Kaljulaida pastāstīja par ASV stingro ticību Baltijas valstu ekonomikā

© REUTERS / Ints KalninsПрезидент Эстонии Керсти Кальюлайд
Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV apsolīja Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm aptuveni miljardu dolāru projektu īstenošanai enerģētiskās drošības jomā.

RĪGA, 17. februāris – Sputnik. Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida sveic ASV lēmumu piešķirt miljardu dolāru Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm "trīs jūru" iniciatīvas ietvaros, raksta RIA Novosti.

ASV Valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņoja Minhenes Drošības konferencē, ka ASV "trīs jūru" iniciatīvas ietvaros piešķirs Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm aptuveni miljardu dolāru projektu īstenošanai enerģētiskās drošības jomā. Vašingtonā cer, ka tādējādi izdosies stimulēt privātos investorus attīstīt valstu enerģētiku, lai samazinātu to atkarību no Krievijas.

Президент Литвы Гитанас Науседа - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidents nosauca ASV par "faktoru Krievijas savaldīšanai"

Pēc Kaljulaidas sacītā, tas liecina par ASV stingro ticību Baltijas reģiona ekonomikā. Prezidente atzīmēja, ka "trīs jūru" valstis veido trešo daļu ES teritorijas, šajās valstīs dzīvo kopumā 105 miljoni cilvēku. Tai pašā laikā kopējais šo valstu IKP veido mazāk nekā piekto daļu no ES IKP.

"Tādēļ ir svarīgi rast iespēju piesaistīt vairāk investīciju infrastruktūrā, enerģētikā un šo valstu digitālajā vidē un tādējādi attīstīt sadarbību starp Eiropas valstīm," sacīja prezidente.

"Trīs jūru" iniciatīva apvieno Poliju, Čehiju, Slovākiju, Ungāriju, Lietuvu, Latviju un Igauniju, Horvātiju, Austriju, Slovēniju, Bulgāriju un Rumāniju. Iniciatīvas mērķis ir attīstīt sadarbību pirmām kārtām infrastruktūru attīstībai enerģētikas, transporta un digitālajā sektorā, tādējādi veicot ieguldījumu ES ekonomikas, saliedētības un drošības izaugsmē.

Šī gada jūnijā Tallinā notiks "Trīs jūru iniciatīvas" samits, kurā var ierasties ASV prezidents Donalds Tramps.

Ziņu lente
0