Rokas nost no vietēja biznesa! VID represijas iedzinušas stūrī Latvijas uzņēmējus

© Sputnik / Sergey MelkonovСлужба госдоходов Латвии
Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
VID darbinieki izturas pret Latvijas biznesmeņiem kā pret noziedzniekiem. VID tagad panāks, ka vairums vietējo uzņēmumu tiks likvidēts. Tātad uzreiz palielināsies rinda darba biržā, savukārt cilvēki vēl aktīvāk aizbrauks no valsts.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. Arvien kuplāka Latvijas sabiedriskā organizācija "Tautas varas fronte", kas garīgi ir tuva starptautiskajai kustībai "Dzeltenās vestes", apgalvo: likumdošanas līmenī ir jānosprauž, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) nav tiesību aiztikt Latvijas mazo un vidējo biznesu.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
VID uzlika nelielai frizētavai 80 tūkstošu eiro naudas sodu

Viens no "Tautas varas frontes" līderiem Valentīns Jeremejevs ir ne vien protesta kustības aktīvists, bet arī biznesmenis ar vairāk nekā 20 gadus lielu pieredzi.

"Politiķi un VID līdzīgi dienesti dara visu, lai no valsts jau neatgriezeniski aiziet viss bizness. Un pretoties tam varam tikai mēs ar jums – uzņēmēji, parasti cilvēki un aktīvisti līdzīgi Kristīnei Rožkalnei, kurai VID līdz likvidācijai noveda ģimenes uzņēmumu – restorānu Rīgas centrā. Kristīne patiešām ir ļoti liela malača – un sacēla pietiekami spēcīgu protesta vilni," pastāstīja Jeremejevs.

Pēc aktīvista sacītā, no VID puses vērojams kaut kāds milzīgs naids pret maza un vidēja izmēra biznesa pārstāvjiem Latvijā. Jeremejevs atzīmēja, ka runā par to kā uzņēmējs, pārzinot situāciju no iekšienes.

Ar ko vietējie ir sliktāki?

"Gandrīz katrs uzņēmējs izturas pret savu biznesu kā tēvs. Tieši tāpat tēva vai mātes garā nodokļu inspektoriem būtu jāizturas pret vietējiem uzņēmumiem. Taču pagaidām pret mūsu uzņēmumiem izturas kā pret slaucamo govi, kuru var bezgalīgi slaukt. Nodokļu inspektoriem vispār likuma līmenī ir jāaizliedz aiztikt vietējo mazo un vidējo biznesu. Taču šobrīd likumos ir pārāk daudz atvērtu iekavu, un tas ļauj tādiem cilvēkiem, kā VID direktore Ieva Jaunzeme, izdarīt paziņojumus līdzīgi tam, ka viņa var bloķēt kompāniju kontus pat par 1 eiro parādu. Absolūti nenormāla situācija," skaidro Jeremejevs.

Дрон Bezvests.lv. ведет поиски пропавшего в Олайне регбиста Дависа Перконса - Sputnik Latvija
VID sekos arī no gaisa: dienesta rīcībā nonāks drons

Viņš uzsvēra, ka VID ierēdņiem ir jāsaprot, ka viņu iestāde ir parasta fiskāla iestāde, un viņi nevar uzstāties ar kaut kādām bīstamām iniciatīvām. Taču Jeremejevs atzīmēja, ka ārzemju kompānijām Latvijā tiek sniegti milzīgi nodokļu atvieglojumi, kā rezultātā tiek nodarīts vēl lielāks trieciens vietējam biznesam, kurš vispār nespēj konkurēt ar ārzemniekiem.

Jeremejevs uzsvēra, ka ir nepieciešams un ir ļoti svarīgi steidzami veikt izmaiņas VID darba sistēmā. VID darbiniekiem nav jāaiztiek maza un vidēja biznesa pārstāvji. Nodokļu inspektoriem nav nekādu tiesību novest biznesmeņus līdz tam, ka viņi pat baidās iet garām VID ēkai, nerunājot jau par to, lai vērstos pie tā pēc kaut kādas konsultācijas.

Jeremejevs paskaidroja, ka uzņēmēji izvairās uzdot VID jautājumus, jo jebkāda gadījumā kaut gabalu no firmas tomēr nokodīs, vai arī visu biznesu novedīs līdz likvidācijai.

