Nekavējoties samaksāt! Rīdzinieki saņem rīkojumus no "zemes baroniem"

© SputnikКлючи от квартиры
Ключи от квартиры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemes īpašnieku un dzīvokļu īpašnieku pretošanās saasinās. "Baroni" paziņojuši, ka gatavo prasību pret pašvaldības namu pārvaldnieku RNP, un izsūta jaunas vēstules iedzīvotājiem.

RĪGA, 2. februāris – Sputnik. Aizritējušajā nedēļā māju iemītnieki, kuras atrodas uz privātas zemes, sāka saņemt "laimes vēstules" no zemes īpašniekiem ar piedāvājumu izpirkt zemi, kurās brīdina, ka vēlāk būšot dārgāk, raksta Latvijas avīze "Segodņa".

Saskaņā ar vēstījuma autoru versiju, pat ja rezultātā parādīsies likums, kurš nosprauž nomas maksu 4% līmenī no kadastrālās vērtības, šī pati vērtība pēc tam pieaugs par 40%! Tādēļ labāk šobrīd samaksāt 6% no lētā kadastra, nekā 4% pēc tam no dārgāka. Rīgas pašvaldības namu pārvaldnieks (RNP) aicina uz šīm vēstulēm nereaģēt.

Tikmēr zemes īpašnieki sākuši iedzīvotājiem izsūtīt jaunas vēstules – rīkojumu RNP samaksāt viņiem nomas maksu.

Savukārt avīze "Segodņa" vērsās Tieslietu ministrijā ar lūgumu komentēt šo strīdu.

Par likumu par piespiedu nomu

Tieslietu ministrijas pārstāve Zanda Stara pastāstīja, ka patlaban ministrijā izstrādes stadijā atrodas likums par piespiedu nomas attiecību regulēšanu, un tur cer, ka tas tiks pieņemts šī gada laikā un stāsies spēkā no nākamā gada 1. janvāra.

На один день улица Тербатас в Риге стала пешеходной. - Sputnik Latvija
Maksa par dzīvokli Rīgā pieaugs

"Pirms nedēļas mēs bijām Saeimā Valsts pārvaldes lietu komisijā, apspriedām šo jautājumu, un deputāti pauda gatavību, kolīdz likums būs pie viņiem Saeimā, uzreiz ķerties pie darba. Šis likums ir ļoti sarežģīts, tajā ir daudz shēmu, tostarp arī nodokļu piemērošana – PVN un nekustamā īpašuma nodoklis. Tādēļ par Ministru kabinetā to ir grūti saskaņot. Tas skar gandrīz katru ministriju, piedalās arī sabiedriskās organizācijas, katrai ir savs viedoklis un iebildumi, tādēļ lieta nevirzās uz priekšu tik ātri, kā mēs cerējām pērn. Taču pavasarī mēs ceram nosūtīt likumprojektu Ministru kabinetam, un pēc tam jau Saeimai," paskaidroja Stara.

Attiecībā uz grozījumiem par 4% no nomniekiem Stara saka, ka tieši šis slieksnis tika pieņemts pēc rūpīgas tiesu prakses un dažādu pušu domu analīzes.

Viņa pastāstīja, ka Tieslietu ministrijā uzskata, ka tas būšot taisnīgs zemes īpašnieku un dzīvokļu īpašnieku interešu līdzsvars. Satversmes tiesa norādīja, ka ir jāņem vērā abu pušu intereses, un ministrijā orientēsies pēc šī norādījuma.

Kāds ir gaidāms kadastrs

Saistībā ar straujas kadastrālās vērtības izaugsmes draudiem, kas tiek minēta "baronu" vēstulē, Tieslietu ministrijas pārstāve skaidro: "Šobrīd kadastrālā vērtība atrodas aptuveni 80% līmenī no 2012.-2013. gada tirgus cenām. Gala mērķis – pietuvināt kadastrālo vērtību tirgus vērtībai. Taču nedrīkst sacīt, ka visos gadījumos tā pieaugs par 40%. katrs gadījums un katrs zemesgabals ir jāskata individuāli. Ir jāskatās, kāds ir zemesgabala izmērs, kādi tam ir apgrūtinājumi, vai projekts ir vecs vai arī jauns. Tik daudz kritēriju, ka nav iespējams kaut ko prognozēt kopumā. Visticamāk, kadastrālā vērtība pieaugs, taču nevar pat noteikti pateikt, ka visiem."

Universālu rekomendāciju saistībā ar attiecībām ar "baroniem" Tieslietu ministrija neriskē sniegt, tomēr aicina esošajā situācijā vismaz nenoslēgt ilgtermiņa līgumus.

"Tuvākajā laikā iespējamas izmaiņas tiesiskajā regulējumā," norāda Stara.

"Rīkojums namu pārvaldniekam"

Tikmēr dzīvokļu īpašnieki Rīgā ziņo, ka sākuši saņemt jaunas vēstules no zemes īpašniekiem.

