Kredītņēmēju asociācija: paradi jāatlaiž visiem Latvijas iedzīvotājiem, ne tikai Parex

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasБанкноты номиналом 5 и 10 евро.
Банкноты номиналом 5 и 10 евро. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neatgriežamie parādi neļauj Latvijas iedzīvotājiem atgriezties dzimtenē, turpina pasliktināt valsts vispārējos ekonomiskos rādītājus un tās kredītreitingu.

RĪGA, 22. janvāris – Sputnik. Latvijas Kredītņēmēju asociācija uzskata, ka pēc parādu norakstīšanas bijušajiem Parex bankas īpašniekiem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim par nākamo valsts soli jākļūst Latvijas iedzīvotāju bezcerīgo parādu atlaišanai, raksta Tvnet.

Певец Филипп Киркоров - Sputnik Latvija
Kirkorovs atdos dzīvokli un cepeškrāsni, lai segtu parādu Latvijas bankai

Šonedēļ ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro piedāvāja izskatīt jautājumu par to, vai ri iespējams noslēgt miera vienošanos ar Karginu un Krasovicki, kuri joprojām valstij ir parādā 222 miljonus eiro.

Latvijas Kredītņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš ir pārliecināts, ka tas ir signāls Latvijas iedzīvotājiem par to, ka valsts ir gatava piedot parādus arī viņiem.

"Raugoties juridiski, atlaižot bezcerīgus parādus vienā gadījumā, šis pats princips valstij jāīsteno arī tūkstošiem citu identisku gadījumu," saka viņš.

2007. gadā tiesu izpildītājiem bija 81 843 privātpersonu izpildu lietas par kopējo summu 205,5 miljonu eiro apmērā. Sekojošajos gados piedzenamo parādu skaits un apjoms tikai un vienīgi pieauga, un līdz 2019. gada pirmajai pusei izpildu lietu skaits tiesu izpildītājiem pieaudzis līdz 441 613 par kopējo summu gandrīz 5,5 miljardu eiro apmērā.

"Kopš 2007.gada nav bijis neviens gads, kad izpildlietu skaits pie tiesu izpildītājiem būtu samazinājies, vai samazinājies būtu piedzenamās summas kopējais apmērs. Turklāt šīs ir tikai lietas, kas nonākušas pie tiesu izpildītājiem. Tām klāt vēl pieskaitāmi parādi, kuru piedziņa juridiski ar tiesas lēmumu vēl nav sākta.

Банкомат - Sputnik Latvija
Nāvinieku parāde: drīz slēgsies vairāk nekā puse banku

Daļa no šīm kredītsaistībām ir dzēšama, taču vismaz ceturtā daļa no šiem parādiem ir bezcerīgi. Tūkstošiem cilvēku tieši bēgšana no nenomaksājamu parādu jūga bijis galvenais iemesls emigrācijai uz citām valstīm, turklāt neatgūstamie parādi turpina pasliktināt valsts kopējos ekonomikas rādītājus un kredītreitingu.
Daudzkārt to esam akcentējuši deputātiem un ministriem, aicinot pieņemt lēmumu par bezcerīgo parādu brīvlaišanu, kas desmitiem, pat simtiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju ļautu atgriezties dzimtenē un ekonomiskajā apritē, turklāt arī valsti atbrīvotu no bezcerīgā un negatīvā kredītportfeļa. Tomēr šādam lēmumam politikas veidotāji nekad nav varējuši saņemties.

Tagad, redzot, ka Ekonomikas ministrija publiski atzīst gatavību pārtraukt miljonos mērāmu bezcerīgu parādu piedziņu no bijušajiem baņķieriem, sagaidu, ka parādu brīvlaišanas prakse tiks attiecināta arī uz tiem tūkstošiem iedzīvotāju, kas nav nedz miljonāri, nedz baņķieri, nedz politiķiem vai varai pietuvināti," atzīmēja Āboliņš.

Kredītņēmēju asociācija vairāk nekā desmit gadu garumā cīnījās par grozījumiem Maksātnespējas likumā, Patērētāju tiesību aizsardzības likumā un citos normatīvajos aktos, lai atvieglotu Latvijas iedzīvotājiem iespējas atbrīvoties no parādu sloga.

Деньги, песочные часы - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Mēs zinām, kas notiks tālāk": pasaule ir iegrimusi parādos

Pa šo laiku tā ir panākusi svarīgus grozījumus, kuri ievērojami paātrina privātpersonu maksātnespējas procesu, savukārt kreditoriem liek būt atbildīgākiem. Tomēr piedāvājums piedod neatgriežamos parādus, liela daļa kuru izveidojās krīzes gados, joprojām paliek nesadzirdēts.

Pēc publiski izskanējušās ekonomikas ministra atzīšanās, ka ir nelietderīgi tērēt valsts līdzekļus, tiesājoties par nepiedzenamiem parādiem, Kredītņēmēju asociācija cer, ka politiķiem mainīsies arī kopīgais viedoklis par neatgriežamo parādu piedziņu.

Ziņu lente
0