Politika

Politologs paskaidroja, kādu skādi Rīgas domē Burovs nodarījis "Saskaņai"

© из личного архива Филиппа РаевскогоПолитолог Филипп Раевский
Политолог Филипп Раевский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas domes "Saskaņas" frakcija atkārtoti cenšas panākt mēra Oļega Burova atlašanu no amata: politologs Filips Rajevskis pastāstīja, kādu skādi domes priekšsēdētājs nodarījis "Saskaņai" un bijušajam mēram Nilam Ušakovam.

RĪGA, 24. janvāris – Sputnik. Rīgas domes "Saskaņas" frakcija atkārtoti savākusi 20 parakstus, kuri ir nepieciešami galvaspilsētas mēra Oļega Burova ("Gods kalpot Rīgai") demisijai. Divu nedēļu laikā ir jāsasauc ārkārtas sēdē neuzticības izteikšanas jautājumā pašvaldības vadītājam.

Politologs Filips Rajevskis Sputnik Latvija intervijā paskaidroja, kādu tad skādi Burovs nodarījis "Saskaņai", ka frakcija nolēma atkārtoti panākt viņa atstādināšanu.

"Burovam ir augsts reitings, sevišķi tajā auditorijā, kuru "Saskaņa" vienmēr uzskatījusi par savu. Krievvalodīgie rīdzinieki vērtē Burova darbu pozitīvi, un tas ļoti uztrauc "Saskaņu". Jau šobrīd var sacīt, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas ir neizbēgamas, tādēļ "Saskaņa" arī cenšas visos iespējamos veidos atlaist Burovu, atņemt viņam administratīvo resursu un plašās iespējas, ko sniedz Rīgas mēra pozīcija," paziņoja Rajevskis.

Pēc politologa sacītā, reālu konkurentu Burovā saskatījis arī bijušais Rīgas mērs, eirodeputāts Nils Ušakovs, kuram ir tieša ietekme Rīgas domes "Saskaņas" frakcijā.

"Burovs reālajā politikā ir iesācējs – viņš vienmēr ieņēmis administratīvos amatus. Ušakovs domāja, ka Burovam varēs norakstīt no sava mantojuma to, kas nepatīk rīdziniekiem. Taču viņš ieraudzīja, ka tas neizdevās, ka Burovam viss padodas samērā neslikti, un tas viņam lika noraizēties. Ušakovs saprata, ka Burovs ir nopietns konkurents un var kļūt par ietekmīgu cilvēku, viņam parādījās nopietns pamats uztraukumam," paskaidroja Rajevskis.

Мэр Риги Нил Ушаков во время митинга на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Politika
Politologs par krīzi Rīgas domē: pie visa vainīgs ir Ušakovs

Grūti prognozēt, ar ko beigsies atkārtots mēģinājums atbrīvot Burovu no mēra amata, atzīmēja eksperts.

"Rīgas domes opozīcijai ir visnotaļ izdevīgi turēt Burovu mēra krēslā, jo viņš vājina "Saskaņas" pozīcijas. Jo mazāk "Saskaņas" pārstāvju būs nākamajā domē, jo izdevīgāk tas būs visiem pārējiem politiskā procesa dalībniekiem," piebilda Rajevskis.

Janvāra sākumā "Saskaņa" jau veica neveiksmīgu mēģinājumu atbrīvot no amata Burovu, rezultātā amatus zaudēja abi vicemēri – Anna Vladova ("Saskaņa") un Druvis Kleins (bloks "Rīgai!"). Pērnā gada beigās Latvijas Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu "Par Rīgas domes atlaišanu", dokumenta otrais lasījums notiks februārī.

Ziņu lente
0