Valsts policija: Latvijai draud šifrētājvīrusa izplatīšanās

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Datora inficēšanās gadījumā Valsts policija neiesaka maksāt ļaundariem – tas var tikai pasliktināt situāciju.

RĪGA, 30. janvāris — Sputnik. Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas, pārbaudot informāciju par kiberuzbrukumiem un sadarbībā ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas cert.lv speciālistiem, periodiski saņem sūdzības gan no fiziskām, gan juridiskām personām par dažādu šifrējošo izspiedējvīrusu (ransomware) uzbrukumiem, vēsta jauns.lv.

Хакер - Sputnik Latvija
Latvijas specdienesti apsūdz Krieviju kiberuzbrukumos

Vīrusi šifrē datorā esošos failus un cieto disku, liedz lietotājiem turpmāku datora lietošanu, kā arī piekļuvi informācijai.

2019. gada nogalē notika uzbrukumus vienā no Latvijas izglītības iestādēm. Tā rezultātā tika traucēta serveru un datoru darbība. Uzbrukumu laikā tika nošifrēta serveros, atsevišķos cietajos diskos un datoros saglabātā informācija.

Policija informēja, ka tamlīdzīgi vīrusi pēdējo divu gadu laikā valstī biežāk skāruši mazos un vidējos uzņēmumus. Pārsvarā izplatās dharma saimes šifrējošie vīrusi. To izplatīšana visbiežāk notiek, izmantojot Microsoft RDP (MS Remote Desktop Protocol attālināto pieeju) no publiskā interneta, ko aizsargā pārāk vāja parole.

Ņemot vērā vīrusu periodisko izplatību, Valsts policija iesaka iedzīvotājiem paturēt prātā standarta drošības pasākumus. Pirmkārt, nevajadzētu aizmirst datoru informācijas rezerves kopijas, glabāt tās atsevišķi no sistēmas, kā arī regulāri tās pārbaudīt.

Ieteicams paaugstināt arī attālinātās piekļuves drošību datorsistēmā un neatvērt nepazīstamu sūtītāju ziņas elektroniskajā pastā, kā arī izvēlēties pārbaudītu antivīrusa programmu un regulāri to atjaunot.

Ja tomēr gadījies kļūt par ļaundaru upuri, Valsts policija un CERT.LV iesaka nekādā gadījumā nemaksāt ļaundariem pieprasīto izpirkumu, jo tas tikai veicina jaunu vīrusu parādīšanos, turklāt nebūt negarantē zaudēto failu atgūšanu. Tā vietā ieteicams par notikušo ziņot Valsts policijai vai CERT.LV, kas ieteiks, kā rīkoties tālāk.

Ziņu lente
0