Lukašenko cer uz ASV palīdzību naftas piegādēs caur Baltijas ostām

© Sputnik / Sergey MelkonovНефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту
Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka ASV var palīdzēt jautājumā par naftas piegādēm caur Baltijas ostām.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. Baltkrievija turpinās iepirkt naftu no alternatīviem avotiem, pat ja tā maksās dārgāk nekā Krievijas nafta. Viens no variantiem – imports caur Baltijas ostām ar ASV atbalstu, paziņoja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, vēsta Belta.

Вентспилсский порт - Sputnik Latvija
Baltkrievijas nafta neglābtu Ventspils ostu: kravu apgrozījums krities par 43%

Lukašenko paziņoja, ka Baltkrievija nemaksās tirgus prēmiju Krievijas naftas kompānijām. "Mēs neprasām lētu naftu. Mēs nopirksim par pasaules cenu un pārstrādāsim. Un tas ir izdevīgi kompānijām," norādīja Lukašenko.

Viņš paskaidroja, ka, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Sočos, viņi vienojušies, ka KF valdība palīdzēs organizēt piegādes. "Tas ir, aizgāja signāls: ja Baltkrievija ar kādu vienojas, palīdziet viņiem piegādāt šo naftu no Krievijas pa cauruļvadu," piebilda Lukašenko.

 Viņš norādīja, ka gadījumā, ja Krievija nepiegādāšot naftu vajadzīgajā apjomā (janvārī apjoms sastādīja 500 tūkstošus tonnu nepieciešamo 2 miljonu vietā), Baltkrievija sākšot to atsūknēt no tranzīta cauruļvada.

"Caur valsti uz Rietumiem un Baltkrievijas vajadzībām tiek pārsūknēti 70 miljoni tonnu naftas. Ar to nav nekādu problēmu. Mēs godprātīgi sūknējam šo naftu. Vai atceraties netīro naftu vasarā? Līdz šim par to nav norēķinājušies, lai arī mums izgāja no ierindas iekārtas Mazirjā, cieta Novopolocka un naftas cauruļvads "Družba". Tāpēc, ja nepiegādās februārī, atsūknēsim līdz 2 miljoniem tonnu," apgalvoja Baltkrievijas prezidents.

Starp citiem izstrādātajiem variantiem – naftas reverss no ES pa vienu no "Družba" atzarojumiem. "Pēc patlaban piegādāsim pa cauruļvadu no Gdaņskas (nopirksim Saūda Arābijā, Emirātos, Amerikas Savienotajās Valstīs)," pastāstīja prezidents. Tad nevis Krievija pa to piegādās naftu Rietumiem, bet gan Baltkrievija sūknēs no Eiropas.

Tāpat Baltkrievija plāno izmantot Baltijas ostas naftas piegādēm, un šajā jautājumā var palīdzēt ASV. "Es baltiešiem piedāvāju: mēs varam nopirkt naftu Baltijā, iesūknēt caur Lietuvu vai Latviju (kā vienosimies), pārstrādāt un nodrošināsim visu Baltijas reģionu," valsts vadītājs atklāja Novopolockas NPR shēmu. Tāpat var strādāt arī rūpnīca Mazirjā: nafta līdz tam pienāks caur Melno jūru, bet uzņēmums pēc tam nodrošinās ar savu produkciju Ukrainu un daļēji – ES valstis.

Президент Белоруссии Александр Лукашенко, архивное фото - Sputnik Latvija
Klementjevs: Baltkrievija un Krievija nekad nesastrīdēsies savā starpā

Krievija un Baltkrievija neparakstīja līgumus par naftas piegādēm pērnā gada beigās, un no 1.janvāra Krievija pārtrauca naftas piegādes Baltkrievijai. Abu naftas pārstrādes rūpnīcu slodze bija samazināta līdz tehnoloģiskajam minimumam.

Janvārī Baltkrievija sāka meklēt iespēju noslēgt jaunus līgumus par naftas piegādēm. Izdevās vienoties ar naftas kompānijām no grupas "Safmar". Uzņēmumi plānoja piegādāt Baltkrievijai janvārī un februārī 750 tūkstošus tonnu naftas.

Tāpat Baltkrievijas naftas kompānija un NRP meklē alternatīvas Krievijas naftai – Ukrainā, Polijā, Baltijā, Kazahstānā un Azerbaidžānā. Pagaidām zināms, ka noslēgts tikai viens līgums – par 80 tūkstošu tonnu naftas iegādi no Norvēģijas NPR "Naftan" vajadzībām, kas tika piegādāta caur Klaipēdas ostu.

Ziņu lente
0