Latvijas drošības dienesti pārbaudīs Gazprom un Marguerite līgumslēdzējus

© "Skonto Būve"Инчукалнское газохранилище
Инчукалнское газохранилище - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms lēmuma pieņemšanas par Conexus Baltic Grid divu akciju pakešu izpirkšanu – no Gazprom un Marguerite Fund – potenciālie darījumi ir jāizvērtē drošības dienestiem, paziņoja Latvijas ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

RĪGA, 22. janvāris – Sputnik. Latvijas Ekonomikas ministrija sagatavojusi informācijas ziņojumu par Latvijas GTS operatora kompānijas Conexus Baltic Grid Marguerite Fund piederošo akciju pārdošanu. Vēl viens akcionārs – Gazprom – pagaidām nav sniedzis ziņas par savas Conexus akciju paketes pircēju, paziņoja ministrs Ralfs Nemiro, vēsta tvnet.lv.

Газодобывающее предприятие компании Укргаздобыча во Львовской области - Sputnik Latvija
Ekonomikas ministrs pastāstīja par Latvijas plāniem saistībā ar vienošanos ar Gazprom

Valdība sēdes slēgtajā daļā uzklausīja paziņojumu par 29,06% Marguerite Fund piederošo Conexus akciju pārdošanu.

2019. gada decembra sākumā tika ziņots, ka Marguerite Fund pārdos tai piederošos 29,06% Conexus Baltic Grid akciju japāņu kompānijas Marubeni fondam – MM Capital Insfrastructure Fund 1. Tā kā Latvijai ir priekšroka izpirkšanas tiesībās, Marubeni vērsās Ekonomikas ministrijā ar piedāvājumu nopirkt akcijas.

Pēc Nemiro sacītā, valdība sēdē nepieņēma nekādu lēmumu šajā sakarā – sākumā jāsaņem drošības dienesta slēdziens par darījumu kopumā. "Kad to saņemsim, tad arī varēsim lemt par tālākajiem soļiem," paziņoja Nemiro.

Tāpat ministrs paziņoja, ka joprojām nav saņemta informācija no cita Conexus akcionāra – Gazprom holdinga, – kurš pērnā gada beigās sarīkoja pārdošanas konkursu 34,09911% Latvijas kompāniju akcijām. Uzvarētājs joprojām nav nosaukts.

Газовая плита - Sputnik Latvija
Gāzes tirgus atvēršana Latvijā paklupusi pret "Gazprom" principiem

"No Gazprom vēl nav saņemta pilna dokumentu pakete, uz kā pamata varētu pieņemt jebkādus lēmumus (par to, vai Latvijai ir vai nav jāizmanto priekšroka vērtspapīru izpirkšanas tiesības - red.)," pateica Nemiro.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka saskaņā ar 2016. gadā pieņemtajiem Enerģētikas likuma grozījumiem, vertikāli integrētajam gāzes uzņēmumam "Latvijas Gāze" bija jābūt sadalītam funkcionāli saistītās, taču pēc īpašumtiesībām sadalītās daļās. No uzņēmuma tika izveidoti divi meitasuzņēmumi — Conexus Baltic Grid un Gaso.

Conexus Baltic Grid ir dabasgāzes transportēšanas un glabāšanas uzņēmums, kas saņēma maģistrālos gāzesvadus un Inčukalna pazemes gāzes glabātavu. Gaso — sadales pakalpojumu operators.

Enerģētikas likums paredz, ka līdz 2018. gada sākumam "Conexus Baltic Grid" bija jāpārdod, lai tās akcionāri nebūtu saistīti ar "Latvijas gāze" īpašniekiem. Šī prasība neattiecas uz finanšu investoru Marguerite Fund, taču vēlāk regulators secināja, ka izņēmums finanšu investoriem paredzēts tikai gadījumiem, kad investīcijas infrastruktūrā un tirdzniecībā ir veiktas dažādās valstīs. Tādējādi arī Marguerite bija jānovērš interešu konflikts, ko izraisīja vienlaicīga fonda dalība Conexus un "Latvijas Gāzē".

Krievijas holdings Gazprom nolēma pārdot savu akciju paketi izsolē, kura notika 2019. gada 30. decembrī. Tās noslēgumā tika noteikts 34,09911% kompānijas Conexus Baltic Grid pircējs. Izsolē piedalījās divi pretendenti, uzvarētāja vārds pagaidām netiek nosaukts.

Gāzes plīts - Sputnik Latvija
Jaunie gāzes tarifi: kam nāksies maksāt vairāk

2019. gada decembra sākumā tika ziņots, ka Marguerite Fund pārdos tai piederošos 29,06% Conexus Baltic Grid akciju Japānas kompānijas Marubeni fondam – MM Capital Infrastructure Fund 1. Pircēju – MM Capital Infrastructure Fund 1 – vada MM Capital Partners, kuru 2018. gadā nodibināja Marubeni Corporation (90%), Mizuho Bank Ltd (5%) un Asset Management One Co., Ltd (5%) ar mērķi vadīt fondus ārpus Japānas. MM Capital Partners galvenais birojs atrodas Tokijā.

Ziņu lente
0