Valensa izsmēja Polijas prasību Krievijai izmaksāt reparācijas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc bijušā prezidenta domām, attiecības starp abām valstīm "var padarīt labas", neraugoties uz neviennozīmīgo situāciju.

RĪGA, 9. februāris – Sputnik. Polijas eksprezidents Lehs Valensa apšaubīja Polijas ĀM vadītāja vietnieka Pāvela Jablonska pretenziju saprātību par reparācijām no Krievijas, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu "Sobesednik.ru".

Jablonskis janvāra beigās intervijā Radio Zet paziņoja par "viennozīmīgām" valsts tiesībām saņemt atlīdzību no Krievijas par zaudējumiem, kas tika radīti Otrā pasaules kara laikā.

"Tas ir tas pats, ja es sāktu pieprasīt atgriezt man manus jaunības gadus. Taču tie jau ir pagājuši. Jāiet uz priekšu – tas ir svarīgi," uzskata Valensa.

Pēc bijušā Polijas līdera domām, par svarīgu soli ceļā uz attiecību uzlabošanu starp Krieviju un Poliju var kļūt dialogs.

"Situācija Krievijas un Polijas savstarpējās attiecībās ir neviennozīmīga. Taču, kad cilvēki runā, var apspriest problēmas un atrast veidus, kā tās atrisināt," pārliecināts bijušais prezidents.

Улица Краковское Предместье в центре Варшавы - Sputnik Latvija
Polija pretendē uz virkni Krievijas muzejiem piederošu mākslas darbu

Viņš atzīmēja, ka attiecības starp abām valstīm "var padarīt labas", uzsverot, ka tās "ir pelnījušas to, lai dzīvotu mierā un draudzībā". "Mūsu valstīm tām arī ir jābūt tādām. Kad mēs strīdamies, uzvar tikai un vienīgi trešie spēki. No Varšavas vienmēr bijis tuvāk līdz Maskavai, nekā līdz Vašingtonai," nobeigumā sacīja viņš.

Turklāt Valensa apstiprināja savu nolūku atbraukt uz Uzvaras parādi Maskavā, ja viņš saņems šādu ielūgumu.

Iepriekš bijušais Polijas prezidents asi kritizēja Varšavu par atteikšanos uzaicināt Krievijas līderi Vladimiru Putinu uz Aušvicas (Osvencimas) koncentrācijas nometnes atbrīvošanas 75. gadadienu, sasaistot šo soli ar pašreizējā valsts vadītāja Andžeja Dudas lēmumu nedoties uz pasākumiem Izraēlā.

Ziņu lente
0