Eksperte: pasaules ekonomika cieš no koronavīrusa, un runa nav par pustriljonu zaudējumu

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasДиректор Института исследований международных экономических отношений Финансового университета при правительстве РФ Виктория Перская
Директор Института исследований международных экономических отношений Финансового университета при правительстве РФ Виктория Перская - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa radītie zaudējumi sastādīs 200-500 miljardus dolāru, ja epidēmija mazināsies jau martā, taču galveno risku pasaules ekonomikai rada ne tikai gigantiskie zaudējumi.

RĪGA, 20. februāris – Sputnik. Atsevišķas transnacionālās kompānijas apturējušas Ķīnā izvietoto rūpnīcu darbību, ņemot vērā jaunā koronavīrusa izplatību. Analītiķi meklē alternatīvas, lai nodrošinātu piegādes virknei ražotņu. Neskatoties uz nebijušo cīņu ar koronavīrusu, epidēmijai būs vērā ņemamas ģeopolitiskās sekas.

Pasaules ekonomikas zaudējumi jaunās infekcijas rezultātā var sasniegt 500 miljardus dolāru, taču pats galvenais ir līmenis, kādā pasaule ir atkarīga no Ķīnas, - to tagad ir parādījusi epidēmija, paziņoja Krievijas valdības Finanšu universitātes Starptautisko ekonomisko attiecību pētījumu institūta direktore Viktorija Perska videotilta "Koronavīruss Ķīnā: ģeopolitiskā ietekme" laikā, ko organizēja starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" multimediju preses centrs.

Пассажиры в медицинских масках на борту круизного лайнера Diamond Princes, помещенного в карантин у японского порта Йокогама - Sputnik Latvija
Ar koronavīrusu var inficēties divas trešdaļas cilvēces

"Saskaņā ar kompānijas Goldman Sachs vērtējumu, kopējie zaudējumi jaunā koronavīrusa dēļ varētu sasniegt 0,15% no pasaules IKP pieauguma, tas ir 115-120 mijardus dolāru. Domāju, tā ir visai optimistiska prognoze, jo februāra sākumā neviens nedomāja, ka epidēmija tā ievilksies. Saskaņā ar mūsu aplēsēm, koronavīrusa radītie zaudējumi sastādīs 200-500 miljardus dolāru, ja epidēmija mazināsies jau martā un karantīnas periods ilgs līdz aprīlim," paziņoja Perska.

Pie tam, atzīmēja eksperte, īpaši lieli zaudējumi gada nogalē nav domājami, ņemot vērā ķīniešu tautas spējas strādāt daudz un aktīvi. Viņasprāt, lielāko risku rada pasaules ekonomikas atkarība no Ķīnas, un tās līmeni ir atspoguļojis koronavīruss.

"ĶTR ir kļuvusi par pasaules ekonomikas lokomotīvi, pateicoties globālo un reģionālo vērtības ķēdīšu veidošanai. Koronavīrusa nestie zaudējumi liecina, ka ekonomisti ir pārrēķinājušies – acīmredzama ir ļoti lieka skaita pasaules valstu atkarība no vienas valsts. Pandēmijas gadījumā uzņēmumu apstāšanās vienā valstī faktiski ved pie globālo ķēdīšu funkcionēšanas apstāšanās," paskaidroja Perska.

Par nezināmas pneimonijas uzliesmojumu Ķīnas valdība ziņoja pagājušā gada pēdējā dienā. Pētnieki konstatēja, ka to ierosina jauns koronacītuss. Pasaules veselības organizācija atzina to par starptautiskas nozīmes ārkārtas situāciju, slimībai piešķirts oficiāls nosaukums COVID-19. Patlaban zināms, ka ar to inficējušies 75,2 tūkstoši cilvēku, 2012 miruši, 15 tūkstoši - izveseļojušies.

Перская: ущерб из-за коронавируса - полтриллиона долларов, но опасность для экономики не в этом
Ziņu lente
0