Tik un tā uzzināsim: Latvijā brīdina visus, kuri vēlas slēpt Krievijas pilsonību

© Sputnik / Настя ЗеленковскаяПаспорт гражданина Латвии
Паспорт гражданина Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija ļaus neatteikties no Latvijas pilsonības, saņemot KF pasi, taču no Latvijas puses tādu privilēģiju nebūs. PMLP gaida "labvēļu" ziņas par cilvēkiem, kuri nolēmuši saglabāt abas pases.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Jau šomēnes Krievijas Valsts domē tiks iesniegti grozījumi likumā "Par pilsonību", kuri paredz: lai pārietu Krievijas pilsonībā, vairs nebūs nepieciešama izziņa par atteikšanos no esošās pilsonības. Tātad Krievijas likums ļaus vienlaikus būt gan KF, gan Latvijas pilsonim.

Taču Latvijas likumi vēl joprojām liegs dubultu pilsonību ar Krieviju, atgādināja Pilsonības un migrācijas ietu pārvaldē, vēsta lsm.lv.

Паспорт гражданина Латвии - Sputnik Latvija
Vienā rāvienā atņēmuši dzimteni: rīdziniece palikusi bez Latvijas pilsonības

Pilsonības likuma 23.panta 2.daļa paredz, ka Latvijas pilsonim, kas saņēmis Krievijas pilsonību, jāatsakās no Latvijas pilsonības 30 dienu laikā. Viņš var lūgt uzturēšanās atļauju, lai turpinātu dzīvot Latvijā.

Ja PMLP saņems informāciju, ka cilvēks nav atteicies no Latvijas pilsonības likumā paredzētajā kārtībā, un tā apstiprināsies pārbaudes gaitā, pārvalde pieņems lēmumu par Latvijas pilsonības anulēšanu.

Šāds lēmums tiks pieņemts, neatkarīgi no tā, kā un kad cilvēks saņēmis Latvijas pilsonību, tātad nav svarīgi, vai viņš ir pilsonis no dzimšanas vai naturalizējies.

PMLP nevēlējās prognozēt, vai pēc Krievijas likuma grozijumiem pieaugs Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri vēlēsies būt arī Krievijas pilsoņi, tomēr uzsvēra, ka agri vai vēlu PMLP saņems informāciju par pārkāpējiem. Vienlaikus pārvalde aicina visus, kam ir ziņas par tamlīdzīgu likumpārkāpumu, nekavējoties informēt iestādi.

Izņemuma kārtā

Saeimas Pilsonības un migrācijas lietu komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins brīdināja, ka cilvēki, kuri vēlas paslepus saglabāt abas pilsonības, riskē zaudēt Latvijas pilsonību.

Viņš paskaidroja: ja radusies vēlme saglabāt LR pilsonību, pārejot Krievijas pilsonībā, cilvēks var lūgt valdību izskatīt šo jautājumu izņēmuma kārtā.

Politiķis uzsvēra, ka pastāv iespēja uzzināt, ka cilvēks nelikumīgi saglabāt divas pilsonības, tāpēc rezultātā cilvēks vienkārši zaudēs Latvijas pilsonību. Tiesa, lēmumu var apstrīdēt tiesā.

Jāpiebilst, ka pēdējos gados pieaudzis personu skaits, kam Latvijas pilsonība anulēta piespiedu kārtā: 2014.gadā tā anulēta 28 personām, bet 2017.gadā – jau 207. Lieta tāda, ka līdz 2016.ada 1.oktobrim Latvijas pilsoņiem ar dubultu pilsonību, kas radusies pirms pilngadības, līdz 25 gadu vecumam bija jāizbēlas viena no pilsonībām. Tiem, kuri saglabājuši abas, Latvijas pilsonība tika anulēta.

Dažiem šāds PMLP lēmums sagādāja ne tika nepatīkamu pārsteigumu – cilvēki pat bija šokēti.

Ziņu lente
0