Burts "K": pacientam lika apmaksāt kompensējamās zāles

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasВ цехе по упаковке таблеток
В цехе по упаковке таблеток - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ne visi slimnīcās strādājošies ārsti ir tiesīgi izrakstīt kompensējamās zāles, taču pacienti par to nezina.

RĪGA, 3. februāris – Sputnik. Stradiņa slimnīcas pacients bija spiests pārmaksāt par valsts kompensējamajām zālēm, vēsta Latvijas Televīzija.

Pagājušajā vasarā Stradiņa slimnīcas ārsti izglāba dzīvību Jura tēvam, par ko viņš ir ļoti pateicīgs. Taču kad tēvu izrakstīja no slimnīcas, par speciālista nozīmētajām zālēm nācās samaksāt 103 eiro. pētot čeku, Juris pievērsa uzmanību burtam "K". Izrādījās, ka visas šīs zāles kompensē valsts.

Лекарства - Sputnik Latvija
Konkurences padome noskaidrojusi, kāpēc Latvijā tik dārgas zāles

"Kad sāku vairāk interesēties par šo jautājumu, atklājās, ja tas būtu bijis cits recepšu veids, zāles izmaksātu divreiz lētāk. Tad arī sāku interesēties, kā tā iznācis," pastāstīja Juris.

Viņš vērsās gan slimnīcā, gan Veselības ministrijā. Tikai pēc ilgām pārrunām noskaidrojās, ka tā bijusi nepareiza slimnīcas rīcība. Ar ārstu netika noslēgts līgums, kurš ļautu viņam izrakstīt valsts budžeta apmaksātus medikamentus.

"Viņi joprojām slēpj, kas tās amatpersonas ir. Tie nav mediķi, tas ir administrācijā, (kāds ir atbildīgs par to), lai visiem ārstiem būtu šādi līgumi. Un otra lieta – kādēļ vispār pastāv šāds birokrātisms? Kādēļ slimnīcā strādājošam ārstam jānoslēdz kaut kāds papildlīgums?" neizpratnē stāsta Juris.

Ārstu līgumi patiešām atšķiras: tiem, kas konsultē pacientus ambulatori, līgums uzreiz paredz iespēju izrakstīt kompensējamos medikamentus, savukārt stacionārā strādājošajiem ārstiem ir jānoslēdz atsevišķs līgums.

Stradiņa slimnīcas pārstāve Janita Veinberga izteica atvainošanos pacientam. Slimnīca atgriezīs cenas starpību starp pilno summu un to, ko bija jāsedz valstij.

Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Pusei Latvijas iedzīvotāju kompensējamās zāles ir pārāk dārgas

Slimnīcā atzīst, ka pateicoties šim te gadījumam izdevies atklāt būtisku trūkumu slimnīcas darbā. Taču cik vēl ir šādu te pacientu, kuri pārmaksājuši par zālēm, pateikt nevar. Pašas slimnīcas veiktā pārbaude šādus gadījumus neatklāja.

"Slimnīcas administrācija ir sarežģīts, smags, atbildīgs un liels aparāts. Ārsta vainas tajā nav, problēma bija pašā slimnīcā. Un līdzīgus gadījumus mēs neatklājām," saka Janita Veinberga.

Nacionālajā veselības dienestā atzina, ka līdzīga sūdzība tika saņemta arī par Daugavpils Reģionālo slimnīcu.

"Tie ir tikai daži gadījumi, taču Nacionālais veselības dienests pēta situāciju," pastāstīja iestādes pārstāve Sintija Gulbe.

Ziņu lente
0