Viedoklis

Skandāls ĶIAO – Rietumu un Krievijas nezūdošo domstarpību atspoguļojums

© JOHN THYS / AFP Сотрудники ОЗХО в штаб-квартире организации в Гааге
Сотрудники ОЗХО в штаб-квартире организации в Гааге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Strīdā ap ĶIAO atspoguļojas Krievijas un rietumvalstu domstarpības jautājumā par pasaules politisko sistēmu un tās turpmāko attīstību.

ARIA formātā) ANO Drošības Padomes sēde netieši apstiprināja: nebūt ne visas Rietumu apsūdzības pret Krieviju ir meli un nepamatota neslavas celšana. Vistiešāk problēmu formulēja Lielbritānijas pastāvīgā pārstāve ANO Kārena Pīrsa, kura atmaskoja Maskavu centienus "diskreditēt cienījamo Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizāciju (ĶIAO) un tās personālu", raksta Irina Alksnis RIA Novosti.

Krievija tik tiešām konsekventi cenšas atmaskot Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijas netīrās lietas, precīzāk sakot, – ĶIAO oficiālo ziņojumu par "ķīmiskā uzbrukuma" izmeklēšanu Dumas pilsētā Sīrījā 2018. gada 7. aprīlī. Rezultātā organizācijas autoritāte ir iedragāta.

Президент Сирии Башар Асад - Sputnik Latvija
Intervija
"Pienācis laiks patiesībai": Sīrijas prezidents Asads pārtraucis ilgu klusumu

Sēdē Maskava uzrādīja jaunus pierādījumus un atgādināja agrāk demonstrētos argumentus, kuri apliecina – pērnā gada 1. martā publicētais dokuments ir "ļoti miglains" (Krievijas pastāvīgā pārstāvja ĶIAO Aleksandra Šuļgina formulējums). Ziņojums satur daudzas neatbilstības, pretrunas un viltojumus, aiz kuriem vīd rietumvalstu vēlme apsūdzēt par ķīmisko ieroču lietojumu Sīrijas varasiestādes un Bašaru Asadu personīgi.

Taču šajā situācijā ir ne vien konkrētā dokumenta problēma, bet arī daudz plašāks, nepārspīlējot teikšu – pat globāls aspekts. Strīdā ap ĶIAO atspoguļojas Krievijas un rietumvalstu domstarpības jautājumā par pasaules politisko sistēmu un tās turpmāko attīstību.

Britu pastāvīgās pārstāves neapmierinātība saistīta ar vienkāršu un saprotamu loģika. ĶIAO ir viens no nozīmīgākajiem institūtiem, kas sargā pasaules drošību. Krievijas uzbrukums organizācijai destabilizē tās autoritāti – tātad iedragā stabilitāti uz visas planētas. Lūk, cik slikta ir Krievija!

Vienīgā problēma – šādai loģikai ir principiāls trūkums.

ĶIAO tika izveidota 1997. gadā – ASV un rietumvalstu hegemonijas apogejā. Galu galā Rietumi ieguva kontroli pār visu organizāciju līdz ar tās galveno struktūru – Tehnisko sekretariātu.

Tā nu tagad laiku pa laikam rodas šaubas, vai ĶIAO objektīvi veic savas funkcijas vai apkalpo to kontrolējošo valstu intereses, ja tām rodas tāda vajadzība.

Lielbritānijas policija - Sputnik Latvija
Lielbritānijā paziņoja, ka Krievija nav saistīta ar Eimsberijas incidentu

Komentējot situāciju ap ziņojumu par "ķīmisko uzbrukumu", Aleksandrs Šuļgins atzīmēja: "Tehniskais sekretariāts, ko iedvesmojis neapšaubāmais ASV un to sekotāju atbalsts, neko negrasās darīt. Acīmredzot, cer, ka viss nokārtosies pats no sevis." Un pēc tam piebilda: "Nē, nenokārtosies."

Tieši tāpēc Krievija pieprasa reformēt ĶIAO, konkrēti - Tehnisko sekretariātu, lai "garantētu ģeogrāfiski sabalansētu misijas sastāvu, izslēdzot tikai un vienīgi Vašingtonas sabiedroto valstu ekspertu dominanci". Taču "veselā saprāta diktētie loģiskie apsvērumi atduras pret rietumvalstu, it īpaši ASV, kategorisko nepatiku", konstatēja Šuļgins

Principiāli atšķirīgo pieeju konflikts šobrīd faktiski skar visu starptautisko organizāciju sistēmu.

Krievija apelē pie principiem, uz kuru pamata tika veidota pēckara pasaule. Pirmkārt, jāatzīst par normālu situācija, kurā citām valstīm ir savas intereses, lai arī tās neatbilst citu interesēm. Otrkārt, ekspertu un arbitrāžas organizāciju sistēma, kam uzticas visas puses, pateicoties līdzsvarotai visu, pat konfliktējošo spēku pārstāvniecībai tajās.

Savukārt rietumi cenšas noturēt gaistošo pārspēku, un dažbrīd cīņa iegūst patiešām nepieklājīgu formu. Pret "vecajām" struktūrām, kas pieprasa atbilstību iepriekšminētajiem principiem, vēršas finansiāls spiediens. Savukārt relatīvi jaunās iestādēs, tādām kā ĶIAO (vai 1999.gadā nodibinātā WADA), kurās rietumu spēkiem ir oficiāls pārsvars, tiek stingri bloķēti jebkādi centieni mainīt lietu kārtību un ieviest taisnību.

Вид на здание Организации по запрещению химического оружия в Гааге - Sputnik Latvija
WikiLeaks: atrasti "ķīmiskā uzbrukuma" Sīrijā inscenējuma pierādījumi

Var jau apspriest, kas rīkojas destruktīvāk: Krievija, kas cenšas panākt sistēmas reformas esošo iestāžu ietvaros, vai ASV ar tās sabiedrotajiem, kas par katru cenu turas pie savām privilēģijām, lai gan realitāte nepārprotami liek manīt, ka to neapšaubāmās dominances periods ir palicis pagātnē.

Vēsture rāda, ka liecina, ka otrais variants draud ar daudz nepatīkamākām sekām. Centieni atlikt objektīvi pienākušās pārmaiņas parasti ved pie vēl straujākām izmaiņām ar postošām un bīstamām sekām.

ĶIAO politika faktiski atspoguļo Rietumu attieksmi pret pasaulē notiekošajiem procesiem: visi cer, ka kaut kā… viss pats par sevi nokārtosies.

Atliek tikai atkārtot Krievijas pastāvīgā pārstāvja vārdus: nē, nenokārtosies.

Ziņu lente
0