Kariņš komentēja korupcijas lietas izmeklēšanu Latvijā pret Džo Baidena dēlu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rūdolfs Džuliāni informēja, ka viņa rīcībā ir dokuments, kas liecina: Latvijā tiek izmeklēta lieta par korupciju, ar ko saistīts Hanters Baidens, ASV bijušā viceprezidenta Džo Baidena dēls.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. ASV prezidenta Donalda Trampa advokāts paziņojis, ka Latvijā tiek veikta izmeklēšana par korupciju lietā, kurā iesaistīts bijušā ASV viceprezidenta Džo Baidena dēls Hanters Baidens. Latvijas premjerministrs, ASV pilsonis Krišjānis Kariņš nosauca notiekošo ap Baidena dēlu par politisku cīņu, vēsta LSM.

Rūdolfs Džuliāni intervijā telekanālam "Fox News" paziņojis, ka Latvijas Noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu atmazgāšanas novēršanas birojs nosūtījis Ukrainai dokumentu, kurā norādīts: Latvijā tiek izmeklēta Ukrainas gāzes kompānijas "Burisma Limited" aizdomīgā darbība. Hanters Baidens strādāja šī uzņēmuma direktoru padomē.

Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā zāģē Amerikā: atrasts "korupcijas melnais caurums"

"Tas ir Latvijas valdības paziņojums Ukrainas valdībai, ka saistībā ar Hanteru Baidenu notiek izmeklēšana par korupciju, korupcijas lietā. Es to vienkāršošu. 14,8 miljoni dolāru ceļo no Ukrainas uz uzņēmumu Latvijā, maskēti kā aizdevums. Tad tie no Latvijas ceļo uz citu uzņēmumu Kiprā, arī maskēti kā aizdevums. Un tad tie ceļo uz ASV, kur mēs pazaudējam pēdas," informēja Džuliāni, demonstrējot televīzijas ēterā dokumentu.

To nolasīja teleprogrammas vadītājs.

"Latvijas Finanšu izlūkošanas dienests šobrīd izmeklē uzņēmuma "Burisma" aizdomīgas aktivitātes. Atbilstoši publiski pieejamai informācijai uzņēmums "Burisma" un tā direktors Hanters Baidens ir iesaistīti korupcijas lietā. Latvijas FID ir zināms par sekojošiem pārskaitījumiem uz uzņēmuma "Burisma" kontu AS "Privat Bank"."

No 2012. līdz 2015. gadam saņemti vairāk nekā 14,6 miljoni ASV dolāru un vairāk nekā 300 000 eiro no "Wire Logic Technology" kā aizdevuma vienošanās maksājums.

No 2015.gada jūlija līdz decembrim 1 964 375 dolāri tika saņemti no "LPP Digitex Organization" kā  aizņēmuma maksājumi.

Programmā vēstīts, ka dokuments, ko Latvijas iestāde nosūtījusi kolēģiem Ukrainā, datēts ar 2016.ada 2.februāri, to parakstījis FID toreizējais vadītājs Viesturs Burkāns. Viņš pats žurnālistiem norādīja, ka viņam nav tiesību izpaust jebkādu informāciju, kas saistīta ar viņa agrāko darbu. Arī FID komentārus nesniedza.

Savukārt Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš notiekošo saistīja ar priekšvēlēšanu cīņu ASV. Viņš norādīja, ka ASV patlaban notiek cīņa par prezidenta vietu, un ieteica jautājumā par konkrēto dokumentu vērsties attiecīgajās kompetentajās iestādēs.

Флаг Украины на здании Верховной рады в Киеве - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kurš ir pelnījis izmeklēšanu: Tramps vai Baidens?

Džuliāni jau pērn nāca klajā ar informāciju pret Baidena dēlu. Viņš apgalvoja, ka Ukraina-Latvija-Kipra-ASV ir ierasts "Burisma" naudas atmazgāšanas maršruts un Džo Baidens valsts viceprezidenta krēslā faktiski "atlaidis" Ukrainas prokuroru Viktoru Šokinu, kurš izmeklēja Ukrainas gāzes kompānijas darbību.

"Kad iepriekšējais prokurors bija atlaists, jaunais prokurors (Jurijs Lucenko – red.), kura kandidatūru Baidens atbalstīja, slēdza bandītiskās kompānijas "Burisma" lietu," apliecināja Trampa advokāts.

Džuliāni publiskoja atmaskojošo informāciju laikā, kad demokrāti sāka izmeklēšanu par ASV un Ukrainas valstu vadītāju telefona sarunu, kuras gaitā Tramps it kā vērsis spiedienu pret Zeļenski ar mērķi pamudināt Kijevu palīdzēt Baltā nama saimniekam ieņemt prezidenta vietu uz otro prezidentūras termiņu. Izskanēja pieņēmumi, ka ASV prezidents ar Džuliāni palīdzību centies panākt Hantera Baidena lietas izmeklēšanu apmaiņā pret finansiālu un militāru palīdzību Kijevai. Kongresa Pārstāvju palāta, ko kontrolē Demokrātiskā partija, uz šādu aizdomu pamata pasludināja impīčmenta procedūras iniciāciju pret republikāni Trampu, taču procedūra izgāzās.

Tagad Baidens ir viens no ticamākajiem Trampa konkurentiem prezidenta vēlēšanās, kas gaidāmas 2020.gada novembrī.

Ziņu lente
0