Daudzstāvu dzīvojamās ēkas - Sputnik Latvija
Piespiedu noma: "zemes baroniem" piespriesta soda nauda 50 tūkstošu eiro apmērā

Šie vēstījumi ir noformēti rīkojuma veidā, kuru konkrētajiem iemītniekiem atliek vienīgi aizpildīt ar saviem datiem. Ar šī dokumenta palīdzību iedzīvotājiem tiek piedāvāts dot rīkojumu "Rīgas namu pārvaldniekam" (RNP) kā pārvaldniekam, lai "visus manis faktiski samaksātos zemes nomas maksas maksājumus (uzkrājumus) (…) nekavējoties pārskaitīt uz kontu…" (tālāk seko kooperatīvās biedrības konts).

Temata apspriešanā sociālajos tīklos piedalījās arī kāds Normunds Šlitke, kurš komentēja situāciju zemes īpašnieku pārstāvja vārdā.

Viņš paskaidroja: "Jūs esat nodevuši naudu savam pilnvarniekam RNP. Jūsu pilnvarnieks naudu zemes īpašniekiem nepārskaita un šobrīd savā mājas lapā apgalvo, ka tas bez kopības lēmuma nebūs iespējams. Tad, kad zemes īpašnieks vēršas pret dzīvokļu īpašnieku tiesā, pēdējais aizbildinās, ka nauda jau ir pie RNP un pārmet zemes īpašniekam, ka pirms prasības celšanas tiesā nav naudu no RNP pieprasījis. Tiesas parasti nomas maksu no dzīvokļa īpašnieka piedzen, neņemot vērā iemaksāto RNP."

Un par nomas maksas apmēru

Iekasēt maksu, kas ir mazāka par 6% no kadastrālās vērtības, "baronu" pārstāvis nosauca par pazemojošu.

Savukārt kāda Darya pauda sašutumu: "Šlitkes kungs, ko Jūs par to nomas maksu, kas nav pazemojoša un sver vismaz 6% no zemes gabala kadastrālās vērtības, pildat kā zemes īpašnieks un iznomātājs? Kādi pienākumi gulstās uz Jums pēc nomas līguma noslēgšanas?"

Pagalms Pleskodālē - Sputnik Latvija
Prezidents saņem sūdzības par daudzdzīvokļu namu zemes gabalu īpašniekiem

Tālāk diskusijā no māju iemītniekiem izskanēja daudz emocionālu paziņojumu attiecībā uz zemes īpašniekiem un situāciju kopumā, kā arī ieskati vēsturē par to, kā kuram tika zeme.

"Vajag visiem dzīvokļu īpašniekiem tiesāties ar zemes īpašniekiem līdz bezgalībai, jābeidz šis murgs. Lai valsts piešķir viņiem neapbūvētu zemi uz lauka," aicina Nadežda.

"Drīzāk nevis murgs, bet gan organizēta noziedzība," uzskata Alla.

Savukārt Inese stāsta sekojošo: "Tur jau ir tā lieta. Tur, kur zeme bija izdevīga apbūvei, tur īpašniekiem piedāvāja kompensāciju. Piemērs: manām paziņām bija zemesgabals zem tagadējā "Origo". Apmaiņā pret to viņiem piedāvāja zemesgabalu Ulbrokas laukā. Vienlīdzīga brīnišķīga apmaiņa! Bet tur, kur bija māja ar iemītniekiem, - pameta novārtā, lai slauktu kā govis. Naturāla nekārtība, kura ilgst jau vairāk nekā 10 gadus un netiek atrisināta. Un pēc tam brīnās, ka cilvēki brauc prom no šīs valsts. Nav ne ārstu, ne speciālistu. Toties daudz zemes īpašnieku, kuri nelabiekārto un nekopj savu zemi."

Ko darīt ar rīkojumu?

Dzīvokļu īpašnieku pārstāvji lēš, ka vēstules ar pavēlēm nodot rīkojumu RNP saņēma aptuveni 9000 cilvēku. Viņi lūdz nekādā veidā uz tām nereaģēt.

Savukārt RNP uzsver, ka pat ja atsevišķi dzīvokļu īpašnieki parakstīs šos te rīkojumus, tie neko nedos, jo nauda par visu ēku ir kopīgs uzkrājums, attiecībā uz kuru arī lēmums būs jāpieņem kopā.

"Likumi ir rakstīti godīgiem cilvēkiem, bet ne šiem te, teiksim, komersantiem, kuri atrod iespēju visos veidos apiet šo likumu. Labāk nereaģēt. Ja jūs sākat reaģēt uz šādām izspiedēju vēstulēm, tas nozīmē, ka viņi nāks vēlreiz," paziņoja LTV RNP valdes priekšsēdētājs Ernests Saulītis.

Savukārt Normunds Šlitke sacīja, ka par pērno gadu RNP palicis parādā zemes īpašniekiem pusmiljonu, un šajā sakarā tiks iesniegta prasība tiesā.

Ziņu lente
0