Sāciet ar partiju solījumiem: Latvijā vēlas ieviest kriminālatbildību par viltus ziņām

© Sputnik / Aleksandr Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasСтраница сайта Twitter на экране планшетного компьютера
Страница сайта Twitter на экране планшетного компьютера - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daži Saeimas koalīcijas deputāti iesnieguši parlamentam Krimināllikuma grozījumus, kuri paredz kriminālo atbildību par viltus ziņu izplatīšanu savtīgos nolūkos.

RĪGA, 31. janvāris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Latvijas Saeima iesniegusi komisijām Krimināllikuma grozījumus, kuri paredz kriminālās atbildības ieviešanu par viltus ziņu izplatīšanu Internetā. Opozīcija debatēs pierādīja, ka viltus ziņām grozījumu esošajā redakcijā var tikt pielīdzināti partiju priekšvēlēšanu solījumi.

Tas ir kiberhuligānisms!

Ieviest kriminālatbildību par "viltus ziņām" vai nepatiesu informāciju Latvijas Interneta segmentā piedāvāja deputātu grupa ar Uldi Budriķi priekšgalā (Jaunā konservatīvā partija). Viņam pievienojās arī daudzi Nacionālās apvienības deputāti.

Motivējot kolēģus atbalstīt grozījumus, Budriķis tostarp sacīja: "Latvijas informatīvajā telpā popularitātes pieaugumu arvien vairāk piedzīvo tā dēvētās klikšķu ķeršanas tīmekļa vietnes. Tās nav reģistrētas kā masu saziņas līdzekļi likuma "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem" izpratnē, taču mēģina iekarot reklāmas tirgu, savā saturā apzināti iekļaujot provokatīvu, tendenciozu un sagrozītu informāciju…"

Политолог Александр Коньков - Sputnik Latvija
Kādas viltus ziņas Londona grasās apkarot Eiropā?

Tālāk sekoja piemēri: "No marta otra valsts valoda būs krievu valoda". Tālāk: "No 1. marta par ieeju skolā bērniem būs jāmaksā 1 eiro"… "Mediķi brīdina: februāra sākumā gaidāms koronavīrusa uzliesmojums Latvijā"… "Cēsīs reģistrēti pirmie koronavīrusa gadījumi," uzskaitīja piemērus Budriķis.

Deputāts secina: tas ir kiberhuligānisms. "Šis ir kiberhuligānisms. Tam ir mantkārīgs raksturs, jo šo ziņu ievietotājs gūst labumu un... no šo aplamo ziņu ievietošanas. Šādu ziņu veidošana un atsevišķu tīmekļa vietņu veidošana ir atkal ar mantkārīgu raksturu. Šis kiberhuligānisms ir salīdzinoši jauna tendence. Likumdevējs par šāda veida kiberpārkāpumiem nav paredzējis nekādu atbildību," sacīja Budriķis. Pēc viņa teiktā, Administratīvo pārkāpumu kodeksā nedaudz ir teikts par viltus ziņu izplatīšanu, taču viņš uzskata, ka ir skaidrāk jānosaka atbildība par šāda veida pārkāpumiem, jo dažkārt šādas ziņas tiek izplatītas ar mērķi pārkāpt sabiedrisko kārtību un mieru kibertelpā, materiālā labuma gūšanai.

Arī priekšvēlēšanu solījumi?

Deputāts Aldis Gobzems paziņoja, ka grozījumi ir slikti sagatavoti, un paskaidroja, kādēļ (viņa uzstāšanos vairākkārt pārtrauca ar smiekliem un aplausiem sēžu zālē).

"JKP rakstveidā, mutvārdos solīja "3 × 500". Tā ir viltus ziņa vai nav viltus ziņa? Tā raisīja trauksmi sabiedrībā? Un vai tā bija mantkārīgā nolūkā, lai iekļūtu Saeimā? JKP solīja pensijas 200 eiro minimālās no 2019. gada. Tas raisīja trauksmi pensionāros? Tas bija mantkārīgā nolūkā, lai jums būtu amati? Bija. Atbilst šim Krimināllikuma pantam!" sacīja Gobzems.

Deputāts minēja vēl kādu piemēru: "Šorīt sociālajā tīklā Daniels Pavļuts ievieto ziņu: "Mēs cīnāmies par PVN samazināšanu medikamentiem." Viņš pats balsoja, balsojot "atturoties", kas ir "pret". Tā ir viltus ziņa? (Starpsauciens: "Jā!") Mantkārīgā nolūkā, lai viņš būtu frakcijas vadītājs un būtu ar attiecīgu algu, ja."

Darbs ar klēpjdatoru - Sputnik Latvija
Policija aizturējusi viltus ziņu autorus

Tālāk – par nepatiesas informācijas izplatīšanu: "Tātad visi, kas ir nošērojuši Daniela Pavļuta ierakstu, ka viņš cīnās par PVN samazināšanu vai JKP solījumus "3 × 500" un par 200, tie visi arī cietumā uzreiz ir jāliek. Tā tas sanāk pēc šīs redakcijas."

Nobeigumā deputāts atzīmēja, ka viņš, protams, nesveic viltus ziņu izplatīšanu medijos, tomēr aicina sagatavot kvalitatīvāku likumprojektu: "Es, protams, esmu par to, ka izplatīt nepatiesību presē nevajag, bet es aicinu jūs, pirms jūs sagatavojat šādus jautājumus, ne tikai visus iznīcināt, visus ielikt cietumā, bet visupirms stiprināt ne tikai vārdos, bet arī darbos, stiprināt medijus, stiprināt mediķus, pildīt savus solījumus un neizplatīt viltus ziņas, kas ir pilnas jūsu partiju programmas," teica Gobzems.

Rezultātā "par" piedāvājumu nosūtīt grozījumus izskatīšanai komisijās nobalsoja 52 parlamenta deputāti, pret uzstājās 25.

Ziņu lente
0