Ko slavē un ko lamā ārzemnieki Maskavā

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasЛетающие и подводные: самые уникальные мосты мира
Летающие и подводные: самые уникальные мосты мира - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nereti tūristi brauc uz Maskavu bez īpašām cerībām. Domā, ka ieraudzīs kaut ko drēgnu, pelēcīgu un putekļainu. Tā vietā – gaismas, ritms, debesskrāpji un skaisti cilvēki.

RĪGA, 9. februāris – Sputnik, Svetlana Bajeva. Parunāt angliski – bez problēmām, garšīgi paēst – mierīgi, metro – ir par ko pabrīnīties (galvenais, izvairīties no sastrēgumstundām). Maskava, World Travel Awards laureāte, patīk ārvalstu viesiem, taču ir savas nianses. Par to, kas sevišķi sajūsmina itāļus, cik maksā taksometrs līdz cirkam un kur atrast "aprakstītu grabuli", – RIA Novosti materiālā.

Orientēties: kādam – angļu, un kādam arī grieķu

"Es ne reizi vien esmu saskāries ar to, ka maskavieši uz jautājumu, vai viņi runā angliski, atbildēja: nē. Taču pēc tam runāja ļoti labā līmenī! Taču "sveicināti", "lūdzu", "paldies", "nē" un "jā" es teicu krieviski, lai izskatītos pieklājīgi," stāsta Taņa Simpsone no Austrālijas.

Купола храма Василия Блаженного на Красной площади в Москве - Sputnik Latvija
Lietuvas specdienesti uzskata Krieviju par lielāko apdraudējuma faktoru

Pols no Vācijas atzīmē, ka apzīmējumi angļu valodā ir visur, ceļu atrast ir viegli. "Un vai Krievijas ceļotāji Londonā, Parīzē vai Vācijā var sagaidīt kirilicu?" uzdod viņš jautājumu.

Tiesa, pēc gides-tulkotājas Jeļenas Breusas sacītā, dažkārt tūristi sūdzas par navigācijas trūkumu ārpus centra.

Savukārt dažiem arī bez angļu valodas Maskavā izrādās nemaz ne tik grūti. Jeļena Savina saka, ka, piemēram, itāļi, kuri skolā mācījās grieķu valodu, ātri pierod un sāk lasīt uzrakstus uz izkārtnēm.

Pārvietoties: zem zemes

Obligāts viesu programmas punkts ir galvaspilsētas metropolitēns: vēsturiskās stacijas, mozaīkas panno, krāšņas lustras. "Es atgādinu saviem tūristiem, ka tuneļa diametrs Maskavas metropolitēnā atbilst Spaskas torņa ciparnīcai. Šādas lietas vienmēr ir interesantas ārzemniekiem, tās ļauj iztēloties Maskavas Kremļa konstrukciju proporcijas," stāsta gide-tulkotāja Marija Sorokina.

Taču kā tūrisma viedokļu apmaiņas servisā Quora uzrakstīja Pīters Makdonalds no ASV, metro un elektrovilcieni – tā ir "elle sastrēgumstundās". "Reiz es braucu aptuveni 20 minūtes, salocījies un uz vienas kājas stāvam," padalījās iespaidos par Maskavu amerikānis.

Mierīgākā laikā ārzemniekus pārsteidz, ka pasažieri dod vietu viens otram. "Viņiem patīk, ka Maskavā dod vietu vecākā gadagājuma cilvēkiem. Itālijā, piemēram, tas ir retums," atzīmē gidi.

Un pa zemi

Antonio Tomasini no Romas iepatikās plašie prospekti, labi organizētā ceļu satiksme. Tiesa, viņš atcerējās arī sastrēgumus, no kuriem "nekur neliksies".

Проводник на подножке вагона поезда - Sputnik Latvija
Somija vēlas pagarināt ātrgaitas dzelzceļu no Maskavas līdz Helsinkiem

Makdonalds pastāstīja par satiksmes mezglu, kurš atradās blakus viņa izīrētajam dzīvoklim: "Ar tādu konstrukciju varētu lepoties ikviens Losandželosas ceļu projektētājs." Taču rezultātā, pēc viņa teiktā, sastrēgums vienkārši pārvietojās par dažiem kilometriem tālāk pa ceļu.

"Es salīdzinātu Maskavu ar Čikāgu, taču ar efektīvu sabiedriskā transporta sistēmu un sliktākajiem autovadītājiem," raksta viņa tautietis Gregs Stīvens.

Tūrists no Taivānas pasūdzējās par taksometru: par braucienu no viesnīcas pilsētas centrā līdz cirkam Vernadskij prospektā viņš samaksāja 6000 rubļu (85 eiro). Pirms tam maskavieši, izsaucot mašīnu ar mobilās lietotnes palīdzību, palīdzēja viņam nokļūt no Tagankas līdz Teatraļnij projedz par 500 rubļiem (7 eiro).

