NBS izvācas no cara laiku noliktavām. Jaunās izmaksās 20 tūkstošus eiro mēnesī

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийские солдаты на параде в честь столетия Латвии
Латвийские солдаты на параде в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizsardzības ministrija cenšas panākt armijas atbilstību NATO standartiem, tāpēc pārved ekipējumu no noliktavām, kas būvētas pirms simt gadiem. Jaunās telpas tiek nomātas, taču NBS plāno būvēt pati savas telpas ekipējuma glabāšanai.

RĪGA, 30. janvāris — Sputnik. Latvijas armija vairs neglabās ekipējumu noliktavās, kas palikušas vēl no cara laikiem. Jaunās telpas ļauj ievērot mūsdienu standartus, raksta TV3.

Agrāk Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru ekipējums glabājās noliktavās Vagonu ielā, kas būvētas vairāk nekā pirms simt gadiem. Telpas bija ļoti bēdīgā stāvoklī, kas neļāva nedz nodrošināt atbilstošu uzglabāšanu, nedz bruņojuma apmaiņu krīzes situācijās.

Jaunā sistēma karavīram formastērpu ļaus saņemt daudz ātrāk.

"Jūs vaicāsiet, vai tad cara noliktavās pirms 100 gadiem ātrums nebija svarīgs? Bija, bet ātrums ir relatīvs,  lietas, kas bija ātri pirms simt gadiem, šodien vairs nav ātri," stāstīja NBS Nodrošinājuma reformas jautājumos pulkvedis Ēriks Kopeika.

Jaunās noliktavas atrodas Pļavniekos loģistikas parkā. Telpu īre valstij ik mēnesi izmaksās 20 000 eiro, tomēr AM atgādināja, ka īrēt telpas šobrīd ir lētāk nekā būvēt pašiem savējās.

Латвийские самоходные гаубицы М109 на параде в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
Latvijai trūkst haubiču: Pabriks pieļāva jaunu iepirkumu Austrijā

Pārcelšanās uz jaunajām telpām ir AM nodrošinājuma sistēmas reformas pirmais solis. Tās ietvaros tuvākajos trijos gados plānots uzbūvēt noliktavu Krusta kazarmās Čiekurkalnā. Nākamais solis – pārņemt noliktavas Liepājā, Lielvārdē un Ādažos.

"Šādu reformu visā valstī mēs varam noslēgt piecos gados, kas ietvertu sevī fiziski noliktavu izbūvi, pārņemšanu un visas sistēmas digitalizāciju un modernizāciju," saka aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Kopeika piezīmēja, ka nomātajās noliktavās būs iespējams veikt glabāšanas testus, lai izmantotu ērtākos risinājumus, kad tiks būvētas pašu telpas.

AM akcentēja, ka reforma vērsta uz NBS modernizāciju, un apliecināja, ka Latvijas armija visos aspektos atbilst NATO noteiktajiem standartiem.

"Mūsu karavīrs ir ekipēts, mūsu karavīrs ir nodrošināts, mūsu karavīrs ir ne mazāk kaujas spējīgs kā jebkuras citas modernas, attīstītas NATO dalībvalsts armijas karavīrs," apgalvoja aizsardzības ministrs.

NBS sākuši testēt modernizētos formastērpus, kuru jaunajai kamuflāžai vajadzētu mazināt iespējas pamanīt tērpa valkātāju.  Jauno ekipējumu publiski plānots izrādīt jau šā gada pavasarī – Nacionālo bruņoto spēku 4. maija parādē Daugavpilī.

Ziņu lente
0