Latvijas ģimenes kļūst nabagas pēc bērnu laišanas pasaulē

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valsts neatbalsta ģimenes ar bērniem, savukārt sabiedrība nemīl bērnus – vai tādā gadījumā būtu jābrīnās par zemo dzimstību, vaicā demogrāfi.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. Demogrāfi Latvijas Radio ēterā apsprieda dzimstības krišanās iemeslus Latvijā.

Dzimstība Latvijā samazinās jau ceturto gadu pēc kārtas. Pērn dzimstība, salīdzinot ar 2018. gadu, samazinājās par 3,7%.

Здание Рижского роддома после реновации - Sputnik Latvija
"Izmirstam": Latvijas iedzīvotāji pauž sašutumu sakarā ar jaunajiem demogrāfijas datiem

Demogrāfs Ilmārs Mežs uzskata, ka viens no iemesliem ir tas, ka Latvija sen pārliek rūpes par bērnu uz ģimeni, rezultātā bērna piedzimšana padara ģimeni nabadzīgāku.

"Valsts var novērst netaisnīgo situāciju, kad nabadzībā ir bērnu dēļ, vairums valstu to arī dara veiksmīgāk," atzīmēja viņš.

Pārresoru koordinācijas centra pārstāve Nita Jirgensone arī uzskata, ka valstij būtu labāk jāstimulē dzimstība.

"Situācija ir tāda, kā ir, jābūt valsts politikai, lai atbalstītu ģimenes ar bērniem," atzīmēja viņa.

Gadu pēc gada valsts piedāvā jaunus risinājumus mājokļa programmas ietvaros, ir labi izstrādāta bērnu kopšanas atvaļinājumu sistēma ar daudz maz pieņemamu algu. Taču, kā skaidroja Mežs, kas šis atbalsts beidzas, rodas "bedre", un šādas ģimenes var baidīties laist pasaulē otro bērnu.

Taču kopš 2007. gada ik gadus palielinās ģimeņu skaits, kurās ir trīs un vairāk bērnu. 2017. gadā šādu ģimeņu skaits bija 22%.

Inga Akmentiņa-Smildziņa, vecāku portāla Mammamuntetiem.lv vadītāja, uzsvēra, ka pastāv mīts, ka daudzbērnu ģimenes nav labklājīgas, taču viss ir tieši otrādi – turīgāki cilvēki var atļauties vairāk bērnu.

Problēma tajā, ka mātes stāžs, kura audzina bērnus, ir mazāks, jo viņa saņems mazāku pensiju. Šo jautājumu ir centušies atrisināt gadiem ilgi, taču tas joprojām nenonāk valdības redzeslokā.

Latvija un Lietuva uz demogrāfiskās katastrofas sliekšņa - YouTube - Sputnik Latvija
Video
Latvija un Lietuva uz demogrāfiskās katastrofas sliekšņa

Liela problēma jaunajām ģimenēm ir mājoklis. Valstī nav nekādas mājokļa iegādes atbalsta programmas, tagad to cenšas izveidot valsts mērogā. Izstrādes procesā ir projekts par 10 tūkstošiem eiro palīdzības kārtā ģimenēm. Pastāv daudz nākotnes plānu, taču ievelkas lēmumu pieņemšana un finansējuma piešķiršana.

Arī attieksme pret bērniem sabiedrībā mainās ļoti lēni.

"Mūsu sabiedrība nemīl bērnus. Apbrīnojama ir neiecietība pret bērniem," atzīmēja Akmentiņa-Smildziņa

Neko nemaksā veikalā palaist priekšā mammu ar bērnu ratiņiem, sabiedriskajā transportā grūtniecei pēdējā mēnesī vietu piedāvās labākajā gadījumā padzīvojusi kundze, ne tie jaunie vīrieši, kas iegrimuši savos mobilajos telefonos, atzīmēja Mežs.

Ziņu lente
0