Drošība: viss ir mierīgi, taču esiet uzmanīgi

Austrāliete Taņa Simpsone atzīmēja drošības izjūtu uz ielām un sabiedriskās vietās: "Laba atmosfēra. Visur ir policija un apsargi, tādēļ jūs jūtaties pilnā drošībā."

Taču tas nepalīdzēja tūristei no Honkongas – viņa palika bez telefona un apdrošināšanas. "Mobilo telefonu viņai nozaga pilsētas centrā. Lai iesniegtu atlīdzības prasību apdrošinātājam, ir nepieciešama izziņa no policijas. Mēs aizbraucām uz tuvāko iecirkni. Taču mums atteica, jo zādzība notika ne viņu rajonā," stāsta Jeļena Breusa.

Daudzi tūristi saka, ka viņi jūtas mierīgi jebkurā diennakts laikā, sevišķi centrā, savukārt Maskava sen pārvērtusies pilsētā, kura nekad neguļ.

Taču ārzemnieki brīdina sociālajos tīklos par izplatītiem krāpšanas veidiem. Piemēram, par maku, kas guļ uz ceļa. Ja mēģina pacelt to, var palikt bez savas naudas. Uzreiz parādīsies "saimnieks" un apgalvos, ka makā "nepietiek naudas".

Ēst un atpūsties: borščs, suši un gastrotirgus

Maskavas gastronomiskās iespējas tūristi parasti vērtē pozitīvi. "Ēdiens ir lielisks, praktiski kā mājās. ASV ir daudz ātrās ēdināšanas produktu un kaitīgu pārtikas piedevu. Krievu virtuve izrādījās veselīga, tīra un daudz smaržīgāka," saka amerikāniete Renē. Dažkārt tūristus mulsina majonēze, kas ir "visur".

Флаг России у здания посольства РФ в Латвии - Sputnik Latvija
Krievijas samazina tūristu vīzas noformēšanas termiņu Latvijas pilsoņiem

Ārzemniekiem patīk Maskavas tirgi, kuri pārtapuši gastrotirgos.

"Daudz maizes, visu veidu ceptu dārzeņu, gaļas (es neēdu, bet pamanīju) un zivis. Viss ir garšīgi un var nopirkt jebkuras cenu kategorijas ēdienu. Es biju pārliecināta, ka jūsu virtuve izrādīsies mīkstāka. Taču tai ir ļoti piesātināta garša un liels skaits ingredientu," precizē Taņa Simpsone.

Jauniete atzīmēja, ka Maskavā ir viegli atrast itāļu, japāņu virtuvi: "Pica patiešām ir laba, suši – vidēji, ne tik slikti, taču negaidiet no tiem pārāk daudz."

Gids-tulkotājs Vjačeslavs Teļminovs atceras, kā ceļotāji, kuri bija noilgojušies pēc savas virtuves, palūdza parādīt viņiem labākos restorānus, kur var paēst picu "no īstas mīklas vai pastu ar mērci, kā taisa Itālijā".

Skatīties: no Kremļa līdz zoodārzam un VDNH

"Mēs ar sievu ar izbrīnu uzzinājām, ka Maskavai ir itāļu saknes! Daudzas ēkas ir arī mūsu tautiešu darinājums: Kremlis, Lielais teātris. Mēs lepojamies, kad dzirdam dzimtos uzvārdus: Fjoravanti, Solari, Džilardi," saka Antonio Tomasini.

Savukārt viņa sievu Ilāriju Kaponi pārsteidza Maskavas tempļu Bizantijas arhitektūra: "Tā ir pavisam cita. Tas vienkārši šokēja."

Apmeklējot galvenās apskates vietas, tūristi pauž sašutumu par neizbēgamām rindām. Piemēram, viešņa no Austrālijas sūdzējās, kādēļ vienas rindas vietā nākas stāvēt trijās: uz Ieroču palātu, uz Dimantu fondu un uz Kremli. Taņa Simpsone sniedz padomu no savas pieredzes: "Uz Kremli pērciet biļetes iepriekš un tiešsaistē. Kad es to darīju, tuvāko trīs dienu laikā to jau nebija."

Нижний Новгород - город-организатор Чемпионата мира 2018 года - Sputnik Latvija
Forbes nosaucis Krievijas perspektīvākās pilsētas

Negaidīti lamā Arbatu. Pēc gidu sacītā, ārzemnieki uzskata, ka tajā "nav nekā": "aprakstīts grabulis". Ņikoļskaja iela viņiem, izrādās, ir interesantāka. Tūrists no ASV nosauca Maskavas zoodārzu par "pasaules klases iestādi", ieteica apmeklēt arī Uzvaras muzeju, taču Arbatu - "izlaist garām".

Gide-tulkotāja Oksana Muštanova stāsta, ka nereti tūristi brauc uz Maskavu bez īpašām cerībām. Domā, ka ieraudzīs kaut ko drēgnu, pelēcīgu un putekļainu. Tā vietā – gaismas, ritms, debesskrāpji un skaisti cilvēki.

Ziņu lente
0