Bordāns par jauno VDD ēku: es to redzētu labāk kā parku

© Sputnik / Sergey MelkonovУ здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии "За правовую Латвию!"
У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziņas par jaunās VDD ēkas būvniecību bijušā velotreka "Marss" vietā kārtējo reizi apstiprināja tieslietu ministra domas par to, ka Latvijā ir pārāk daudz specdienestu.

RĪGA, 24. janvāris – Sputnik. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns Latvijas Radio ēterā apšaubīja nepieciešamību būvēt biroju ēku Valsts drošības dienesta (VDD) vajadzībām bijušā velotreka "Marss" teritorijā.

Vairāk nekā 10 gadus bijušā velotreka "Marss" teritorija tika nožogota un stāvēja tukša. Pērnā gada decembrī portālā Manasbalss.lv parādījās petīcija, kuras autori aicināja apturēt koku izciršanu un labiekārtot velotreka vietā parku. Rekorda cienīgi īsā termiņā petīciju parakstīja vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku, un to grasījās iesniegt izskatīšanai Saeimā. Taču te VDD publicēja preses relīzi, kurā paziņoja, ka šajā vietā taps tā jaunā ēka.

Деревья на фоне голубого неба весной - Sputnik Latvija
Purvciemā netiks izcirsti koki supermārketa Lidl dēļ

Pēc Bordāna domām, jautājums par to, kam ir jāatrodas šajā zemesgabalā, jāizlemj iedzīvotājiem.

"Es to redzētu labāk kā parku," paziņoja ministrs.

Turklāt viņš nav pārliecināts par to, ka šī ēka vispār ir nepieciešama.

"Lēmumu par drošības dienesta apbalvošanu ar milzīgu ēku ir pieņēmusi [bijušā premjera Māra] Kučinska ZZS valdība. Drošības dienests šo faktu tiešām ir noslepenojis," paziņoja Bordāns, norādot, ka viņa ieskatā tas ir nepareizs lēmums.

"Mums šobrīd ir daudz drošības dienestu, un, ja katrs gribēs būvēt savu ēku par milzīgiem līdzekļiem, tad tikai apstiprināsies Jaunās konservatīvās partijas deklarētais, ka drošības dienestu apvienošana ir ļoti steidzams uzdevums. Drošības dienestu daudzums nav mūs novedis pie to efektivitātes, mēs esam naudas atmazgātāju lielvalsts bijusi, iekļauti sarakstos," paziņoja Bordāns.

Ministrs uzskata: ja visus specdienestus nevar apvienot, tad tiem paredzētās ēkas jābūvē kopā. Tā būtu būtisks līdzekļu ietaupījums.

Uz jautājumu, vai VDD ēkas būvniecība var izmaksāt 30 miljonus eiro, ministrs atbildēja, ka šī summa var izrādīties arī lielāka.

Atzīmēsim, ka VDD atrodas Iekšlietu ministrijas pārziņā, savukārt Bordāns vairākkārt ir stājies publiskos konfliktos ar IeM vadītāju Sandi Ģirģenu.

Rīgas mērs Oļegs Burovs arī piedāvāja tomēr uzklausīt iedzīvotāju vēlmes un iekārtot zaļo zonu velotreka vietā, savukārt VDD ēkai izvēlēties citu vietu, raksta Mixnews.lv.

Магазин строительных товаров Depo - Sputnik Latvija
Iedzīvotāji sadumpojušies pret "Depo": veikala būvniecībai Rīgā grasās izcirst mežu

"Ja mēs runājām par nepieciešamību pēc biroju telpām, tai skaitā drošības iestādēm, tad Rīgā ir vairākas esošas ēkas, kuras var izmantot šādiem mērķiem. Piemēram, Gaujas ielā 15 ir tukša valstij piederoša ēka, kurai jau piecus gadus piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme, ko maksā valsts, jo ēka ir jau grausta statusā," pastāstīja mērs.

Pēc viņa teiktā, pašvaldība jau vairākus gadus piedāvājusi pārveidot šo zonu parkā, taču nevarēja to izdarīt bez īpašnieka – valsts kompānijas "Valsts nekustamie īpašumi" – atļaujas. Viņaprāt, tā vienmēr de facto ir bijusi zaļā zona, kur notika sporta pasākumi, un būtu loģiski to saglabāt.

Ziņu lente
0