Eiropas Savienība oficiāli pazaudējusi vienu aizbildni: Brexit ir noticis

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс / Pāriet pie mediju bankasВеликобритания вышла из ЕС
Великобритания вышла из ЕС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piektdien, 31. janvārī, plkst. 23:00 pēc Londonas laika Lielbritānija oficiāli pameta Eiropas Savienību, pēc trim ar pusi gadiem kopš referenduma sarīkošanas.

RĪGA, 1. februāris – Sputnik. Vienu stundu pirms Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības valsts premjerministrs Boriss Džonsons vērsās pie nācijas, nosakot valdības jaunās prioritātes, vēsta RIA Novosti.

"Atgriezto neatkarību" Džonsons noteica kā jaunu iespēju iegūšanas veidu pārmaiņu īstenošanai. Jo, kā atzīmēja britu premjers, cilvēki balsoja tieši par pārmaiņām.

Pārmaiņu vidū Džonsons nosauca imigrācijas kontroli, brīvostu izveidošanu, Lielbritānijas zvejniecības nozares atbrīvošanu, vienošanos noslēgšanu par brīvu tirdzniecību.

"Vai arī vienkārši mūsu pašu likumu izveidošana mūsu tautas labā," atzīmēja valdības vadītājs.

Tāpat viņš atzīmēja, ka tagad briti var patiešām apvienoties un paaugstināt savas valsts līmeni, uzveicot noziedzību, transformējot Nacionālo veselības dienestu, uzlabojot izglītību un, izmantojot labākās tehnoloģijas, īstenot visievērojamāko infrastruktūras atdzimšanu kopš karalienes Viktorijas laikiem.

Džonsons nepiemirsa arī Lielbritānijas pamesto ES. Pēc viņa sacītā, Brexit kalpo "par jaunas draudzīgas sadarbības ēras sākumu starp ES un enerģisko Lielbritāniju", kura būs "diža Eiropas lielvalsts".

Savukārt Eiropas Savienībā pauda nožēlu par to, ka Brexit tomēr notika. Taču ES diplomātijas vadītājs Žuzeps Borels paziņoja, ka Lielbritānija ir un paliek svarīgākais Eiropas Savienības partneris, kurš nezaudē cerību uz jaunu ambiciozu partnerību.

Atgādināsim, ka iepriekš Eiropas Parlaments atbalstīja vienošanos ar Lielbritāniju par tās izstāšanās nosacījumiem no Eiropas Savienības. Pret līgumu par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības uzstājās vien 49 Eiropas Parlamenta deputāti no 683 nobalsojušajiem, liecina balsojuma dati. Dokumentu atbalstīja 621 deputāts, 13 atturējās.

Neraugoties uz to, ka oficiāli Lielbritānija ir izstājusies no ES, līdz 2020. gada beigām attiecībās starp valsti un ES nekas nemainīsies: notiks pārejas periods, kura laikā puses veiks pārrunas par turpmākajām attiecībām.

Ziņu lente
0