Petraviča: ieguldiet naudu nekustamā īpašumā vai bērnos, ar pensiju vienalga nepietiks

© Sputnik / Sergey MelkonovОткрытие гастрономического павильона на Рижском центральном рынке
Открытие гастрономического павильона на Рижском центральном рынке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Minimālā pensija draud daudziem Latvijas iedzīvotājiem. Pat ņemot vērā to, ka Labklājības ministrija strādā pie pensiju izmaksu palielinājuma, paziņoja ministre Ramona Petraviča.

RĪGA, 25. janvāris – Sputnik. Latvijas labklājības ministre Ramona Petraviča paziņoja, ka lielā daudzuma nodokļu režīmu Latvijā dēļ, kuros tiek maksātas minimālās sociālās iemaksas, nākotnē šādiem darbiniekiem būs minimālā pensija, un tie ir 14% nodarbināto. Un jau šobrīd viņiem ir jādomā par to, no kādiem līdzekļiem viņi iztiks – no nekustamā īpašuma ienākumiem vai arī viņus uzturēs bērni, vai arī vēl no kaut kā cita, raksta Latvijas Avīze.

Ministre atzīmēja, ka 2019. gada oktobrī Latvijā tika veikta lielākā pensiju indeksācija. Šiem mērķiem tika novirzīti 200 miljoni eiro. Spriežot par to, vai šī indeksācija bijusi taisnīga, ņemot vērā, ka palielinājušās pensijas, kuras arī iepriekš bijušas augstas, Petraviča paziņoja, ka redz risinājumu šai situācijai.

Покупки в магазине - Sputnik Latvija
Nabadzības riska zonā: kādēļ Latvijas varasiestādes slēpj no tautas iztikas minimumu

"Risinājumu saredzu šādi – pensijām, kas pārsniedz zināmu robežu, piemēram, no 1000 vai 1500 eiro, varētu piemērot tikai inflācijas koeficientu, kas mazajām pensijām ļautu piemērot lielāku koeficientu," pateica Petraviča.

Tāpat ministre paziņoja, ka uzskata par nepieciešamu nodrošināt pielikumu par katru darba stāža gadu, kuri ir uzkrāti līdz 1995. gada 31. decembrim, 1,5 eiro apmērā ne tikai tiem, kas izgāja pensijā līdz 2011. gada 31. decembrim, bet arī vēlāk. Taču, ņemot vērā budžeta slodzi, ja šis piedāvājums arī gūs atbalstu, tad, iespējams, piemaksas tiks veitkas nevis uzreiz, bet gan pakāpeniski.

Petraviča pievērsa uzmanību tam, ka nākotnē ir gaidāmas mazas pensijas arī tiem, kas piedzima pēc 1960. gada.

"Piemēram, mums ir diezgan daudz dažādu nodokļu režīmu – mikrouzņēmumos, pašnodarbinātiem, patenta maksu maksātājiem –, kur veic minimālas sociālās iemaksas, kas nozīmē, ka viņiem pensijas būs minimālas, un tādu ir 14%," sacīja ministre.

Viņas secinājums bija šāds: "Cilvēkiem ir jādomā par savām vecumdienām, kur līdzekļi tiek ieguldīti – bērnos, īpašumos…"

Ziņu lente
0