Erdogans piedraudējis ar "apņēmīgiem soļiem" Sīrijā

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasСитуация на сирийско-турецкой границе
Ситуация на сирийско-турецкой границе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans norādīja, ka savās darbībās Sīrijā un Lībijā valsts ņem vērā savas nacionālās intereses, un notiekošo Idlibā nosauca par karu.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans informēja par Ankaras nodomu spert "apņēmīgākus soļus" Sīrijā. Turcijas līdera teikto translēja telekanāls NTV.

Pie tam Turcijas līderis neprecizēja, par kādiem nākotnes soļiem ir runa, vēsta RIA Novosti.

"Cīņa nav vienkārša, iet bojā mūsu cilvēki. Mēs saskaramies ar jaunām lamatām,"  konstatēja Erdogans.

Tāpat Turcijas prezidents pastāstīja, ka izstrādāts plāns saskaņā ar situāciju Idlibā pēc pārrunām ar Krievijas un Francijas prezidentiem, kā arī Vācijas kancleri.

Līdztekus Turcijas līderis informēja, ka Ankara plāno "pakļauties globālo lielvalstu scenārijiem". Viņš atzina, ka savās darbībās Sīrijā un Lībijā valsts ņem vērā savas nacionālās intereses.

Jāpiebilst, ka iepriekš Erdogans notiekošo Idlibā nosauca par karu.

Spriedzes saasināšanās Idlibā

Situācija Idlibā saasinājās pēc Sīrijas valdības spēku uzbrukuma provincē janvāra beigās. Dažas dienas vēlāk Ankara ziņoja par zaudējumiem, kā arī informēja par uzbrukumu Sīrijas valdības spēkiem un ievērojamu nodarīto kaitējumu. Vēlāk Krievijas Naidīgo pušu samierināšanas centrs šo informāciju noliedza.

Сирийская армия в провинции Идлиб - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM: Idlibā gājuši bojā Krievijas un Turcijas speciālisti

Maskava un Damaska jau vairākkārt atbildējušas uz Ankaras pretenzijām, norādot, ka Sīrijas valdības armija atbrīvo provinci no teroristiem.

Tomēr ceturtdien kaujinieki ar Turcijas artilērijas atbalstu centās pārraut Sīrijas armijas aizsardzību. Damaska lūdza Maskavas palīdzību. Debesīs pacēlās Krievijas Su-24 un uzbruka kaujiniekiem.

Tad Turcijas artilērija apšaudi pārtrauca. Galu galā Sīrijas valdības spēki atsita kaujinieku uzbrukumu.

Pēc tam Krievijas prezidents Vladimirs Putins organizēja trīspusēju telefona sarunu ar Emanuelu Makronu un Angelu Merkeli. Triju valstu līderi apsprieda spriedzi Idlibā, turklāt Francijas prezidents un Vācijas kanclere informēja par gatavību sapulcēt četrpusēju samitu ar Putina un Erdogana piedalīšanos.

Vēlāk Putins pārrunāja stāvokli ar Turcijas prezidentu. Sarunas gaitā Erdogans norādīja, ka krīzes noregulēšanā Idlibā galvenais noteikums ir Soču vienošanās izpilde, kā arī uzsvēra "nepieciešamību apturēt Sīrijas armiju reģionā".

Savukārt Krievijas prezidents pauda bažas par ekstrēmistu sarosīšanos provincē. Viņš pievērsa uzmanību bez ierunām cienīt Sīrijas suverenitāti un teritoriālo vienotību.

Сирийская армия в провинции Идлиб - Sputnik Latvija
Kaujinieki Sīrijā izmanto NATO valstu ieročus

Iepriekš Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Turcija nav varējusi izpildīt vairākas svarīgas saistības problēmu risināšanai Sīrijas Idlibā. Piemēram, Ankara nav norobežojusi no teroristiem bruņoto opozīciju, kas ir gatava pārrunām ar valdību politiskā procesa ietvaros. Atgādināsim, ka 2018.gada 18.septembrī parakstītais Krievijas un Turcijas memorands, kas saskaņots pēc abu valstu vadītāju tikšanās, paredzēja Turcijas karavīru klātbūtnes status quo saglabāšanu, ja līdz 2018.gada 15.oktobrim no Idlibas deeskalācijas zonas tiks izvesti visi radikālie teroristiskie grupējumi. Tāpat tas paredzēja "efektīvus pasākumus stabila karadarbības pārtraukšanas režīma nodrošināšanai" minētās zonas robežās. Memorands paredzēja arī kopīgas Krievijas un Turcijas patruļas šajā rajonā.

Ziņu lente
0