Anomālās ziemas dēļ Latvijā var parādīties jaunu sugu dzīvnieki un augi

© Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasКосуля
Косуля - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Latvijā turpināsies tikpat siltas ziemas kā tagadējā, pilnīgi iespējama iepriekš šādiem platuma grādiem neraksturīgu augu un dzīvnieku parādīšanās, uzskata zinātnieki.

RĪGA, 28. janvāris — Sputnik. Šogad ziema Latvijā pārspēj siltuma rekordus. Meteorologi uzskata, ka vairs nav vērts gaidīt īpašu temperatūras krišanos. Sāk atgriezties gājputni, daži, piemēram, mazie strazdi un žubītes pat nav aizlidojuši, raksta "MK Latvija".

Latvijas Ornitologu biedrības vadītājs Viesturs Ķerus uzskata, ka tāda silta ziema putniem ir pa prātam. Siltās naktis neļauj iet bojā salā, turklāt ir daudz vieglāk sameklēt barību.

Весенние полевые работы на полях - Sputnik Latvija
Zemnieki Latvijā spiesti pielāgoties klimata pārmaiņām dabā

Pēc viņa domām, sals "izretina" daudzu putnu populāciju, tāpēc silto ziemu dēļ to skaits var ievērojami pieaugt. Jau šovasar varētu palielināties zīdītāju skaits – arī viņiem nenākas cīnīties ar salu un badu.

Savukārt naturālists Vilnis Skuja ir pārliecināts, ka viena silta ziema nekādas pārmaiņas nenesīs, taču, ja arī nākamās ziemas valstī būs tādas pašas, pilnīgi iespējams, mainīsies flora un fauna. Piemēram, varētu pat atgriezties fazāni, kuri cieš badu un iet bojā, ja sniega sega pārsniedz 10 centimetrus, - viņi nespēj sameklēt barību. Tas pats attiecas arī uz briežiem, mežacūkām un stirnām, kuru fiziskais stāvoklis pēc siltās ziemas būs daudz labāks.

Pagaidām ir grūti prognozēt, kādu sugu pārstāvji pametīs Latviju. Zinatnieks uzskata, ka dzīvnieki var pielāgoties klimatam, un citas vietas meklē tad, ja tas nav iespējams. Viņš norādīja, ka nevarot iedomāties, kādiem dzīvniekiem un putniem tāds klimats nāktu par ļaunu.

Tāpat naturālists atzīmēja, ka daži augu valsts pārstāvji atkāpsies uz ziemeļiem temperatūras pārmaiņu rezultātā, piemēram, Kaukāza sniegarozes, toties ieziedēsies aprikozes un persiki.

Солнце в небе - Sputnik Latvija
Temperatūra pacelsies: kāds klimats būs Rīgā pēc 30 gadiem

Iepriekš vēstīts, ka Latvijā atrasta jaunas sugas sēne. Negaidītais atradums uziets Mērsragā meža inventarizācijas laikā - uzņēmuma "Latvijas Valsts meži" plānotāja Ieva Kukle-Ozoliņa konstatējusi Latvijā neredzētas sēnes.

Sievietei neizdevās pašai identificēt sēni, tāpēc viņa sazinājās ar Dabas muzeju. Muzeja darbinieki apstiprināja, ka tā ir Latvijai jaunas sugas sēne. "Latīniskais nosaukums ir "Pterula multifida", nu, un latviski viņa pagaidām mums ir "Daudzzaru Pterula", jo neko labāku pagaidām vēl neesam izdomājuši," toreiz pastāstīja Latvijas Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele.

Izrādījās, ka Eiropā Pterula multifida nav nekāds retums, taču Latvijā tās nekad līdz šim vēl nav redzētas. Jaunā sēņu suga tiks iekļauta topošajā sēņu grāmatā, ko plānots laist klajā 2020.gada pavasarī.

Ziņu lente
0