Politika

Bijušais premjers par sankcijām pret Lembergu: kauns par Latviju

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Вентспилса Айварс Лембергс
Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Latvijas premjerministrs Indulis Emsis uzskata ASV sankciju piemērošanu pret Ventspils mēru par nacionālajai pašapziņai absolūti nepieņemamu lietu.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. ASV sankciju ieviešanai pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu ir šaubīgs juridisks pamatojums, paziņoja telekanāla RigaTV24 ēterā bijušais Latvijas premjerministrs Indulis Emsis.

Пресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса - Sputnik Latvija
Lembergs pastāstīja par Latvijas apmulsumu saistībā ar ASV sankcijām

2019. gada 9. decembrī ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles pārvalde (OFAC) uz tā saucamā Magņitska likuma pamata ieviesa sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu un četrām ar viņu saistītām kompānijām: Ventspils brīvostu, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa Attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Lembergs apsūdzēts par korupciju un negodīgu lobēšanu. Pēc tam valdība nolēma pārņemt kontroli pār divām ostām – Ventspilī un Rīgā.

10. decembrī Aivars Lembergs pameta Ventspils ostas valdes locekļa posteni. 13. decembrī ar Ventspils brīvostas valdes lēmumu tika atlaists ostas pārvaldnieks Imants Sarmulis, kurš šo amatu ieņēma kopš 1995. gada.

Jau 18. decembrī Ventspils brīvostas valde un Ventspils osta tika svītroti no OFAC sankciju saraksta. Pie tam tā nav mainījusi lēmumu par sankcijām pret Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa Attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

"Man ir kauns – gan par sevi, gan par savu nāciju, ka kaut kāda telegramma nezināmi no kurienes… tā nav Latvijas struktūra, tai nav ar mums nekāda sakara, taču mums uz to ir jāreaģē. Tas ir absolūti nepieņemami nacionālajai pašapziņai, ka šāda vaida paziņojumi iziet cauri bez jebkāda tiesiska novērtējuma," paziņoja Emsis.

Министр финансов Латвии Дана Рейзниеце-Озола, заседание Сейма 22 июня 2017 года - Sputnik Latvija
Lembergs: pret mani ieviesa sankcijas Danas Reiznieces-Ozolas dēļ

Pēc viņa sacītā, ASV sankcijām pret Ventspils mēru ir šaubīgs juridisks pamatojums.

"Tas viss ir viens vienīgs bla-bla-bla. Nekādu juridisku pamatojumu tam nav. Neviens dokuments par to neliecina. Latvija kārtējo reizi parādījusi, ka valsts pašapziņa tai atrodas ļoti zemā līmenī. Tas ir skumji, kauns un slikti. Ja ir kaut kādas problēmas, tad tās ir jārisina tiesiskā valstī," sacīja Emsis.

Emsis ir ilgus gadus bijušais Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs, 2004. gadā viņš kļuva par pirmo premjerministru Latvijas vēsturē, kurš pārstāvēja "zaļos".

Ziņu lente
0