bija gandrīz mēma un bija ar mieru apēst tikai saujiņu rīsu, avokado un njoki. Nonāca gandrīz līdz slimnīcai, kad meitene divu mēnešu laikā zaudēja desmit kilogramus svara. Atgriezusies skolā, Grēta saskārās ar vajāšanu. "Skola nejuta līdzi. Viņiem bija cita situācijas izpratne. Pēc skolas domām, tā bija pašas Grētas vaina," raksta Ērnmane.

Vēlāk ārsti diagnosticēja Grētai augstu funkcionējošu autismu, ko Ērnmane apraksta kā Aspergera sindromu, kā arī obsesīvi kompulsīvos traucējumus (OKT).

Par ekoloģijas problēmām Grēta sāka interesēties pēc kādas skolā demonstrētas filmas par plastmasu Klusajā okeānā. Jāpiebilst, ka citus bērnus tā neieinteresēja.

"Viņa ieraudzīja to, ko visi pārējie negribēja redzēt. Šķita, ka viņa ar neapbruņotu aci saskata mūsu ogļskābās gāzes izmešus," raksta Ērnmane.

Павел Шипилин - Sputnik Latvija
Politologs komentēja Grētas Tūnbergas popularitātes iemeslus un saikni ar Krieviju

2018. gadā zviedru ekoaktīviste Grēta Tūnberga piektdienās sāka kavēt skolu un nodarbību vietā stāvēja pie Zviedrijas parlamenta ar prasību pastiprināt pasākumus cīņā ar klimata pārmaiņām. Viņas iniciatīva pārvērtās par starptautisku kustību – FridaysForFuture, piektdienu klimatiskajiem streikiem. Decembrī aktīviste kļuva par "Gada cilvēku 2019" pēc žurnāla Time versijas. Žurnāla galvenais redaktors, komentējot šo lēmumu, atzīmēja, ka meitene ir visjaunākā persona, kas saņēmusi titulu 92 gadu laikā.

Aspergera sindroms ir vispārēji psihiskās attīstības traucējumi, kam raksturīgas nopietnas grūtības sociālajā mijiedarbībā. Tā precīzi iemesli nav noskaidroti, par dažādiem sindroma aspektiem līdz šim ir virkne nenoskaidrotu jautājumu. Piemēram, nav zināms, vai tas atšķiras no augstu funkcionējošā autisma.

Ziņu lente
0