Nāves spriedums: Zemkopības ministrijas "sakoptais mežs" rada sašutumu sociālajos tīklos

CC0 / pxhere / Сосны
Сосны - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemkopības ministrijas "sakoptā meža" reklāma radījusi plašu atbalsi sociālajos tīklos. Ierēdņiem pārmeta zināšanu trūkumu ekoloģijā, mežu un to iemītnieku iznīcināšanu.

RĪGA, 29. janvāris — Sputnik. Negaidīti vētrainu atbalsi guvusi Zemkopības ministrijas vēsts par mežu nozares sakārtošanu Latvijā.

"Zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts: Valsts, ministrijas, zinātnieku un sabiedrības mērķis patiesībā ir viens un vienots – saglabāt un kāpināt Latvijas meža kapitālu. Kā platībā, tā arī kvalitātē, CO2 piesaistes kapacitātē un arī vērtībā," ministrija pastāstīja publikai Twitter tīklā.

Publikāciju pavadīja saite uz ielūgumu piedalīties diskusijā par normatīvo aktu grozījumiem, kam ilgtermiņā jānodrošina, lai "Latvijas mežs arvien augtu un tā apjoms palielinātos, īstenojot nozīmīgu Eiropas Savienības mērķi, lai Latvija 2050. gadā būtu pilnvērtīga klimatneitrālas Eiropas dalībvalsts."

Nav saprotams, kas sociālo tīklu lietotājus sadusmoja vairāk – mērķis kļūt par klimatiski neitrālu ES valsti vai izretinātais mežs - "sakoptais" Zemkopības ministrijas izpratnē. Spriežot pēc komentāriem, nākotnes meža atainojums tomēr radījis lielākās raizes.

"Gribat redzēt ekoloģisko tumsonību? Te viņa ir!" Zemkopības ministrijas tvītu pārpublicēja pazīstamais biologs Vilnis Skuja.

"Diemžēl tā nav tumsonība. Tā ir apzināta darbība, propaganda, savu mērķu sasniegšanai. Nav noslēpums, ka viņi tautu uzskata par margināliem," piekrita Edgars Svirksis.

"Daudz ir redzētas vārdu kaujas starp biologiem un mežrūpniekiem. Ņemot vērā, ka var tikt apdraudēta bioloģiskā daudzveidība, varbūt varat pakomentēt, kuras sugas varētu ciest visvairāk? Vai pirmkārt? Ko mēs varētu zaudēt, citādāk sakot??" painteresējās uzņēmējs Andrejs Faibuševičs.

"Visas tās sugas, kam nepieciešami veci, lieli koki un trūdoša koksne šādos lielos stumbros. Plaša publika gan, protams, teiks, ka tās ir sugas bez kurām mēs vispār varētu iztikt (dažādi ķērpji, sūnas, sēnes, kukaiņi), bet - kā zināms, nobalsot jau var arī par to, ka 2X2=5... " atbildēja Oskars Keišs.

"Piedodiet, atvainojiet... Bet... Esmu šokā. Vai tiešām zemkopības ministrijā ir tik lielas tumsoņas, ka nesaprot, ko nozīmē vārds mežs? Idioti! Mežs ir ekosistēma, ar dažāda vecuma kokiem, pamežu, kritalām un zemsedzi, nevis koku dārzs, koku plantācija, kokaudze," par "sakoptā" meža reklāmu nebija sajūsmā žurnālists Juris Vaidakovs.

Viņam nepiekrita pazīstamais publicists Bens Latkovskis, kurš lakoniski nosauca oponentu par idiotu.

"Konkrētajā gadījumā idiots un tumsoņa esi tieši tu," kolēģei attrauca Bens Latkovskis.

Vētrainu diskusiju raisīja arī pats Zemkopības ministrijas tvīts ar "kopta meža" vizualizāciju.

"Ko jūs te reklamējat, Zemkopības ministrija? Līdz šim mežs ir bijis ekosistēma, kurā ir dažāda vecuma koki, pamežs, krituši koki, sūnas, zāle... tagad mežam ir cita definīcija? Mežs ir tāds kārns izcirtums ar dažiem iestādītiem kociņiem?" ministrijai –aizkaitināta vaicāja pazīstamā publiciste un nacionālpatriote Elita Veidemane.

"Tas jūsu koptais mežs ir nāves spriedums simtiem dzīvnieku un augu sugu!" par meža reklāmu bija sašutis Mareks Ieviņš.

"Vienkāršāks vēstījums būtu pa tiešo: vēlamies "izbīdīt" projektu - kā "izcelt" no meža vairāk €, kas ērtības labad jānostiprina ar norm. aktiem. Par CO2 tāpat neviens nenoticēs tāpat kā par "meži paliek vairāk" kampaņu. Visi tak redz kā notiek," vētraino strīdu centās noslēgt komentētājs ar lietotājvārdu Seakayak Lv.

Ziņu lente
0