Krievijas vēstnieks apsolīja, ka Maskava neatstās žurnālistu vajāšanu bez atbildes

© Sputnik / Sergey MelkonovПосол России в Латвии Евгений Лукьянов
Посол России в Латвии Евгений Лукьянов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Ja tas ir latviešu, tad tas ir savējais"kuces dēls", ja svešs, tad atvainojiet," Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs komentēja žurnālistu un biznesa vajāšanu Latvijā un Igaunijā, uzsverot, ka Krievija uz to atbildēs.

RĪGA, 8. februāris – Sputnik. Maskava neatstās bez atbildes žurnālistu un biznesa vajāšanu Latvijā un Igaunijā, pastāstīja intervijā Sputnik Latvija Krievijas vēstnieks Rīgā Jevgeņijs Lukjanovs.

Šādi diplomātiskās misijas vadītājs komentēja situāciju ar banku masveida atteikšanos apkalpot to žurnālistu kontus, kuri sadarbojas ar Krievijas izdevumiem. Tas ir pretrunā ar Eiropas Parlamenta direktīvu, saskaņā ar kuru ikvienas ES valsts rezidents ir tiesīgs atvērt kontu šajā valstī bāziskiem maksājumiem, ja nenodarbojas ar naudas atmazgāšanu vai terorisma finansēšanu.

Lukjanovs salīdzināja kontu bloķēšanu ar 90. gadu bandītismu, taču uzsvēra, ka neuzskata bankas par vainīgajiem šajā situācijā, jo "tās ir iebiedētas, un pašas sevi apzog baiļu dēļ".

"Protams, mēs uzstāsimies par žurnālistiem, atbildēsim starptautisko tiesību, valstu starptautisko līgumu ietvaros, kuras uzliek šādus ierobežojumus žurnālistiem savā valstī. Pieprasīsim, lai Latvija atgriežas pie līgumu normu izpildes, ko tā ir parakstījusi. Cerību uz rezultātu ir maz, jo strādā dubultie standarti. Pats galvenais, pie kā pieder "kuces dēls". Ja tas ir latviešu, tad tas ir savējais "kuces dēls", ja svešs, tad atvainojiet. Kā saka, tev nav palaimējies piedzimt par krievu," sacīja vēstnieks.

Viņš pauda pārliecību, ka šī problēma saglabāsies, taču Krievija, neraugoties uz tās pacietību, tomēr sniegs atbildi.

"Vai mēs uz to atbildēsim? Apgalvoju jums, atbildēsim. Tas, ka esam pacietīgi, to jūs arī zināt. Iejūdzam mēs lēni. Bet ja brauksim, tad jau būs par vēlu kaut ko darīt," nobeigumā sacīja diplomāts.

Lukjanovs pauda nožēlu, ka vārda brīvība un tiesības saņemt informāciju tiek deklarētas vien mutiski, savukārt dzīvē notiek iedalīšana "savējos" un "svešajos", turklāt pēdējiem "cenšas aizvērt ciet muti".

Глава Sputnik Эстония Елена Черышева, председатель комитета ГД РФ по международным делам Леонид Слуцкий и исполнительный директор МИА Россия сегодня Кирилл Вышинский (слева направо) на полях сессии ПАСЕ - Sputnik Latvija
"Absolūta patvaļa": žurnālisti EPPA pastāstīja par spiedienu pret Sputnik Igaunija

Iepriekš Latvijas Valsts drošības dienests (VDD) veica operatīvās darbības uzņēmuma "Baltijas Mediju Alianse" telpās, kas nodarbojas ar "Krievijas Pirmā kanāla" un "REN TV" retranslāciju Baltijas valstīs. VDD informācija liecina, ka procesuālās darbības veiktas 2019. gada 19. janvārī sāktā kriminālprocesa ietvaros, kas ierosināts saskaņā ar Krimināllikuma 84. panta 3. daļu – par ES sankciju pārkāpumu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Uzņēmumu "Baltijas Mediju Alianse" veido "Pirmais Baltijas kanāls", kas retranslē "Krievijas Pirmā kanāla" programmas, reklāmas aģentūra "Pirmais Baltijas mūzikas kanāls", reklāmas un mediju aģentūra "Ren TV Baltic", televīzijas kanālu distributors "Tem LV" un izdevniecība "Print Media", kā arī avīzes "MK Latvija" un "MK Estoņija" un to interneta versijas. Kopumā "Baltijas Mediju Alianse" ietver 25 televīzijas kanālus Baltijā, turklāt uzņēmums gatavo vietējās televīzijas ziņas Latvijai un Igaunijai.

Baltijas valstu varasiestādes regulāri cenšas kavēt Krievijas mediju darbu. Krievijas Ārlietu ministrija norādīja, ka šo darbībā vērojamas koordinētas līnijas pazīmes. Mediju apspiešanas gadījumi Baltijas valstīs "uzskatāmi demonstrē, ko patiesībā ir vērti demagoģiskie paziņojumi par Viļņas, Rīgas un Tallinas uzticību demokrātijas un vārda brīvības principiem".

Ziņu lente
0