Nosaucies par Eiropu, tad ir jāatbilst: cik rīdziniekiem nāksies piemaksāt par atkritumiem

© pixabayМусор
Мусор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tā ka Rīgas varasiestādes pārslēdza atkritumu izvešanas līgumus ar privātfirmām, atsevišķiem galvaspilsētas iedzīvotājiem var palielināties rēķini.

RĪGA, 17. februāris – Sputnik. Vidzemes priekšpilsētas un Ziemeļu rajona teritorijā tagad atkritumus izvedīs firma "Eco Baltia vide". Teritorijā, kuru apkalpos šī kompānija, dzīvo aptuveni 260 tūkstoši iedzīvotāju, raksta Bb.lv.

Свалка на месте бывшего Слокского Целлюлозно-бумажного комбината - Sputnik Latvija
Rīgā var atvērt vēl divus atkritumu utilizācijas laukumus

Firma "Clean R" apkalpos aptuveni 203 tūkstošus rīdzinieku Centra rajonā un Latgales priekšpilsētā, kā arī 127 tūkstošus iedzīvotāju Kurzemes priekšpilsētā. Savukārt firmām "Lautus" un "Pilsētvides serviss" tikusi Zemgales priekšpilsēta, kur dzīvo aptuveni 103 tūkstoši cilvēku.

"Clean R" izpilddirektors Valērijs Stnakevičs paziņoja, ka kompānijas piedāvātais tarifs par nešķirotu sadzīves atkritumu izvešanu Centra rajonā un Latgales priekšpilsētā sastāda 16,14 eiro par kubikmetru, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), savukārt Kurzemes priekšpilsētā – 16,43 eiro par kubikmetru ar PVN.

"Tā kā tarifi klientiem Rīgā atšķiras, atkarībā no noslēgtajiem līgumiem ar esošajiem pakalpojumu sniedzējiem, būs gan klienti, kam tarifs samazināsies, gan klienti, kam tarifs pieaugs, taču prognozējam, ka izmaiņas nebūs būtiskas," saka "Clean R" direktors.

Starp citu, šķiroto atkritumu izvešana (stikls, vieglais iepakojums), kā jau iepriekš, būs bez maksas, savukārt bioloģisko atkritumu savākšanai tiks piemērots pazemināts tarifs.

Kādam paveiksies

Kā saka "Eco Baltia vide" pārstāve Daiga Buča, kompānijas tarifi nešķiroto sadzīves atkritumu savākšanai Rīgā veiktā iepirkuma rezultātā samazināsies konkursa ietvaros noteikto kritēriju, prasību, prognozējamā līguma termiņa, pakalpojumu apjoma un darbu zonas dēļ.

Pēc viņas sacītā, "Eco Baltia vide" iepirkuma ietvaros piedāvātā atkritumu izvešanas cena, kurā ņemta vērā infrastruktūras paplašināšana atsevišķai atkritumu savākšanai, sastāda 16,69 eiro kubikmetrā ar PVN.

Viņa atzīmēja, ka visi "Eco Baltia vide" klienti, kas dzīvo Vidzemes priekšpilsētas un Ziemeļu rajona teritorijā, varēs šķirot arī bioloģiskos atkritumus, kuriem samazinātais izvešanas tarifs sastādīs 12,57 eiro ar PVN.

Liks atbilst

Свалка - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji bīstas, ka valsti noslīcinās atkritumu lavīna

Atgādināsim arī to, ka no šī gada galvaspilsētas iedzīvotājus sagaida vēl viens jaunums atkritumu utilizācijas lietā. Rīgā aizliegs izmantot atkritumu stāvvadus. Tos vienkārši aizmetinās ciet. Attiecīgos noteikumus pilsētas varasiestādes pieņēma vēl aizritējušā gada rudenī. Jo atkritumu stāvvadi nestimulē atkritumu šķirošanu, kā to pieprasa Eiropa un rūpes par ekoloģiju. Atteikšanās no atkritumu stāvvadiem kāpņutelpās uzlabos sanitāro stāvokli mājā un paaugstinās dzīvokļu vērtību, apgalvo varasiestādes.

Bet ja nav atkritumu stāvvada, tātad, mājai būs jāatrod vieta konteineru uzstādīšanai, kur varēs piebraukt atkritumu savākšanas mašīna. Laukuma iekārtošana, protams, maksā naudu, un šīs izmaksas būs jāuzņemas dzīvokļu īpašniekiem. Viņiem ir dots gads, lai šo problēmu atrisinātu. Ko lai dara: ja nosaucies par Eiropu, tad ir jāatbilst.

Ziņu lente
0