Pārkvalificēties vai aizbraukt: ko iesākt no darba atlaistajiem dzelzceļniekiem

© Sputnik / Sergey MelkonovМаршрутный светофор Латвийской железной дороги
Маршрутный светофор Латвийской железной дороги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kam no atlaistajiem "Latvijas dzelzceļa" speciālistiem būs grūtāk sameklēt jaunu darbu un kāpēc uz Rail Baltica cerības ir mazas.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. Starp "Latvijas dzelzceļš" darbiniekiem, uz kuriem tiks attiecināta masveida kadru samazināšana līdz šī gada beigām, īpaši grūti būs atrast darbu tiem, kuru profesija tieši saistīta ar dzelzceļu, Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone pieļāva intervijā telekanālam TV3.

Viņa uzsvēra, ka cilvēkiem būs vajadzīga palīdzība, lai atgrieztos darba tirgū.

Экономист Евгения Зайцева - Sputnik Latvija
"Latvija pako čemodānus": Zaiceva pastāstīja, kā varasiestādes nogalina tranzītu

"Cilvēkiem, kas ilgstoši ir strādājuši vienā darbavietā, ir ļoti grūti noticēt, ka viņi var būt nodarbināti arī kaut kur citur, un, ka profesija nebūs tieši tā, kurā viņi ir strādājuši 20-30 gadus. Līdz ar to ir jāpalīdz šiem cilvēkiem saskatīt, ka prasmes, kas viņiem ir, ir noderīgas arī citur darba tirgū," sacīja Simsone.

Protams, dažādiem cilvēkiem situācija būs atšķirīga – būs arī tie, kam nebūs grūti sameklēt jaunu darbu, atzīmēja NVA vadītāja. Viņa konstatēja, ka bankrotējušā uzņēmuma "Dzintars" bijušie darbinieki ir labākā stāvoklī nekā dzelzceļnieki, kam draud darba zaudēšana, jo "Dzintara" darbinieki pārsvarā bija nodarbināti mazumtirdzniecībā un vairumtirdzniecībā, kur darbaspēka mainība ir samērā liela un jaunu darbu iespējams atrast pietiekami viegli. Taču jāpiebilst, ka vairākus mēnešus pēc uzņēmuma maksātnesējas pasludināšanas tikai nelielam skaitam tā darbinieku izdevies atrast darbu.

Uz Rail Baltica cerības nav

Iepriekš satiksmes ministrs Tālis Linkaits pieminēja, ka sakarā ar Rail Baltica būvdarbiem Latvijā varētu pieaugt dzelzceļnieku pieprasījums, taču bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matiss intervijā Neatkarīgā Rīta Avīze akcentēja, ka diezin vai "Latvijas dzelzceļa" bijušie darbinieki varēs tik ilgi gaidīt.

Сергей Рекеда   - Sputnik Latvija
Eksperts novērtēja "Latvijas dzelzceļa" izredzes izvairīties no bankrota

Viņš atgādināja, ka Rail Baltica būvdarbus bija plānots noslēgt 2025.gadā, taču tagad Valsts kontrole brīdina, ka tie var ieilgt vēl uz vairākiem gadiem.

"Vai šogad atlaisti darbinieki gaidīs vairākus gadus? Absurdi! Šie darbinieki pārkvalificēsies vai aizbrauks.

Rīgā varbūt atrast darbu vai pārkvalificēties, jo īpaši ofisa darbiniekiem būs vieglāk, bet ko darīs Daugavpils, Rēzeknes, Krustpils dzelzceļnieki, mašīnisti? Tur tās algas Latgalei bija lielas, ar tām tika uzturētas ģimenes, ņemti kredīti, redzot to, ka nozare ilgstoši ir attīstījusies.

Tie, kas neatradīs darbu, tāpat kā iepriekšējā krīzē būs spiesti atstāt valsti, lai nosegtu parādus un aizņēmumus. Skumji," paziņoja  Matiss.

Iepriekš vēstīts, ka saskaņā ar Satiksmes ministrijas datiem, caur ostu pārkrauto dzelzceļa tranzīta kravu apjoms 2019.gadā bija par 15,8% mazāks nekā pirms gada, bet kravu apgrozījums pa dzelzceļu sasniedzis minimālo rādītāju 17 gadu laikā. Kompānija "Latvijas dzelzceļš" informēja, ka šogad tiks atlaisti 1500 darbinieki – ceturtā daļa uzņēmuma personāla.

Ziņu lente
0