Ekologs pastāstīja, kādas sekas nes ziema bez sniega

© Sputnik / Иво ВаресПаутина окутала траву и стволы деревьев
Паутина окутала траву и стволы деревьев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieks atgādināja, ka ziema baz sniega draud ar ražas sarukumu vasarā un vairāku barības ķēdītēm nozīmīgu kukaiņu pazušanu.

RĪGA, 28. janvāris – Sputnik. Ziema bez sniega var draudēt ar sliktāku ražu vasarā, var pazust odi un citi barības ķēdītei svarīgi kukaiņi, pastāstīja Somijas Alergijas un Dienvidkarēlijas apkārtējās vides institūta direktors Kimmo Sārinens, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu YLE.

Zinātnieks atgādināja, ka odi vairojas dīķos, kuri veidojas pavasarī, sniegam kūstot. Sniega trūkuma apstākļos šiem kukaiņiem nebūs atrodama piemērota vide. Odu pavājinātas vairošanās rezultātā savukārt radīsies grūtības ar kukaiņēdēju putnu pietiekamu barību.

Дед Мороз в Риге - Sputnik Latvija
Jaunajā gadā Latvijā tiks pārspēts siltuma rekords

Sārinens atzīmēja, ka sniega trūkums var novest arī pie dažu kultūru sliktākas ražas, jo sniega sega kalpo par valgmes avotu un pasargā ziemāju sējumus no vēja un sala.

Pie tam zinātnieks piebilda, ka diezin vai ir vērts baidīties no krasām klimata pārmaiņām, neskatoties uz sniega trūkumu, taču piebilda, ka ziemas bez sniega nenes labumu nevienai sugai.

Iepriekš NASA publicēja datus par to, ka aizvadītā desmitgade bijusi siltākā uz Zemes visā laikapstākļu novērojumu periodā, turklāt aizvadītais 2019.gads uzstādījis virkni temperatūras rekordu, - tas piekāpies tikai 2016.gada priekšā.

Ziņu lente
0