Taču būtībā VID darbiniekiem jābūt vienkārši konsultantiem, kā tiem, kas strādā pie mobilajiem operatoriem. Un šiem konsultantiem no galvas ir jāiemācās frāzi, ar kuru ir tiesīgi vērsties pie tiem, kam zvana: ko mēs varam izdarīt jūsu labā, lai jums palīdzētu?

Kaut kāds neiedomājams naids

"Nodokļu politika Latvijā jau ir piespiedusi ne desmitiem un ne simtiem, bet gan tūkstošiem uzņēmēju vai nu izvest savu biznesu ārpus valsts, vai arī pilnībā likvidēt to. Latvijas iedzīvotāji strauji krīt nabadzībā, un mēs teju katru dienu lasām tādas ziņas kā, piemēram, "Latvijas galvaspilsēta ir iekļuvusi pasaules dārgāko pilsētu reitingā"," pauž sašutumu aktīvists.

В преддверии праздника Лиго на Домской площади открылся Травяной рынок - Sputnik Latvija
VID uzsāks naktsvietas izīrētāju medības Airbnb

Saskaņā ar tiešsaistes datubāzes Numbeo reitingu, kurš publicēja 2020. gada janvāra pārskatu, Rīga 440 pasaules dārgāko pilsētu sarakstā atrodas 334. vietā. Reitingā tika vērtētas dzīvošanas izmaksas, īres maksa, pārtikas produktu cenas, restorānu ēdiena cenas un iedzīvotāju pirktspēja.

Kur lai šie iedzīvotāji staigā pa restorāniem… Un šis bizness valstī kļūst arvien mazāk ienesīgs: restorāni vienkārši tiek slēgti.

Kaut gan Latvijas Restorānu asociācija jau sen sit trauksmes zvanu. Aptuveni pirms gada Sputnik Latvija korespondenti runāja Asociācijas prezidentu Jāni Jenzi, kurš pateica tieši: nodokļu inspektoriem ir kaut kāds neiedomājams naids pret vietējā mazā un vidēja biznesa pārstāvjiem.

Savukārt pērnā gada nogalē mediji paziņoja, ka pēc Valsts darba inspekcijas gada pārskata datiem var secināt, ka nodokļu iestādes darbinieki kārtējās VID pārbaudes laikā pievērsa uzmanību tam, ka – ak šausmas! Latvijā pieaug cilvēku skaits ar arodslimībām, ko izraisa psihosociālie faktori.

Biznesmeņi ļoti intensīvā darba dēļ darbā burtiski deg. Pārsteidzoši ir tas, ka VID darbinieki pat uz mirkli neiedomājās, ka, pirmkārt, to visu kā reizi arī ir izraisījis BID spiediens uz uzņēmējiem, nevis kaut kas cits. VID darbinieki iekliedzās - "mūs pazemo un iebiedē!". VID darbinieki sagaida lielāku cieņu pret sevi.

Baisās VID uzvaras

Citi pērnā gada "nopelni": VID noveda līdz likvidācijai plaši pazīstamas kompānijas. Piemēram, cienīto saldumu ražotāju "Skrīveru saldumi" un slaveno kosmētikas līdzekļu ražotāju "Dzintars".

Репетиция спектакля Отелло в Мариинском театре - Sputnik Latvija
Iemesls nomainīt pilsonību: pasaulslavenu dziedātāju no Latvijas terorizē VID

Tiem visu laiku to vien darīja, ka ieviesa dažāda veida ierobežojumus, jo kompānijām izveidojās nodokļu parādi. Taču kompānijas ražoja oriģinālu produkciju, kas veiksmīgi tiek pārdota vietējā tirgū, konkurējot ar importa precēm, kā arī tiek veiksmīgi eksportēta.

Nav grūti iedomāties, kādi noskaņojumi valdīja pērn Bauskā: pirms dažiem mēnešiem nodokļi piespieda Latvijas alusdarītavas "Bauskas alus" īpašniekus nodot ražošanu starptautiskajam koncernam Royal Unibrew.

Un Bauskas pilsētā bezdarba līmenis tieši VID dēļ 2019. gadā uzreiz pacēlās.

Tagad parādīsies vairāk bezdarbnieku arī citā pavisam neturīgajā provinciālajā Skrīveru pilsētā, kolīdz nodokļu inspektori līdz galam būs piebeiguši tur ļoti neslikto "Skrīveru saldumu" ražotni ar tās bagāto vēsturi.

Ziņu lente
0